Statul nu are nici o autoritate asupra mintii oamenilor

De unde isi ia guvernul autoritatea de a reinoi gindirea sau de a forta expunerea mintii la ideile si programele sale? Statul nu poate pretinde autoritate originala pentru a dirija gindirea, pentru ca nu a creat mintea. Mai mult, natura si ratiunea demonstraza ca gindirea a fost creata libera si nu la indemina puterii guvernului, pentru ca statul nu are nici un mecanism care sa stie cu adevarat ceea ce este in mintea cuiva.

Legile naturii si ale lui Dumnezeu nu extind nici o autoritate statului, unde statul poate sa oblige copiii sa fie expusi la ideile aprobate de guvern ori vor fi sanctionati pentru refuzul lor. Nici natura nu indica faptul ca statul are autoritatea de a „trezi” gindirea copiilor, de a nationaliza elevii in „cetateni model” sau de a transmite valori culturale.

De asemenea, statul nu are dreptul sa impuna parintilor o sactiune civila pentru nerespectarea obligatiei de a se asigura ca copiii lor sint „treziti”, nationalizati si conformati. Guvernul nu are nici o dovada care sa arate ca are dreptul sa oblige copiii sa fie expusi la ideile sale, prin programele aprobate de ei, prin testari si manuale.

Mintea unui copil are nevoie de instruire dar responsabilitatea de o instrui apartine exclusiv parintilor. Parintii au datoria sa-i invete pe copii sa imbratiseze adevarul, sa inteleaga ceea ce este drept si sa respinga ceea ce este gresit. Desigur, parintii nu pot sa-i „oblige” pe copii sa creada in ce cred ei, acestia impartasind limitarile universale cu statul, prin faptul ca acestia nu pot obliga copiii sa creada in ceva ce nu vor. Diferneta este ca statul nu are voie sa expuna copiii la idei neaprobate de parinti.

Nici maca Dumnezeu insusi nu isi exerseaza puterea de a obliga oameni sa creada in anumite idei. Cine este atunci guvernul sa exercite o asemenea putere?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s