Ati stiut ca pelerinii au incercat comunismul…

…cind au debarcat prima data la Plymouth Rock?

Pelerinii care au sosit la Plymouth Rock in 1620 au fost incredibili de curajosi. Au fost motivati de cele mai nobile virtuti. Ei si-au promis uni altora ca nu vor fi egoisti si ca intotdeauna vor pune nevoile grupului pe primul plan. Au promis sa puna totul in comun si sa imparta totul in mod egal.

Dar naivitatea lor a ucis aproape intreaga colonie.

Stim cu totii inceputul. Un grup de crestini in cautarea libertatii religioase si dornici sa avanseze Evanghelia lui Hristos, au plecat din Anglia, in 1620. O companie de investitii le-au imprumutat banii pentru calatorie.

Dupa diferite intimplari triste, la 21 decembrie, 1620, exploratorii au debarcat. Deoarece proviziile au fost putine, s-au decis sa lucreze terenul impreuna, sa vineze si sa pescuiasca iar recolta va fi impartita in mod egal. Exact ca in viziunea lui Marx, „de la fiecare in functie de posibilitatile lui, la fiecare in functie de nevoia lui”.

Din pacate, datorita bolilor, ranirilor si atitudinii, sistemul nu a aavut succes. Furtul de la „depozit” a devenit comun. Suspiciunile ca unii au pretins ca sint bolnavi ca sa nu lucreze au fost numeroase. Pina in primavara, aproape jumatate din colonisti au pierit. Doar 5 din 18 neveste au supravietuit.

Colonistii au luptat cu disperare inca 2 ani. In primavara anului 1623 toate proviziile au fost consumate. Liderii comunitatii au decis sa schimbe metoda. Colonia va renunta la a lucra si a pune totul impreuna si au permis fiecarei persoane sa lucreze in folosul sau, nu pentru binele comun.

Odata ce au inlocuit eforturile comunale cu responsabilitatile individuale, diferentele au fost dramatice si salvatoare. Barbatii au inceput lucrul pe cimp mai devreme si au lucrat pina tirziu. De multe ori si nevestele si copiii lor i-au ajutat. Mai multe hectare au fost plantate, mai multi copaci au fost taiati, mai multe case au fost construite si mai mult vinat a fost prins din cauza unei singure schimbari: oamenii au fost lasati sa-si pastreze rodul muncii lor.

Pelerinii au sosit ingropati in datorii companiei din Londra, dar au lucrat din greu, iar dupa 20 de ani, cu o dobinda de 45% pe an, si-au achitat datoria.

Asa cum azi sarbatorim Ziua Recunostintei, acum 380 ani pelerinii au sarbatorit prima data aceasta unica sarbatoare. Sa ne amintim de sacrificiile lor, de devotamentul lor….precum si lectiile care le-au invatat.

Reclame

3 gânduri despre „Ati stiut ca pelerinii au incercat comunismul…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s