Narnia – dovezi coplesitoare

In siguranta? a spus Domnul Castor, Cine a spus ceva de siguranta? El e bun. El este Regele, va spun, a scris C.S. Lewis in Leul, vrajitoarea si dulapul. Cele sapte carti care contin Cronicile Narniei au fost publicate in jurul anilor ’50, un timp in care ideologia comunista a cistigat popularitate in multe parti ale lumii. Prin scrierea acestor carti, Lewis prezinta o perspectiva biblica asupra lumii imaginare din Narnia.

Cum este descris Dumnezeul Narniei? In Narnia, Dumnezeu este Creatorul cel atotstiutor. Un moment nu a fost nimic altceva decit intuneric, in clipa urmatoare, mii si mii de puncte de lumina arata crearea lumii in volumul Nepotul magicianului. Crearea Narniei reflecta puternic creatia din Geneza 1:1 – La inceput, Dumnezeu a creat cerurile si pamintul. In Isaia 46:9-10, Dumnezeu ne spune: Eu sint Dumnezeu, si nu este altul, Eu sint Dumnezeu, si nu este nici unul ca Mine. Eu am vestit de la inceput ce are sa se intimpe si cu mult inainte ce nu este inca implinit. Dumnezeu nostru este un Dumnezeu atotstiutor si atotputernic. Aslan, Leul din Narnia, ii spune lui Cabby ca copiii si nepotii lui vor fi regi in Narnia si in Archeland. Desi Dumnezeu, si paralel Aslan in Narnia, a creat o lume perfecta, omul, sfidind porunca Lui, a devenit corupt si pacatos.

Lumea din Narnia, la fel ca si a noastra, are o natura pacatoasa. Cind Aslan a creat Narnia, Jadis, vrajitoarea cea rea, a intrat in Narnia. Aceasta si-a blestemat subiectii ca in tara sa fie mereu iarna, dar niciodata Craciun. Nesupunerea lui Adam fata de Dumnezeu a avut consecinte drastice pentru omenire. Dumnezeu ne arata in Numeri 32:14 ca pacatul face pe Domnul sa se aprinda de minie. Din cauza naturii pacatoase, raul si suferinta a aintrat in lume, lumea noastra, precum si lumea Narniei.

Omul este supus raului si suferintei din cauza caderii lui Adam. In Calul si baiatul lui, Aravis simte durerea actiunilor din trecut atunci cind este ranit la umar. In Leul, vrajitoarea si dulapul, narnienii sufera consecintele actiunilor lor daca se duc la castelul Reginei Jadis: transformarea lor in piatra. Desi Regina Jadis provoaca o multime de daune si duce in ispita, Aslan este mult mai puternic si poate salva narnienii de la rau. Alegerea rea a omului a cauzat intrarea pacatului in lume. Evrei 1:9 ne spune: Tu ai iubit neprihanirea si ai urit nelegiuirea. Indiferent ce se intimpla, Dumnezeu este in control si calauzeste oamenii prin evenimentele istoriei.

Printr-o succesiune de evenimente semnificative, putem vedea ca exista o alta lume in Narnia. Dumnezeul Narniei se implica in treburile oamenilor. In Leul, vrajitoarea si dulapul, El ii da lui Petru o sabie, lui Susan un arc, sageti si un corn, iar lui Lucy un pumnal si o sticla cu suc vindecator pentru a-i ajuta sa lupte pentru salvarea Narniei. La fel ca si in lumea creata de Dumnezeu, in Narnia actiunile sau ne-actiunile oamenilor conteaza in felul cum se sfirseste povestirea. In Nepotul magicianului, Digory a ascultat cuvintele lui Aslan cind i s-a spus sa nu manince din mar. Mai tirziu putem vedea ca acesta a fost sfirsitul acestei povesti, dar inceputul celorlalte. Dr. Francis Schaeffer a spus: Lumea n-o sa devina din ce in ce mai buna. Speranta crestinului nu este ca lumea sa devina mai buna, dar aceea ca Cristos va reveni.

Toate aceste exemple dovedesc in modul cel mai convingator ca Lewis a scris aceste carti din perspectiva biblica, iar noi putem sa-L vedem pe Dumnezeu-Creatorul in Nepotul magicianului, pe Isus Mintuitorul in Leul, vrajitoarea si dulapul, iar in Calul si baiatul lui pe Dumnezeu-Judecatorul Suprem.

Eseu scris de fata mea pentru clasa de Biblical Worldview. Tradus de mine.
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s