Libertatea Americii binecuvinteaza intreaga lume

America este atit iubita cit si urita in lume. Mai intii, America reprezinta speranta si libertate. Milioane de oameni i-au trecut granitele. In ciuda dificultatilor, diferentelor de limba, conditiilor aspre si uneori a discriminarii, fie a francezilor, a irlandezilor, africanilor sau chinezilor, foarte putini s-au intors inapoi in tara de unde au venit. America a fost tot timpul un loc de siguranta, prosperitate si un loc de libertate.

Exemplul Americii a inspirat dorinta dupa libertate in intreaga lume. Dar nu s-a ajuns usor aici. Sint oamenii doar niste sclavi care servesc unei elite politice sau oamenii sint de valoare, care merita increderea in capacitatea lor de a se autoguverna? Aceasta este intrebarea principala in dezbaterea dintre libertate si totalitarism.

Da, se poate ca americanii tind sa fie aroganti si mindri. Dar ei dau lumii cel mai mult din resursele proprii, si asta in mod voluntar! Americanii au luptat, au fost raniti si au murit pentru oamenii de pe fiecare continent. Existenta Americii ca natiune libera binecuvinteaza intreaga lume. Din cauza spiritului intreprinzator al Americii s-a ajuns de la o lume cu nivel de trai scazut la a avea o viata de lux pentru majoritatea populatiei pamintului.

Este libertatea americana care a produs avansurile in medicina, stiinta, tehnologie si comunicatii. Nu, americanii nu au inventat totul, dar avansurile s-au intimplat aproape in exclusivitate in natiunile care au urmat exemplul Americii de libertate. America a fost lumina pe care au prevazut-o parintii fondatori.

Cind te uiti la America, cu libertatile si drepturile oamenilor, iti dai seama ca libertatea e mai buna decit constringerea. Poate americanii sint aroganti, dar nu sint meschini. Ei doresc tuturor aceleasi binecuvintari si aceeasi libertate pentru toti. Trist este ca multi nu le vor.

Reclame

12 gânduri despre „Libertatea Americii binecuvinteaza intreaga lume

 1. Lucrurile pot fi privite din multe părți. Am putea remarca și faptul că America a supt – literalmente – petrolul din Orientul Mijlociu. Că mai întâi a sprijinit Irakul împotriva Iranului, apoi a trebuit să intervină ca să calmeze elanurile dictatoriale ale lui Saddam.

  America i-a ucis pe băștinași în cel mai cinic mod posibil. În răspăr cu părinții fondatori, în secolul XIX, își obliga o întreagă comunitate de indieni să-și părăsească locurile natale și să se mute în altă locație. E vorba de celebrul Trial of Tears (în jurul anului 1830), dacă vă spune ceva.

  Tot America n-a reușit să renunțe la sclavie și segregarea negrilor decât undeva prin secolul XX.

  Cât despre hrana dată lumii întregi, s-avem pardon! Nici vorbă de lux. Dimpotrivă, majoritatea lumii trăiește în sărăcie. Vedeți întreaga Africă, India, China, mare parte din Rusia și statele din fosta URSS.
  Chiar în inima Americii sunt încă milioane de săraci. Să mai pomenim de America de Sud? De Columbia, de Brazilia, de Venezuela, Cuba, Mexic…

  Am putea la fel de bine să susținem că Hollywood-ul – prin care ajunge cel mai adesea America în alte părți ale lumii – este un adevărat blestem! Nu binecuvântare. În felul acesta, SUA mai degrabă aduce nenorociri asupra lumii, distrugând caractere și influențând negativ milioane de tineri.

  Am înșirat toate astea doar pentru a echilibra puțin o perspectivă care mi se părea cam exaltată.

 2. Multumesc pentru comentariu. Am spus eu ca America e perfecta? Dimpotriva. Daca va uitati la posturile acestui blog, puteti vedea ca gasesc destule hibe la America. Nu exista tara perfecta si fara greseli.

  Dar, lucrurile bune cintaresc mai mult decit celelalte. America a avut primul presedinte ales liber. Pe vremea cind America era libera, Europa inca se lupta cu tirania lui Napoleon. Apoi a celorlalti. Iar in Romania inca existau iobagi.

  Daca cititi ce s-a intimplat cu programul Oil for Food si ce a facut ONU, daca cititi despre ce s-a intimplat cu Zimbabwe, veti vedea ca America a ajutat si inca ajuta cit se poate. Doar pentru ca ONU sau presedintii din acele tari nu administreaza corect ajutorul nu inseamna ca e vina Americii.

  Hai sa comparam: cit a facut America si cit a facut Romania pentru lume? Citi bani a dat Romania lumii? Citi soldati? Cite scoli bune? Iar cind e vorba de o procedura medicala, care are sistemul medical mai dezvoltat?

  Da, America are bubele ei, dar Romania e cel mai putin in masura de a comenta.

  Postul era despre ideea libertatii din America care a influentat intreaga lume, nu despre ce e bine si ce e rau cu America. Lucruri nefacute pina atunci in lume, au fost posibile pentru ca America a luptat pentru libertate intr-un mod in care nici o alta tara n-a facut-o.

 3. Cind m-am referit la resurse proprii nu m-am referit la hrana neaparat. Oamenii au strins tot felul de ajutoare, in bani, mincare si haine, pentru a le dona in diferite parti ale lumii. Nu m-am referit numai la ceea ce face guvernul pentru alte tari, cit oamenii, in particular, de buna voie, trimit multe ajutoare in lume. Mai mult decit orice alta tara din lume.

  Intr-o tara libera, fiecare isi face viitorul cum doreste. Hollywood-ul nu are nici o putere de influenta asupra lumii acolo unde lumea este educata.

 4. E puțin ridicol să comparăm România, stat național, cu America – stat multinațional. E impropriu să comparăm o țară europeană cu un conglomerat, cu un continent.

  America a luptat multă vreme exclusiv pentru propria libertate. Iar în război, să fim cinstiți, n-a intrat doar pentru un ideal, ci și din anumite interese.

  Dacă tot e să faceți o comparație, încercați cu ceva similar: Imperiul Britanic poate sau cu URSS.

  România, așa nenorocită cum e, a dat și ea destui soldați lumii: în cele două războaie mondiale, acum prin Afganistan și Irak.
  Nu cred că o țară nu are dreptul să comenteze doar pentru că e mai mică și că a fost jucată la șahul puterilor momdiale de către… America și URSS. Atât de dornică de libertate a fost America încât a împărțit cu criminalul Stalin Europa în două. Dacă picam de cealaltă parte a Cortinei de Fier, aveam mai multe drepturi să comentăm? Dacă eram nemți ni se dădea voie?
  Să reformulez: după ce am fost vânduți de către America liberă și luptătoare, n-avem voie să formulăm nicio obiecție? Aș crede că tocmai acest fapt ne dă dreptul să ne manifestăm scepticismul vizavi de aceasta „binecuvantare” americana.

  Așa cum America promovează libertatea, la fel face și cu ideea de profit. America nu face nimic din care să nu aibă de câștigat ceva: măcar o piață de desfacere sau forță de muncă ieftină, dacă nu altceva. E foarte ok pentru cetățenii ei, dar pentru ceilalți… e o mămucă mai vitregă oleacă.

  Da, cu siguranță America e mult mai decentă decât majoritatea statelor lumii în raporturile cu țările mai defavorizate, dar nu merită chiar osanale.

  Eu cred că mai degrabă oamenii sunt binecuvântare, nu țările (care au destule interese oculte). Și aici, românul-evreu Wurmbrand a fost o binecuvântare pentru America, fiindcă i-a deschis ochii către niște realități incredibile. Ca să dau doar un exemplu.

 5. Care tara face ceva fara sa aiba profit din ceea ce face? Exista o astfel de tara?

  Din nou ne uitam la detalii care nu apartin postului. Sa zicem ca America nu ar fi existat. Credeti ca lumea, in general, ar fi mai buna? Ar fi inaintat la fel in anumite domenii? Sau inca era Europa ocupata de vreun tiran sau emperor sau tzar?

  Acesta era unul din punctele postului. Sub totalitarism, omul nu isi poate aduce contributia la prosperitatea lumii, ci doar sub libertate. Europa inca se afla sub ideologia socialista (intr-adevar, nu total, dar inca sint ramasite), pe cind America a avut multi ani de libertate, unde omul a putut sa faca multe descoperiri pentru a binecuvinta intreaga lume.

  Oamenii sint binecuvintarile, da. Si oamenii sint aceia care formeaza o tara. Oamenii sint aceia care isi aleg conducatorii sau tiranii. Iar un om care nu a fost liber, nu stie si nu poate sa comenteze cum e sa traiesti liber. Poate are o idee, poate doreste sa fie liber, dar pina libertatea nu se gusta, nu se poate vedea diferenta.

  Intregul blog al meu are un mesaj: libertate. In gindire si in actiune. Sub tirani acest lucru nu se poate implini. Iar America a fost singura tara care a dat aceasta libertate omului. Nici o alta tara, imperiu sau altceva nu a fost in stare sa trateze omul cu atita respect ca in America. Da, au fost, sint si vor mai veni oameni care vor incerca sa fure libertatea oamenilor. Dar baza care este in America nu exista niciunde.

  Ma uit la America de astazi si sper sa se intoarca la acea America care au visat-o parintii fondatori. Nici o alta tara nu are o astfel de baza.

 6. Nu este amuzant?

  Romanii care se mindresc cu tara lor trimit prin email acel clip cu descoperirile facute de romani, romani care se lauda cu bogatiile naturale ale Romaniei, cu darnicia romanilor, cu primirea buna de oaspeti….etc, etc. Asta este mindria de tara, mindria de a fi roman. Si este atit de bine sa te mindresti cu tara ta! 😛 8-|

  Dar cind cineva se mindreste cu realizarile Americii este considerat bolnav patologic!! Ha, ha, ipocrizie pina la maduva!!! Asa-i ca strugurii sint acri?

 7. Faceți o confuzie elementară: eu nu sunt ăia care se laudă cu România. Nu sunt autorul respectivului clip. M-ați întrebat și v-am răspuns, fără emfază și fără paradă.

  Nu-mi doresc să ajung în America, nu disprețuiesc valorile ei. Spun doar că ar trebui privite cu moderație. Dar dacă nu se poate… fie.
  Nu prea văd însă unde e libertatea pe care o clamați: chiar nu e voie să manifest niciun fel de scepticism? Înseamnă automat că sunt un invidios?

  Eu sunt dintre nerecunoscătorii care nu vor să mulțumească – sub nicio formă – Americii pentru 50 de ani de comunism pe care ni i-a hărăzit dintr-un condei. Dacă tot e să îmi desemnați un rol odios, îl prefer pe acesta.

 8. Da, nu am spus ca sinteti autorul clipului. Postul de mai sus nu va este adresat.

  Dar…..daca vorbim, va spun inca odata. America, ca orice alta tara are bubele ei. Postul nu este despre bubele sau faptele bune de azi ale Americii. Postul este despre IDEEA de LIBERTATE care a aparut in America. Felul de libertate, cum a fost aplicata IDEEA, a avut o influenta foarte mare in toata lumea. NICI O TARA nu a venit cu o Constitutie care sa respecte OMUL si LEGEA LUI DUMNEZEU mai mult decit America. Pentru asta apreciez America mai mult decit oricare alta tara.

 9. Sua Rusia si alte mari tari profita nonstop de Romania pe toate caile Posibile , ne trimit tineretul in Razboaie si fetele tinere la Prostitutie prin ridicarea Somajului de cand a fost distrusa Agricultura de catre asasinii ECONOMICI straini !!!

 10. Serios? America e de vina ca romanii aleg comunisti la putere? America e de vina ca romanii nu se desteapta…ei care se cred cei mai destepti oameni de pe planeta? America e de vina ca romanii nu sint in stare sa se trezeasca si sa se puna pe picioare??

  Ha, ha, responsabilitatea personala este o notiune straina pentru romani.

 11. 1. IDEEA de LIBERTATE nu s-a născut în America (din fericire), exista cu muuuult timp înainte. Măcar din vremea lui Christos care predica libertatea.

  2. Am înțeles că acum vreți să vorbiți despre calitățile Americii. Dar mie îmi părea că e un adevărat panegiric și mi-am zis că nicio țară pe lumea asta nu merită așa ceva. Că lucrurile trebuie nuanțate.

  3. Deși insistați că era vorba doar de lucrurile importante și semnificative pe care le-a făcut America, dacă vine vorba de România îi scoateți în evidență numai hibele și defectele. E o anumită inconsecvență aici, cred.

  4. Din 2 și 3 mie mi se pare că se poate măcar presupune (dacă nu chiar trage concluzia) că ceea ce încercați dumneavoastră aduce mai degrabă a îndoctrinare, nu a dialog. Mulțumită experienței mele românești, refuz să mă raliez acestui demers.

  5. Dacă tot ar fi să comparăm câte ceva (apropo de libertate), ar trebui să remarcați că primele legi privind dezrobirea țiganilor au apărut – în Principatele Române – prin 1845, dar, la fel ca în cazul Americii, generalizarea acestor idei emancipate a durat cam vreo jumătate de secol. Comparațiile, dacă tot țineți să le faceți și vreți neapărat să înfierați România, ar trebui să fie făcute pe date istorice și pe analize măcar informate, dacă nu temeinice. Altfel, fiecare poate spune ce-l taie capul, că doar suntem liberi!

 12. 1. Nu, ideea nu s-a nascut in America, dar in America a fost cel mai bine aplicata. Omeneste vorbind.

  2. Da, laud America pentru ce a facut pentru om, pentru ca a dat legi bazate pe Cuvintul lui Dumnezeu, ceea ce nu se gasea in anii 1700.

  3. Libertatea in Romania a fost de foarte putina durata, daca a existat cindva. Vorbind despre acest subiect, este o inconsecventa pentru ca nu sint exemple valide de dat.

  4. Nu stiu ce 2 si 3 inseamna, dar prefer sa vad cum parintii fondatori s-au bazat pe principii biblice atunci cind au scris Constitutia, ceea ce nu se poate spune despre multe tari. (desigur nu Romania)

  5. Declaratia de Independenta a fost scrisa in 1776, iar Constitutia in 1787, pina atunci si de atunci au fost mult mai multi oameni liberi in America decit in Romania. Chiar daca unele legi s-au aplicat mai greu, in America, precum si in Romania, baza de plecare, Constitutia, forma de guvernamint este total diferita. Pentru mine asta conteaza.

  Nu imi place drumul pe care America l-a ales astazi, dar am un punct de referinta, cum ar trebui sa fie, cum a fost odata, catre ce sa ne uitam. In Romania asa ceva nu exista. Unde sa ne uitam in istoria Romaniei? In perioada de sclavagism? In perioada imperiului habsburgic? Rusesc? Uita-te la Constitutia Romaniei! Nu ne-am saturat de comunism? De ce inca exista aceasta ideologie inca in Constitutie?

  Lucruri de acest fel ma fac sa gindesc altfel despre cele doua tari, sau altele in aceeasi situatie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s