Redistribuirea averilor este o filozofie defecta

Nici un om nu ar deveni un membru al unei comunitati in care nu ar putea sa se bucure de rodul muncii sale. Deci, pastrarea proprietatii este obiectul principal al pactului social…Prin urmare, corpurile legiuitoare nu au autoritatea de a face un act de a smulge proprietatea unui cetatean, dindui-o unui alt cetatean, fara compensare justa. Este inconsistent cu principiile logicii, justitiei si cele morale; este incompatibil cu confortul, pacea si fericirea omenirii; este contrar principiului de alianta sociala in fiecare guvern liber; si nu inultimul rind este contrar literei si spiritului Constitutiei.

Niciodata nu veti ghici cine a spus asta. Curtea Suprema. Au avut dreptate, dar de atunci s-au schimbat. Luind de la un cetatean si dind la altul nu mai este imoral, acum se numeste „moralitate noua”. Cum putem sta nepasatori cind unii sint atit de bogati iar altii atit de saraci? Nu este corect ca copiii bogatilor se duc la scoli bune, in timp ce copiii saracilor nu au nici o sansa. Nu este corect ca unii oameni au locuri de munca platite bine iar altii se lupta sa supravietuiasca. Asa-i?

Suna atit de bine! Nu, nu e corect. Nu toti cei care sint bogati merita, precum si nic cei care lupta sa supravietuiasca nu merita sa treaca prin greutati. Dar atunci nu este corect faptul ca unele persoane se imbolnavesc de cancer. Nu este corect ca unii oameni nu pot avea copii. Nu este corect ca unii incearca sa-si repare relatiile si esueaza. Intrebarea nu este daca este corect sau nu ce se intimpla in viata. Intrebarea este: care este rolul guvernului?

Rolul guvernului este sa se asigure ca oamenii sint protejati egal de lege. Trebuie sa fie un set de reguli care se aplica la toata lumea, in mod egal. Guvernul trebuie sa protejeze oamenii de cotropitorii straini si de criminalii din interiorul comunitatii. Guvernul ar trebui sa faciliteze schimburile comerciale in cadrul tarii precum si intre tari. Acesta este rolul guvernului, sa ofere un mediu in care oamenii pot sa prospere, nu sa-i forteze sa prospere.

Ce se intimpla cind guvernul depaseste acest rol si ia cu forta de la unii pentru a da la altii? Exista numeroase dovezi. Sa luam oricare din tarile socialiste, fasciste sau comuniste. Aceste guverne totalitare au devenit extrem de rele. Nu pentru ca oameni nepotriviti au fost la conducere, ci pentru ca sistemul de putere si control total este fundamental gresit. Nu poti sa-i dai guvernului putere asupra viata si moartea cetatenilor si sa le iei dreptul la proprietate si apoi sa astepti ca guvernul sa se stapineasca. Restrictiile asupra guvernului gasite in Constitutie au fost schitate cu natura umana in gind. Oamenii au mai mari sanse sa traiasca bine atunci cind sint responsabili pentru propriul mod de viata si atunci cind puterea guvernului este limitata.

Anunțuri

10 gânduri despre „Redistribuirea averilor este o filozofie defecta

 1. Foarte multa dreptate ai. E aiurea sa-i supraimpozitezi mai mult pe unii pentru au acolo o avere. Macar daca statul roman ar oferi o societate la nivelul celei suedeze, proetctoare cu cetatenii, dar nu, la noi doar se jumulesc cetatenii iar beneficii – ne lasa sa respiram oxigenul din aer.

  • Bine ai venit pe aici. Nu stiu daca e mai bine in Suedia. Probabil societatea e mai avansata acolo, dar asta nu inseamna ca taxele trebuie sa fie mai mari. Cred ca suedezii platesc mai mult decit e necesar.

 2. Din păcate rolul statului, de a proteja, nu prea produce efecte în lumea celor necăjiţi şi oropsiţi. Ne conformăm normelor europene cu privire la spaţiul vital al unui animal ( ca doar e dreptul lui! ) şi închidem ochii la situaţia unor familii de peste 10 persoane care împart o cămăruţă de 2 metri pătraţi. Atât timp cât cele două categorii de oameni, bogaţii şi săracii, trăiesc în universuri diferite ( în aceeaşi ţară!) şi nu reuşim cumva să îi punem faţă în faţă, putem aştepta de stat mult şi bine … Tristă situaţie. Am putea face noi o diferenţă?

 3. Prima data compari drepturile animalelor cu cele ale omului. Apoi sari la diferenta dintre saraci si bogati.

  Greseala noastra este ca asteptam de la stat sa faca ceea ce nu este indreptatit sa faca. Statul trebuie sa creeze circumstante care sa ajute oamenii sa traiasca cum vor si sa faca ce vor cu viata lor.

  De exemplu sa dea legi ca sa fie usor sa deschizi si sa mentii o firma. Cei care vor sa-si bata capul sa isi faca o firma au sansa sa ajunga bogati, cei care nu vor sa-si bata capul si stau toata ziua prin parc, de exemplu, nu vor avea aceasta sansa. De sa incercam atunci sa-i punem fata in fata? De ce e rau ca traiesc in universuri diferite. Fiecare a muncit, sau nu, sa ajunga in universul lui.

  Diferenta pe care o putem face este sa facem oamenii sa nu se mai uite la guvern si sa astepte ajutor, ci sa-si ia viata in miini si sa fie responsabili cum si-o traiesc.

 4. Grija pentru saraci a fost dintotdeauna un imperativ al lui Dumnezeu pentru poporul sau, indiferent de motivele starii de saracie. Orice copil care se naste intr-o casa de nenorociti, care nu stiu sa citeasca si sa-si administreze putinul ce-l au, este condamnat la acelasi fel de viata.
  Pentru ca oamenii sa isi ia viata in maini, asa cum spuneti, trebuie ca cineva sa mearga intre acesti oameni si sa-i provoace la un alt fel de gandire. De pilda, acesti bogati ar putea face asta …
  E rau, foarte rau ca traiesc in universuri diferite, pentru ca atunci suntem o comunitate scindata pe criterii antreprenoriale, socio-economice, care prin natura lor ignora faptul ca in ochii lui Dumnezeu avem aceeasi valoare.

 5. In ochii lui Dumnezeu sintem toti egali, dar El a dat la fiecare diferite daruri si capacitati. Nu toti pot sa faca medicina, nu toti pot sa fie presedinti de tara. Nu toti au spirit antreprenorial, si nu toti vor sa-si bata capul cu o firma.

  Ceea ce statul trebuie sa faca este ca sa dea sansa acelora care vor sa iasa din saracie, sa o poata face. Ce putere are un „bogat” sa mearga la unul care are o casa care cade pe el si sa-i spuna ca trebuie sa mearga la facultate?

  In fata lui Dumnezeu sintem egali, dar nu scrie niciunde ca trebuie toti oamenii sa fie egali socio-economic. Asta este socialism. Asta ii invata pe unii ca nu trebuie sa lucreze, pentru ca vor primi de la bogati. Iar versetul spune: cine nu lucreaza nici sa nu manince. Iar lenea este urita de Dumnezeu.

 6. Prin natura muncii mele, am avut ocazia sa vad oameni bogati intinzand maini pline de compasiune pebtru oameni necajiti. Organizatia la care lucrez ajuta tineri, care altfel s-ar pierde prin parcuri degeaba, sa-si completeze studiile cu bani adunati de la cei saraci. Si nu intotdeauna asta este o activitate arida si formala gen” bogatul scrie cecul iar saracul merge la scoala”, fara sa stie unul de altul: exista loc pentru interactiune si influenta. Daca vrei pot sa vin cu exemple concrete de oameni care au modelat vietile unor tineri pentru ca au facut pasul de a se apropia de acestia. E fascinant!

  Sunt absolut de acord: nu trebuie sa fim la fel si nici sa administram aceleasi valori materiale. Trebuie insa sa-i cercetam pe vaduve si orfani in necazurile lor, altfel religia noastra este zero.

 7. Sint intru totul de acord cu ce ai scris. Diferenta dintre postul meu cu ceea ce ai scris este ca nu este de datoria guvernului sa se ingrijeasca de saraci. Oamenii cu bani cu care ai venit in contact au dat de buna voie, nu siliti de guvern. Ca si crestini, cei care au mai mult au datoria de a se ingriji de cei care nu au.

  Ma deranjeaza insa cind statul se baga in aceasta afacere. Nu pentru ca le pasa de saraci, ci se folosesc de ei pentru a acumula mai multa putere. De asemenea, de multe ori oamenii nici nu incearca sa iasa din situatii proaste, pentru ca au fost invatati ca statul are grija de ei si ei nu mai trebuie sa-si bata capul. Daca intelegem asta, este inceputul unei noi gindiri care ar putea aduce Romania in situatii mult mai bune.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s