Valoarea vieţii umane în Sparta şi Atena

În Sparta, nou-născuţii erau aduşi în faţa unui Consiliu pentru inspecţia oficială şi aprobarea formală. Era pentru binele comun al oraşului ca un întreg. Cele mai înalte standarde de putere trebuiau să fie menţinute. In cazul în care Consiliul considera că infantul este „nepotrivit”, era aruncat pe culmile Muntelui Taygetus.

Ce se întâmplă într-o cultură în cazul în care linia de demarcaţie între om şi animal este neclara? Cele două se amesteca într-una singură. Oamenii isi pierd sentimentul de umanitate şi acţioneaza mai mult ca animalele decat ca oamenii. La varsta de 7 ani, băiatul Spartan era luat de la părinţii săi ca sa fie crescut de către stat. El devenea parte a unui program de instruire militară, care includea cele mai severe forme de disciplina. Ei nu ştiau confortul de acasă, ci trăiau în barăci până la vârsta de 30 de ani.

Ce i-a motivat pe spartani de a trăi în acest fel? Pur şi simplu nici un bun nu a fost mai mare decât binele grupului ca întreg. În Sparta găsim unul dintre cele mai agresive exemple de etatism pe care lumea l-a cunoscut vreodată. Etatismul înseamnă ca valoarea umana şi morala depind exclusiv de interesele statului. În etatism, ce e bun, moral, onorabil şi corect este definit în functie de obiectivele şi aspiraţiile statului. În aceste condiţii, statul stabileşte standardele de valoare, nu numai pentru viaţa umană, dar şi pentru fiecare activitate umană. Aceste valori sunt prescrise de către stat. În Sparta, voia statului era supremă şi locuitorii săi au fost controlati de oraşul-stat de la leagăn până la mormânt.

(Cum se compară asta cu societatea de astăzi? Puteţi da câteva exemple în care statul stabileşte standardele pentru a-si urmari propriile obiective?)

Într-un oraş la 100 de mile departare, vom găsi exact opusul. In Atena drepturile individuale au fost înălţate şi admise. A fost prin individualismul cultural faptul că cetăţenii din Atena si-au clarificat valorile lor şi au stabilit sensul pentru viaţa lor. În Atena, pruncuciderea fost practicată în mod curent, cu toate acestea motivele erau diferite decât în Sparta. În Sparta a fost pentru eliminarea celor slabi şi mici, dar in Atena a fost de a elimina orice copil, slab sau puternic, care ameninţa o viaţă mai bună pentru adulti.

Două oraşe diferite foloseau două standarde diferite de măsurare pentru determinarea valorii omului. Un individualism exaltat de o parte, colectivism de altă parte. Ce este trist, este ca aceste concepte nu au murit. Ambele se repeta. Amândoua standarde împărtăşeau aceeaşi idee de baza, ca „omul este măsura tuturor lucrurilor”. Aceasta este o prostie, ceea ce explică de ce studiul filosofiei greceşti nu a fost tolerat în şcolile evreiesti.

Modalităţile de determinare a binelui de rău au fost foarte diferite in gindirea ebraică de cea greacă. Conform modelului ebraic, omul nu este calificat de a fi propriul standard de măsurare morala sau etica. Inima omului este „nespus de inselatoare” (Ieremia 17:9). Pentru evrei, nici individualul si nici grupul nu putea forma în mod corect valorile umane, adevărul sau moralitatea. Acest lucru era treaba cuiva care era mai presus de individ şi de grup: Creatorul.

Aici este diferenţa între cum au vazut grecii adevărul şi cum l-au vazut evreii: grecii s-au bazat pe ipoteza că raţiunea umană este suficienta pentru a determina adevărul, pentru a măsura valorile şi moralitatea, în timp ce evreii si-au bazat cultura lor pe ipoteza că revelaţia divină este singurul punct de plecare.

Vă puteţi gândi la câteva exemple privind modul în care grecii au influenţat societatea noastră pe baza acestor presupuneri?

Din cartea “Assumptions That Affect Our Lives” de Dr. C. Overman

Anunțuri

9 gânduri despre „Valoarea vieţii umane în Sparta şi Atena

 1. Rodica, nu datele sint importante, ci invatatura. Invatatura grecilor s-a intis in toate aspectele vietii noastre.

  Si pentru ca subiectul blogului este despre homeschool, gindeste-te cum gindirea grecilor influenteaza educatia de astazi. Statul a facut scoli, si-a facut propriile standarde pe care toti trebuie sa le accepte.

  Ce se numeste un copil educat in ziua de azi? Unul care are o diploma recunoscuta de standardul statului. Peste tot in lume sint teste standardizate, SAT, ACT, Bacalaureat, etc. Ce sint astea daca nu incercarile statului de a-si impune standardele asupra individului. Statul iti si spune motivul: sa fie sigur ca populatia este destul de educata ca sa detina un loc de munca mai bun, sa faca mai multi bani, ca sa ia mai multe taxe, ca sa aibe statul ce sa cheltuiasca. Cu cit populatia este mai „educata”, economia merge mai bine si deci este in interesul statului sa se asigure ca populatia va fi educata.

  Statul nu da voie ca cineva sa iasa din tipar, pentru ca imediat esti pus la zid, si pe linga asta are si o armata de cetateni indoctrinati care te ataca la orice colt spunind ca esti din epoca de piatra daca cumva indraznesti sa te intereseze de educatia copiilor tai. Ori ca te prostituezi noaptea ca sa ai bani sa nu fie nevoie sa-ti cauti un job in timpul zilei daca vrei sa fii cu copiii acasa. Ori ca esti o „simpla casnica” ca parca Biblia este plina de femei care si-au facut cariera in afara caminului.

  Si exemplele unde statul isi impune standardele „pentru binele societatii” sint nenumarate……

 2. Tocmai citisem un articol despre umanism care mi-a dat mult de gandit: „Umanismul – precursorul lui Antecrist”, de Derek Prince. Acesta defineste umanismul ca fiind o „religie anti-religioasa”, ca negarea deliberata a oricarei autoritati divine.
  Radacinile umanismului se leaga de visul lui Nebucadnetar (Daniel 2:31-40): statuia cu capul de aur, brate de argint etc. Un element esential in explicatia acestui vis ar fi faptul ca organele reproducatoare ale statuii apartineau partii de corp atribuite Greciei. Nimic intamplator caci filosofia greciei s-a „reprodus” in culturile care i-au urmat. Una dintre acestea este „omul e masura tuturor lucrurilor” care rezuma esenta umanismului.

 3. Cei care refuza sa accepte autoritatea divina mai bine isi sacrifica integritatea intelectuala decit sa aiba de a face cu concluziile care rezulta din perspectiva lor.

  Daca omul este masura lucrurilor, s-ar putea spune ca si moralitatea, etica este ccea ce zice omul ca este? Daca da, fiecare are dreptul sa-si traiasca viata dupa propriul standard, chiar daca asta inseamna anihilarea milioanelor de linga tine. Hotii si criminalii nu ar mai trebui tinuti in inchisoare….si uite asa discutia ajunge sa nu mai aiba sens…

  Trebuie ca noi sa ne informam si sa nu lasam gindirea asta sa ne influenteze viata, ci sa ne-o supunem Aceluia care ne-a dat-o.

 4. Sigur, omul este departe de a fi masura tuturor lucrurilor.
  Nici macar despre zeii greci nu putem spune acest lucru 🙂 ca ei prezentau toate slabiciunile morale ale oamenilor: luxul, imoralitatea, gelozia, inselaciunea etc. intr-un cuvant absenta oricarui cod moral. Daca zeii erau imperfecti ce pretentii sa mai avem de la oameni, nu?
  Si din pacate incep sa recunosc acest lucru si in societatea noastra: alcoolismul este o boala nu un viciu, sexul cu multiplii parteneri este iar o boala sau o trauma datorata lipsei de afectiune a parintilor in copilarie, homosexualitatea nici macar nu mai este o boala ci este ceva normal. Daca spun ca musulmanii sunt rai se gasesc o gramada de oameni care sa ma acuze de discriminare. Cateodata ma gandesc sa ma ascund intr-o pestera 🙂

 5. Sint 22% dintre musulmani care sint de acord cu jihadul. Cite milioane reprezinta asta? Multe, cred. Multe lucruri au ajuns in lumea asta sa se spuna bune, cind de fapt sint rele. Asa e daca noi, oamenii, credem ca sintem mai destepti decit Dumnezeu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s