Avantaje in homeschool: o educatie personalizata

Copiii sint unici. Ei nu sint computere care pot fi programate sau sincronizate. Fiecare are un „program” interior conceput de Dumnezeu si care ar trebui sa fie onorat. Unii bebelusi merg singuri la 9 luni, altii la 16 luni. Unii copii citesc la 4 ani, altii la 10. Ca adulti aceste diferente sint, de obicei, de nedeslusit.

Scolile plaseaza copiii in functie de un program artificial. La 7 ani, copilul trebuie sa citeasca. Daca nu, este etichetat „intirziat”. In clasa 5-a este timpul sa memoreze capitalele statelor.  S-a creat un sistem linear si arbitrar de aplicare si ne asteptam ca copiii sa se sincronizeze cu programul creat.

Copiii nu sint masini sau fara minte, cum credea J.J. Rousseau. Ei nu invata in ritm succesiv si masurat. Cresterea lor intelectuala fluctueaza: cind scade, cind creste. Inainte ca copilul sa citeasca „Razboi si Pace”, sa rezolve o problema la algebra sau sa scrie cu succes o lucrare de 10 pagini, el trebuie sa stapineasca anumite abilitati. Educatia la domiciliu ofera oportunitatea de a incepe studiile la fiecare disciplina la nivelul fiecarui copil fara a fi etichetat „intirziat” sau „avansat” ca si cum ar exista un standard stiintific care il putem folosi pentru comparare. Nu exista sentimentul ca esti in urma. Cit de repede sau incet trebuie sa mergi cu programa este indicat de copilul tau.

Cel mai bun moment pentru a repara greselile este atunci cind sint facute greselile, nu 2 saptamini mai tirziu cind primeste rezultatele testului. Daca copilul a inteles gresit lectia la matematica, eroarea se poate prinde inainte de a finaliza o pagina intreaga de exercitii facute in mod incorect. Apoi, nu trebuie sa te multumesti doar cu o nota de trecere. Poti lucra in continuare pina cind lectia este inteleasa bine.

In casa noastra, greselile sint instrumente de invatare, nu o masura a esecului.

Educatia acasa permite schimbarea imediata a metodelor si materialelor, daca se gasesc altele mai bune. Daca ce se foloseste nu se potriveste, parintele se poate opri si poate ajusta programa cum crede necesar. Nu trebuie sa astepti aprobarea niciunui minister.

Nu exista alta optiune care sa ofere posibilitatea de a personaliza educatia copilului dumneavstra pentru a se potrivi in functie de abilitatile si interesele lui. Modificarile sint usoare. Rezultatele se vad atunci cind copilul isi atinge potentialul. Copilului ii place sa invete.

Anunțuri

2 gânduri despre „Avantaje in homeschool: o educatie personalizata

  1. Nu pot decat sa-ti multumesc pentru articol. Când mă gândesc cât m-am stresat (sau mai bine zis cât m-au stresat cei din jurul meu) pentru ca băiatul meu meu a inceput sa umble abia la 20 de luni, că a început să vorbească abia după 3 ani… de fapt pentru că a făcut totul în ritmul lui, care nu a coincis niciodată cu așteptările celor din jur. Îmi pot imagina doar de cât stress am scăpat hotărându-ma să fac școala acasă cu el 🙂

  2. Ai scapat nu numai de stres academic, ci si de toate prostiile care se invata azi in scoli. Acele scoli care pretind ca copiaza locurile de munca de azi, de aceea este nevoie de scoala, dar cind colo, copiaza sitemul de incarcerare 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s