Trupuri libere in minti incatusate

In 2004, fostul disident sovietic Natan Sharansky a scris o carte numita The Case For Democracy: The Power Of Freedom to Overcome Tyranny And Terror.

Acolo, el scrie:

Disidentii au inteles puterea de libertate pentru ca deja le-a transformat vietile lor. Am fost eliberati in ziua cind nu am mai trait intr-o lume in care „adevarul” si „falsul” au fost, ca orice altceva, proprietatea statului.

El continua:

eliminind catusele care ne-au tinut mntea prizoniera, inchisoarea fizica nu a putut intuneca sentimentul de libertate care curgea prin venele noastre.

In Statele Unite, si cred ca peste tot in lume, educatia (si deci o mare parte de adevar si falsitate) este proprietatea statului.

Dar, spre deosebire de disidentii vechii Rusii, noi sintem liberi sa ne departam de stat. Problema noastra este sa ne eliberam de catusele care ne tin mintea incuiata. Ne departam de cladirile scolilor publice, dar traim in teama constanta de incalcarea definitiei pe care o da statul educatiei.

Exista unii care se bucura de deplina libertate, dar cei mai multi se incapatineaza sa adere la modelul de stat pe care trebuie sa-l accepte de frica. Poate unii au note mai bune la teste, unii mai adauga si versete biblice la materia lor, dar statul inca detine definitia finala.

Noi nu producem mari ginditori, scriitori, oameni de stiinta si artisti care vor contribui la intelegerea lumii, a libertatii si tiraniei. Nu producem demnitari care sa ne pazeasca libertatea. Nu producem cetateni independenti care nu se lasa pacaliti de catre politicieni sau de „experti” care se folosesc de stat pentru a speria si controla.

Sintem producatori de cetateni care se tem de propriile minti, de propriul potential. Sa iasa din tipare, sa-si traiasca viata diferit, sa gindeasca in afara curiculei, sa lupte sa cunoasca si sa inteleaga sensul vietii – acesta nu este modelul statului. Astea nu se incadreaza in capitole si manuale; nu se pot verifica prin testari. Ce se intimpla daca facem greseli? Teama, intotdeauna teama.

Oamenii speriati sint infricosatori. oamenii speriati renunta la libertatea lor cind cineva doar striga „boo!” Oamenii speriati neaga altora libertatea lor.

Libertatea este puterea care ne ajuta sa ne depasim frica, dar si noi trebuie s-o imbratisam in toate formele sale. Nu este bine sa fim fizic liberi dar inrobiti intelectual.

Cei inrobiti fizic dar liberi intelectual nu sint niciodata in pericol de a-si pierde libertatea – ei pot sa mearga inainte.

Cei liberi fizic dar inrobiti intelectual sint intotdeauna in pericol de a-si pierde libertatea, atit de putina cit o mai au.

Inaintarea vine cu libertatea intelectuala, cu determinarea de a ne defini noi insine, asa cum vrea Dumnezeu sa ne definim. Acesta este lucrul pe care il urmarim atunci cind vrem sa ne smulgem din scolile statului.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s