Cum a devenit guvernul implicat in educatie??

America a fost o tara libera si prospera, invidiata de intreaga lume, cu mult inainte ca invatamintul sa fie controlat de stat.

Cum a devenit guvernul atit de implicat in educatie? Nu a fost intotdeauna asa.

Statele Unite a fost fondata, formata si a crescut la o proeminenta si prestigiu international fara scolarizarea obligatorie, si practic, cu nici o implicare guvernamentala in scolarizare. Inainte de aparitia scolilor controlate de guvern, alfabetizarea a fost ridicata (91-97% in Nord, 81% in Sud), oamenii au fost interesati sa invete si au avut grija ca si copiii lor sa invete.

Pentru 150 ani de la colonizarea continentului si 50-75 ani de la existenta natiunii, invatamintul controlat de stat nu a existat asa cum il cunoastem astazi.

Astazi, putini oameni se intreaba cum americanii, fara ajutorul educatiei de stat, au reusit sa lucreze un continent neimblinzit si sa stabileasca probabil natiunea cea mai libera din lume, din istorie.

America a fost, fara indoiala, societatea cea mai libera care a existat vreodata. Acesta libertate s-a extins si in educatie, ceea ce inseamna ca parintii au fost responsabili si au avut controlul asupra educatiei copiilor lor. Nu sa-u cerut acreditari, comitete pentru reglementare sau profesori certificati. Parintii puteau alege orice tip de scoala sau de educatie si nimeni nu a fost nevoit sa plateasca o educatie de care nu s-a folosit sau cu care nu a fost de acord.

Americanii au fost la fel de inovatori in educatie precum au fost in orice altceva. Au deschis scoli private, au angajat tutori, si-au invatat copiii acasa. Cu cit a crescut populatia multe feluri de scoli private au complementat optiunile.

Dar intotdeauna au existat reformatori, oameni care au crezut ca stiu mai bine decit oricine altcineva si au crezut ca au dreptul sa-si forteze opiniile asupra altora, iar in cazul in care nimeni nu coopereaza, s-o faca prin lege.

Puterea este tentanta si multi reformatori si politicieni i-au cedat atractiei. Un stat dupa altul au inasprit legile educatiei. Odata ce statul preia puterea intr-un anumit domeniu este firesc ca, daca oamenii nu lupta impotriva acesteia, puterea va creste si libertatea va muri incetul cu incetul. Aici ne aflam astazi.

A. Shanker, fostul presedinte al Federatiei Americane al Profesorilor a spus:

„Este momentul sa recunoastem ca invatamintul public functioneza ca o economie planificata, ca un sitem birocratic, in care rolul fiecaruia este planificat in avans si exista putine stimulente pentru inovatie si productivitate. Nu este de mirare ca sistemul scolar nu se imbunatateste: mai degraba seamana cu o economie comunista decit cu economia de piata.”

Americanii inca nu s-au predat cu totul. Exista citeva zeci de mii de scoli private cu peste 6 milioane de copii. Peste 2 milioane sint educati acasa. Servicii de meditatii si centre de invatare sint cu miile. Sint grupuri, biserici si organizatii care ofera clase speciale pentru copii.

Mult mai multe se pot face daca parintii nu sint prinsi in plasa educatiei controlate de guvern. Multi parinti se tem de independenta. Unii se tem pentru ca scolile ii ameninta sau ii intimideaza. Altii se tem de responsabilitatile financiare. Multi insa, pur si simplu, nu sint constienti de toate oportunitatile si posibilitatiel disponibile.

Noi trebuie sa explicam de ce implicarea guvernului in invatamint este in detrimentul elevilor, familiilor, societatii si libertatii. Parintii trebuie ajutati sa-si gaseasca drumul catre independenta.

.

Reclame

2 gânduri despre „Cum a devenit guvernul implicat in educatie??

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s