Se pot reforma scolile?

In primul rind vreau sa mentionez ca sint o multime de profesori buni, interesati, dar sint prinsi intr-un sistem care ii impiedica sa-si indeplineasca potentialul si visurile lor. Ei sint impotmoliti intr-un labirint de documente, miinile lor sint legate de regulile cerute si de interminabilele testari – sistemul functioneaza impotriva lor la fiecare pas.

De 160 de ani, oficialii scolilor, politicienii, activistii si chiar si parintii incearca sa schimbe ceva in scoli. Desigur, fiecare are parerea lui in ceea ce trebuie schimbat. Doar oamenii cu influenta politica ajung, insa, sa-si incerce reformele pe copiii nostri.

S-au incercat scoli mici, scoli mari, manuale noi, computere, uniforme, programe speciale, clase pregatitoare, mituirea elevilor sa invete, amenintarea celor care nu invata, programe anti-drog, scholi charter, toleranta-zero, scoli noi, servicii de voluntariat, examene standardizate, si lista ar putea continua.

Fiecare idee este promovata, apoi lasata deoparte, sperind ca vor aparea reforme mai noi si mai bune – unele care dau impresia ca functioneaza. Ca si adeptii socialismului, cred ca daca le intorc si le schimba, va iesi ceva bun. Nici o dovada contrarie se pare ca nu-i convinge altfel.

Sistemul este bolnav la radacina. Fundatia este corupta – ideea ca guvernul ar trebui sa controleze ce, cind si in ce mod sa invete copiii, ca ar trebui sa aiba puterea sa-si forteze agenda asupra oamenilor pe care ar trebui sa-i serveasca, ca atita timp cit o face pentru binele nostru noi trebuie sa ne supunem – este 100% in contradictie cu principiul de libertate, de dreptate si de egalitate.

Oamenii au venit de pe batrinul continent pentru ca nu au putut tolera ca un guvern sa le dicteze ce li se permite sa creada si ce nu. Atunci cind un sistem incearcaa sa controleze oamenii intr-o asemenea maniera, acesta va fi intimpinat cu rezistenta.

Libertatea este cea care face oamenii sa creasca, sa invete, sa inventeze si sa creeze. Cind guvernul constringe, acesta promoveaza rezistenta pasiva, pasiva numai pina cind oamenii isi dau seama si vor reactiona.

Am putea incerca sa reformam invatamintul inca 160 de ani, dar citi copii sintem dispusi sa sacrificam pentru aceasta cauza?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s