Perspectiva „Lupte intre Yoda”

Yoda este Forta din Razboiul Stelelor. Reprezinta foarte bine acesta perspectiva pentru ca numele corect ar fi dualism cosmic. Lumea fizica este un cimp de lupta, un duel constant intre bine si rau. Fiecare persoana trebuie sa aleaga o parte. Ca cineva sa fie moral o persoana trebuie sa-si stapineasca pasiunile si sa fie in stare sa faca alegerea corecta.

Multi interpreteaza aceasta perspectiva ca venind dintr-un punct de vedere crestin. Dar cele doua perspective nu se potrivesc. In primul rind, Dumnezeul Bibliei este atotputernic, infinite dar si personal. Forta, chiar daca puternica, nu se compara cu cea a lui Dumnezeu. Plus, este impersonala. In al doilea rind, Forta poate fi controlata, manipulata,  Dumnezeu nu. In al treilea rind, Forta are o parte negativa/intunecata. Dumnezeu este lumina. (I Ioan 1:5) In ultimul rind, in aceasta perspectiva, emotiile, sentimentele sint mai puternice decit partea negativa a Fortei.  Expresia „Ai incredere in tine” apartine acestei perspective. Biblia insa ne spune sa ne incredem in Dumnezeu, care este mai mare si mai de incredere decit sentimentele si pasiunile noastre.

Caracteristici: Aici se gaseste si expresia „Doi ciini/lupi se bat in mine. Cistiga acela pe care il hranesc”.

Comunicare:  Cele 2 forte se bat intre ele, concureaza una impotriva alteia. Dumnezeu este o forta impersonala, o energie, care poate fi folosita pentru bine sau pentru rau.

Creatie:   Esti prins la mijloc, nu ai nici un control asupra fortelor care te constring. Esti doar un pion in jocul lor.

Dragoste:  Ce fel de dragoste te poti astepta de la o Forta impersonala ?

Iertare:  Concept strain. Trebuie sa alegi de care parte esti si vei plati consecintele.

Mila: E un lucru stupid. De ce ai ierta forta rea?

Scopul in viata:  Stapineste-ti abilitatile, cunostintele. Nu exista cistigator final, nu exista scop final.

Adevar: Nu exista doar un adevar.  Cel putin doua: cald-rece, cauza-efect, bine-rau. Trebuie doar sa inveti sa negociezi.

Moarte: In tara umbrelor, mortii sint intr-o stare de animatie suspendata.

Alte nume:

 dualism, zoroastrianism, manichaeanism, stoicism, marxism (acea parte care crede in justitie sociala)

Reclame

4 gânduri despre „Perspectiva „Lupte intre Yoda”

 1. Salut,

  E putin ciudat sa incerci sa explici cum ca ar exista un bine si un rau absolut … e chiar absurd … depinde fff mult de circumstante si aicea ramane loc de interpretare … !

  Caracteristici : circumstante si cauze exterioare …

  Comunicare : circumstante si cauze exterioare [ referitor la ceea ce ai scris]

  Creatie : loc de interpretare … [ daca am inteles bine, poate te referi la predestinare, atuncea ai dreptate, insa daca nu exista un zeu cu, caracteristici specifice, atuncea viata e o experienta cu bagaje specifice… ]

  Dragoste : „forta impersonala” ?!?!, dragostea in ce mod si fel – e un o notiune ff vasta …

  Iertare : empatie, o forma de moralitate..

  Mila : suntem fiinte / mamifere sociabile, ne merge mai bine in 2 sau mai multi decat de unu singur, dar asta nu se aplica intotdeauna din cauza vanitatii

  Scopul vietii : pui problema gresit .. nu e vb de a castiga ceva in final ci de ce ai realizat in final … cum iti traiesti viata si ce impresie sau mostenire ai lasat …

  Adevar : adevar absolut nu exista … insa adevarul in sine se poate experimenta si dovedi … cum zici si tu, cald – rece, cauze – efect .. nu ma duc mai departe pt ca am zis mai sus, bine si rau – depind de circumstante si cauze exterioare

  Moarte: the end.

  Numai bine !

 2. Ati comentat la postul nepotrivit. Perpectiva din care veniti este „Ce vezi este ceea ce este”: https://enjoyinghomeschooling.wordpress.com/2010/11/05/perspectiva-ce-vezi-este-ceea-ce-este/

  Am prezentat 6 perspective, normal ca una nu agreeaza cu cealalta. Cum dvs veniti din perspectiva „Ce vezi” este normal sa nu fiti de acord cu celelalte 5.

  In afara de „Perspectiva Biblica”, nici o perspectiva nu are sens, nu are logica, si totusi sint oameni care le accepta. Asta e.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s