Definitie

de Erich Fried

 
A dog
who dies
and knows
that he dies
like a dog
and who can say
that he knows
that he dies
lie a dog
is a man.

Incercare de traducere in romaneste:

Un ciine
care moare
si stie
ca moare
si care poate spune
ca stie
ca moare
zace un ciine
este un om.

Una din poeziile studiate cu copiii. Poate cineva sa descrie poezia, ce inseamna si din ce perspectiva vine?

Anunțuri

11 gânduri despre „Definitie

 1. Cred ca „poezia” se refera la conditia umana a omului care a ajuns in situatia de a trai ca un caine, care realizeaza ca nu e mai mult decat un animal si nu mai are nimic din conditia de om desi este un om. Poate fi gandirea unui om in agonie care realizeaza ca modul in care a trait sau a fost obligat sa traiasca nu are nimic cu statutul de om .Oricum un om care nu il cunoaste pe Dumnezu .O poezie greu de inteles si de un adult si cu un mezaj funebru care nu are ce cauta sa fie studiata de copii…
  Candva pe timpul comunistilor circula urmatoarea gicitoare: ce asemananare este intre un caine si un inginer .? Raspunsul era ca amandoi au privirea inteligenta dar nu se pot exprima. Aceasta gluma circula si printre noi copii de atunci. Atunci radeam si ni se parea o gluma nevinovata. Dar oare asa e? nicidecum sa compari omul creat dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu cu un caine nu e nici decum ok. Sa nu ma intelegeti ca as desconsidera animalele . nu nicidecum si ele sunt create de Dumnezeu , dar aici e strecurat ceva foarte subtil un fel de minimalizare a ce este omul in dorinta lui Dumnezeu de a-l reabilita prin jertfa de pe cruce. Cat de subtil se introduc uneori in mintile copiilor si chiar in mintile noastre anumite idei care sunt dea dreptul dracesti. Cam asa vad si aceasta poezie pusa sa fie studiata de copii… Domnul Isus sa ne pazeasca si noua si copiilor nostii mintile fata de astfel de atacuri.
  Un crestin spunea o data ca nu putem impiedica pasarile sa zboare deasupra capului nostru dar putem sa le impiedicam sa-si faca cuib in capul nostru. Tot asa trebuie sa procedam si cu gandurile acestea care ne bombardeaza mintea trebuie sa le depistam si sa le impiedicam sa faca cuib in capul nostru.
  „Preaiubitilor, sa nu dati crezare oricarui duh; ci sa cercetati duhurile, daca sunt de la Dumnezeu; caci in lume au iesit multi proroci mincinosi. „(1Ioan.4:1)

 2. As mai adauga ca si titlul este foarte negru de sugestiv sa faci din ideea morbida a unui om o defintie e in mod perfid inoculat in subconstient ca trebuie sa-ti insuseti acest mod de gandire. Tot in memoria noastra se afla si intelesul definitie care conform dictionarului inseamna:

  definiţie – DEFINÍŢIE, definiţii, s.f. Operaţie de determinare a însuşirilor proprii unui lucru, unei noţiuni etc.; enunţul prin care se exprimă această operaţie. ♢ Expr. Prin definiţie = prin însăşi natura lucrului, decurgând în mod necesar din totalitatea notelor sale caracteristice. – Din fr. définition, lat. definitio, -onis. DEFINÍŢIE s. f. operaţie logică prin care se determină conţinutul unei noţiuni, notele ei esenţiale, indicându-se genul proxim şi diferenţa specifică, sau se precizează înţelesul unui cuvânt ori simbol; propoziţie prin care se exprimă această determinare. o prin ~ = prin însăşi natura lucrurilor. (< fr. définition, lat. definitio) DEFINÍŢIE s. definire, explicaţie. (O ~ a noţiunii de „casă“.)

 3. Cred ca poezia vrea sa spuna ca singura diferenta dintre ciine si om este faptul ca omul isi constientizeaza existenta …Cu alte cuvinte si omul traieste exact ca si ciinele…Ciinele probabil e mai fericit ca nu stie ca se poate altfel…omul insa trebuie sa fie atit de depressed de viata care o duce ca s-a apucat sa scrie o asemenea poezie timpita. Alti idioti, mai mari o mai dau si copiilor sa o studieze. Si nu stiu cit de destepti sintem noi parintii daca ne trimitem copiii la scoala ca sa studieze asemenea cretinitati.
  Ma duc sa caut sa vad cine a fost Erich Fried…sa ma inteleptesc si eu un pic…

 4. What it is

  It is nonsense
  said reason
  It is what it is
  said love

  It’s misfortune
  said calculation
  It is nothing but pain
  said fear
  It is hopeless
  said insight
  It is what it is
  said love

  It is laughable
  said pride
  It’s frivolous
  said caution
  It’s impossible
  said experience
  It is what it is
  said love

  Parca poezia asta are mai mult sens…Tot de el…

 5. Am mai citit eu asta inainte dar mi s-a parut ca tare se potrivesc aici versetele astea din Eclesiastul …
  „Caci soarta omului si a dobitocvului este aceeas; aceeasi soarta au amindoi; cum moare unul asa moare si celalalt, toti au aceeasi suflare, si omul nu intrece cu nimic pe dobitoc; caci totul este desertaciune, (3:19)
  Pina la urma…spune si poetul asta ceva…

  • Rodica, si din poezia gasita de tine reiese lipsa de speranta a autorului. Ce trist este ca el nu stie ca exista Dumnezeu, ca exista speranta.

   Da, corpul nostru putrezeste, ca si al unui animal, diferenta este ca noi avem un suflet, pentru care a murit Isus. Cei care nu cred in Dumnezeu nu au pentru ce sa traiasca, totul se sfirseste cu moartea lor. Ce trist!

 6. Carmen, foarte interesanta analiza.

  Poezia pare ca spune ca nu exista nimic dupa moarte. Nu exista demnitate umana, omul nu e mai mult decitun animal.

  Autorul vine din perspectiva „Ce vezi este ceea ce este” unde nu exista Dumnezeu si omul nu este decit o molusca evoluata, care atunci cind moare totul se sfirseste.

  Ce speranta in viata da acest autor copiilor!

 7. eu am trait ani buni in perspectiva de care vorbeste autorul. exact asa vedeam lumea, totul fara sens, doar o molusca evoluata, condamnata la moarte inca inainte de a se naste. de aceea nici nu am vrut sa am un copil, mi se parea ca n-are nici un sens sa aduc pe lume o fiinta care va imbatrani, va suferi de diverse boli, si care in final va muri, toate astea pe o planeta bolnava, poluata plina de rautate si de nedreptate.

  Vestea buna este ca dupa 40 de ani de aceasta perspectiva s-a intamplat ca am descoperit adevarata viata, (adevarata perspectiva) si ma simt de parca abia acum as incepe sa traiesc. Iar canalul prin care s-a intamplat acest miracol a fost tocmai copilul meu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s