Scopul educatiei

Pentru fiecare, educatia inseamna un lucru diferit. Fiecare filosofie are un scop educational si un motiv de studiu.

Educatia din perspectiva Seculara/Umanista promoveaza cunoasterea pentru inaltarea omului. Elevul trebuie sa acumuleze date pentru a se simti superior celorlati. Parintii care vor ca copiii lor sa primeasca notele cele mai mari si/sau sa fie acceptat la Harvard la 14 ani se incadreaza aici. Este un complex superior intelectual. Glorificarea omului este idolatrie si aceasta gindire nu trebuie urmarita.

Educatia din perspectiva Marxista/Leninista mentine o forma de educatie mecanica, care prepara copilul sa serveasca Statul. Statul este dumnezeu si trebuie servit. Copiii invata ce e bine pentru stat, pentru tara.

Educatia din perspectiva Capitalista este o adaptare a mentalitatii de servire a Statului, dar sa se potriveasca economiei de piata. Cistigind bani, gasind un loc de munca din ce in ce mai bun este  scopul educatiei. Exista pearerea ca o tara nu poate avea succes economic daca cetatenii ei nu sint educati. Deci scolile guvernamentale paveaza distanta dintre sistemul socialistic/comunistic si cel capitalistic. Statul incearca sa faca tot ce se poate pentru a scoate muncitori folositori Statului.

Un studiu facut de Henry Levin de la Universitatea Stanford arata ca nu exista nici o evidenta ca productivitatea unei tari are legatura cu calitatea educatiei. Parintii doresc ca copiii lor sa creasca destul de educati ca sa poata concura in economia „din lumea reala”.  Aceste lucruri nu sint rele in sine, dar o educatie care sa duca la ocuparea unui loc de munca este un scop gol si sec si nu ne ajuta sa gasim adevaratul scop in viata.  – Eclesiastul 2:17-26

Educatia din perspectiva Crestina  invata  ca scopul existentei noastre este sa-l cunoastem pe Dumnezeu.  Scopul educatiei este sa ne cunoastem Creatorul. Ioan 17:3  – Si viata vesnica este aceasta: sa Te cunoasca pe Tine, singurul Dumnezeu adevarat, si pe Isus Hristos, pe care L-ai trimis Tu.

Educatia trebuie sa fie intelectuala, morala si religioasa.

.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s