10 mituri despre educatia la domiciliu

1. Copiii mei nu vor asculta de mine.

Acesta este unul dintre cele mai bune motive pentru a face homeschool. Parintii ar putea sa invete sa zideasca o relatie cu copiii lor, de la inima la inima, nu cautind doar alte metode de disciplina atunci cind este nevoie de corectare.

2. Nu stiu sa predau materii ca matematica sau fizica.

Studiile arata ca nivelul parintilor in educatie nu este un factor in succesul educatiei la domiciliu. Curicula pentru homeschool este facuta in asa fel incit sa poata fi folosita de oricine. Exista intructiuni, ghiduri pentru parinti, solutii la probleme, dvd-uri cu profesori care pot preda lectia.

3. Nu-mi permit financiar.

Aceasta scuza nu poate sta in picioare cu cite resurse exista pe internet sau in biblioteci. Daca sint frati mai mici, ei pot folosi materialele fratilor mai mari, dupa ce acestia termina cu ele, deci costurile sint din ce in ce mai mici.

4. Copiilor mei le place sa fie cu prietenii la scoala.

Cind sint mai mici, nu e chiar asa mare problema. Cind vor fi adolescenti, nu este necesar un lucru bun. S-ar putea ca prietenii sa-i invete lucruri gresite. Prin educarea la domiciliu, parintii isi dezvolta relatiile cu copiii lor, de asemenea avind posibilitatea ca sa ii invete valori bune pentru a fi in stare sa dezvolte prietenii sanatoase.

Studiile arata ca, in general, copiii educati la domiciliu sint mai sociabili cu oamenii de diferite virste decit cei care merg la scoala si care sint limitati sa interactioneze doar cu copiii de virsta lor.

5. Nu am rabdare.

Parintii au nevoie de rabdare cit si de alte calitati: perseverenta, umilinta, sacrificiu, compasiune, seriozitate, etc. Prin homeschool, caracterul parintilor este format, modelat si maturizat, devenind acei parinti care trebuie sa fim. Rabdarea este un fruct al Duhului. Oare Dumnezeu nu este in stare sa inzestreze parintii cu rabdare de acestia  se asteapta ca guvernul sa le preia responsabilitatile?

6. Mi-e frica de esec.

Multi parinti sint ingrijorati ca s-ar putea sa le strice viitorul copiilor lor, nedindu-le o educatie adecvata, dar nu zic nimic la posibilitatea ca scoala ar putea face acest lucru.

7. Sint prea ocupata ca sa fac homeschool.

De obicei viata este simplificata atunci cind dimineata nu se maninca in fuga si dupa-amiezile nu sint incarcate cu lectii. Este un lucru bun ca familia sa fie pusa pe primul plan. Copiii nu trebuie tratati ca cetateni de clasa II-a pentru ca parintii sa gaseasca aprobare de la ceilalti adulti care sint implicati in tot felul de activitati.

8. Scoala noastra e buna si/sau are profesori buni.

Exista profesori buni si dedicati. Dar valorile pe care le promoveaza scoala sint si valorile tale? De multe ori profesorii cei mai buni sint obligati sa predea lectii care sint in conflict cu credinta ta. Nici un fel de educatie nu este neutra.

9. Nu pot sta acasa/imi iubesc cariera.

Da, alegerea de a sta acasa ca sa fii sotie si mama necesita o schimbare in gindire. Pentru unii parinti partea academica este foarte importanta si fac homeschool pentru a profita de toate avantajele pe care aceasta le ofera. Pentru altii, homeschooling-ul este supunerea fata de voia lui Dumnezeu.

10. Familia, prietenii, vecinii, biserica nu sint de acord.

Daca esti de acord ca homeschooling-ul este cel mai bun lucru pentru copiii tai, trebuie sa ai curajul sa infrunti dezaprobarea lor. Pentru multi, educatia la domiciliu este un concept strain si oamenii nu inteleg de ce NU faci ca toti ceilalti si sa-ti trimiti copiii la scoala. Citeodata oamenii cred ca daca tu alegi sa faci homeschool ii acuzi pe ei de alegerea lor si atacul este apararea lor.

In ultimul rind, tu esti responsabil pentru copiii tai si de aceea nici nu este nevoie sa explici motivele care te-au facut sa faci aceasta alegere.

 

.

Reclame

12 gânduri despre „10 mituri despre educatia la domiciliu

 1. Faptul ca o femeie sta acasa cu copiii pe care i-a facut nu inseamna ca renunta la viata. Pot sa spun ca abia atunci incepe sa traiasca.

  Chiar atit de neimportanta credeti ca este o mama, sa poata fi inlocuita usor cu oricine altcineva? Daca nu vrea sa aiba grija de copii, daca vrea cariera si bani, de ce a mai facut copii?

 2. Habar n-am stimata doamna, ca eu nu am copii si sunt total de acord din punctul asta de vedere. Daca nu ai timp si chef de ei, atunci nu fa copii.

  Vorbeam de renuntat la viata, pentru ca am observat ca multe femei inceteaza a mai fi femei dupa ce devin mame. Sunt atat de absorbite de copii, ca uita sa mai aiba grija de ele, de partener, nu mai au o viata proprie si traiesc prin copiii lor. Nu se simt implinite decat prin realizarile copiilor. Si uneori incearca sa le controleze viata si sa le sugereze cum sa traiasca, pentru ca asa si-ar fi dorit ele sa fie viata lor. Sper ca se intelege ce vreau sa zic.

  Cat despre inlocuit mama, nu zice nimeni nimic de asa ceva. Departe de mine gandul asta. Dar daca e sa o luam asa, am putea sa nu ducem copiii niciodata la doctor, pentru ca o mama le poate oferi iubirea si ingrijirea necesara si fara… sa zicem vaccinuri, care chiar sunt periculoase. Si atunci sa nu ducem copiii nici la biserica, pentru ca mama poate sa-i invete despre Dumnezeu si acasa. Si sa nu ii ducem nicaieri sa socializeze cu alti copii, ca se joaca mama cu ei, sau poate face mama vreo 6-7 copii, ca sa se joace intre ei. Poate am exagerat putin, dar mie asa imi suna….

  • Sint tot felul de oameni, care renunta la viata, cu copii sau fara. Da, sint mame care renunta sa aiba grija de ele dupa ce fac copii, dar asta nu are cu nimic de a face cu faptul ca o mama sa faca scoala cu copiii acasa.

   Atita timp cit copiii sint minori, un parinte este obligat sa-si invete copiii cum sa traiasca.

   Comparatiile facute cu doctorul nu sint valide. O mama este obligata sa aiba grija de copiii pe care ii are. Daca sint bolnavi, trebuie dusi la doctori. Asta nu are nimic de a face cu educatia lor.

   Educatia implica dezvoltarea mintii si a caracterului. Nu este ceva masurabil matematic. Pe de alta parte, apendicele poate fi descris in termeni specifici, impreuna cu bolile asociate cu el.

   Se intelege, deci, ca educatia este un concept filozofic, in timp ce trupul este fizic.

   Un parinte responsabil va face tot ce este necesar pentru ca copilul sa creasca si sa se dezvolte pentru a fi un adult responsabil.

 3. Scuze ca am omis ceva. Nu stiu ce e rau in a-ti dori bani… ca nimeni nu munceste pe nasturi. Cum sa-ti cresti copiii fara bani? Daca aveti vreo reteta secreta referitoare la cum sa stai acasa fara sa muncesti si sa ai si bani sa cresti copii, as fi tare curioasa sa o aflu.

  Multumesc!

 4. Nu este nimic rau in a-ti dori bani. E rau atunci cind cineva o face in timpul cind ar trebui sa aiba grija de proprii copii. E rau atunci cind copiii sint aruncati in crese si gradinite pentru ca mama este prea obsedata de cariera si ultimul Mercedes aparut pe piata.

  • A scrie corect e desigur important. Dar aici ne legam de nimicuri. Acest ‘propriii’ e una dintre inovatiile nefolositoare ale lingvistilor comunisti.

   Iar asta e de fapt caracteristica educatiei romanesti: mare accent pe ortografie si cam nimic in privinta caracterului.

   In stilul asta, programa scolii publice nu pregateste in mod real, nici pentru viata terestra si nici pentru eventualitatea vesniciei.

   • Anonimul este deranjat ca nu am scris „nostriii” dar nu este deranjat de socialismul scolilor publice. Ce sa-i faci? Fiecare cu prioritatile lui…..

  • De multe ori ard ceapa cind fac de mincare, asta inseamna ca nu mai am dreptul sa-mi hranesc copiii? Sau, de exemplu, nu stiu sa gatesc lobster, asta inseamna ca trebuie sa-mi ia statul copiii? Doar copii mor fara mincare, dar pot inca trai daca scriu „nostrii”, nu?

   Dreptul parintelui de a-si educa copiii nu depinde de capacitatea acestuia de a scrie corect gramatical.

   PS. Copiii mei scriu in engleza, nici nu au nevoie sa scrie „nostriii”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s