Despre separarea bisericii de stat

America a fost construita pe libertate. Aceasta a fost populata de catre crestini, multi dintre ei venind pentru a fi liberi de a-si practica religia. Parintii fondatori au fost oameni religiosi care si-au declarat credinta in mod public. Primul Amendament al Constitutiei ne garanteaza ca „Congresul nu va face nici o lege stabilind o religie sau va interzice libera exercitare a acesteia.”  Acest lucru inseamna ca guvernul nu poate stabili o religie nationala si nici nu poate interzice persoanelor sa isi exercite religia in mod liber, asa cum se intimpla in multe tari la vremea aceea.

Thomas Jefferson a crezut ca religia este o problema personala si ca guvernul nu are voie sa intervina. In 1801, baptistii din Danbury i-au scris lui Jefferson, plingindu-se ca statul Connecticut  nu le recunoaste religia ca un drept ci ca un privilegiu. Jefferson le-a raspuns si i-a asigurat ca guvernul nu v-a incalca dreptul lor de a-si practica religia. Aceasta scrisoare contine fraza faimoasa „un zid de separare intre biserica si stat” ci care mai tirziu a devenit baza avocatilor anti-crestini pe care isi construiesc cazurile in care lupta ca expresul religiei crestine in locurile publice sa fie interzisa.

Exista un efort concentrat de a-L scoate pe Dumnezeu din absolut tot, in numele asa-zisei „separarii bisericii de stat” cind de fapt se incearca separarea intre Dumnezeu si stat. Acesta este un lucru foarte important de retinut, pentru ca elimina libertatea religioasa, prin interzicerea practicarii religiei crestine in orice loc public.

De-a lungul istoriei exista multe exemple in care religia crestina a fost interconectata cu guvernul. Parintii fondatori au citat Biblia adesea cind scriau, Declaratia de Independenta il mentioneaza pe Dumnezeu precum si multe alte situatii.

Libertatea religioasa este o piatra de temelie a experimentului american. Asta se datoreaza faptului ca credinta religioasa nu este o chestiune de „toleranta” ci de exercitarea drepturilor naturale, inascute. Acest model de libertate religioasa proiectat stralucit de parintii fondatori este esential pentru succesul experimentului american. Este esential pentru urmarirea idealurilor afirmate in Declaratia de Independenta, pentru libertatea incorporata in Constitutie, pentru pace si stabilitate in intreaga lume.

John Adams, unul din parintii fondatori si cel de-al 2-lea presedinte al Statelor Unite, a spus ca virtutea este o insusire implicita a formei constitutionale de guvernare. El a avertizat cetatenii sai:

Constitutia noastra a fost facut doar pentru un popor moral si religios. Este total inadecvata pentru guvernul oricarui al fel de oameni.

.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s