Cum Harvard a trecut de la calvinism la unitarianism

Universitatea Harvard din Cambrige, Massachusetts, este cea mai veche si cea mai prestigioasa universitate din Statele Unite. A fost fondata de colonistii puritani in 1636 pentru a forma preoti/pastori. Un pastor puritan trebuia sa stie sa citeze si sa explice din Scriptura, din originalul in ebraica si greaca si sa aiba o cunoastere buna a scrierilor in latina a parintilor Bisericii, filosofilor si a reformatorilor.

Studentilor li se reamintea mereu ca obiectul studiilor lor literare si stiintifice este pentru o mai buna cunoastere a lui Dumnezeu si ca dobindirea de cunostinte fara Hristos ca singura temelie este inutila si gresita. (Morrison, Three Centuries of Harvard)

Aceasta a fost ideea de baza a universitatii. Colonistii au crezut ca fara o educatie religioasa, copiii lor vor deveni barbari. Acest lucru se adevereste astazi cind vedem cum educatia fara o baza biblica a creat tineri ignoranti si barbari.

Dar prin 1700, tendintele liberale ale Universitatii Harvard au devenit atit de pronuntate incit un nou colegiu ortodox a fost infiintat in Connecticut, care mai tirziu a devenit Universitatea Yale. Toti fondatorii universitatii Yale au fost absolventi ai universitatii Harvard.

In 28 octombrie, 1707, John Leverett a devenit presedintele Universitatii Harvard. El a fost primul liberal laic ales intr-un post detinut pina atunci de un pastor/preot puritan ortodox. Zece ani mai tirziu, el scria ca studentii au inceput sa „injure,” sa aiba „actiuni turbulente,” si ca au adus „carti de joc in colegiu.” Studentii au format multe cluburi in care incurajau un comportament discutabil.

Prin 1800, saminta liberala semanata de Leverett a inflorit si universitatea a respins Treimea, a respins divinitatea lui Hristos, a respins principiile calviniste si chiar secole de teologie crestina. Departamentul de teologie a devenit unitarian si calvinistii cu traditie puritana au devenit dusmanii Universitatii Harvard, ducind aceasta universitate pe un drum care va deveni din ce in ce mai ne-crestin.

Antipatia pe care o arata liberalii de la Harvard fata de „fundamentalismul” crestin este o continuare a razboiului impotriva ortodoxiei trinitare. Umanismul secular este un rezultat direct al filosofiei unitariene de la Harvard.

Ideologia Universitatii Harvard afirma ca omul este bun, dar perfectibil si pentru aceasta este nevoie de o educatie anti-crestina. Aceasta idee se intilneste astazi in scolile publice. Liberalismul unitarian se afla in centrul politicii de astazi care vrea sa ne convinga ca guvernul ar putea sa ne rezolve toate problemele noastre.

.

Reclame

2 gânduri despre „Cum Harvard a trecut de la calvinism la unitarianism

  1. Dupa liberali, politica si tehnologia ar trebui sa rezolve pacea lumii si problemele din Japonia…nu stiu de ce se intirzie atit…ca pina acum si-au dat premii unii la altii ca au de grija de planeta…ce s-a intimplat?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s