Ce poate fi mai nobil decit a ajuta pe cei săraci? (1)

Nu ar trebui creştinii să depună eforturi pentru „egalitatea economică”? Această idee ridică problema cît de mult ar trebui ca statul sa se implice în a ajuta pe cei săraci. Dar, înainte de a aborda această întrebare, avem nevoie de context.

Ideea de bunăstare este legată de ideea de stimulent. De exemplu, pe măsură ce creştem, părinţii noştri au din ce in ce mai puţina grijă de bunăstarea noastră, pentru ca noi sa dezvoltam acel imbold de a avea grijă de bunăstarea noastră pe cont propriu. Dacă nu ni s-ar da aceste responsabilitati, atunci nu vom fi niciodată motivati ca sa avem grijă de noi înşine. De exemplu, ce se întîmplă dacă părinţii tăi continua sa creasca suma pe care ti-o da pe săptămînă, astfel încît pînă în momentul cînd absolvi facultatea vei ajunge la $30.000 pe an? Şi nu numai asta, dar că ei promit să continue, oferindu-ti exact atit de mult pentru tot restul vietii tale. Ai fi motivat sa îti cauti un loc de muncă? Probabil că nu, numai dacă consideri ca nu este destul. Pe de altă parte, în cazul în care părinţii tai nu îti oferă bani deloc, atunci va trebui să mergi sa lucrezi pentru ca sa-ti cîştigi banii de buzunar.

Deci, cine ar trebui să aiba grija de cine? Statul trebuie sa creeze programe de ajutor social si să aibă grijă de săraci? Oare biserica este responsabila pentru ajutorarea celor nevoiaşi? Şi ce rol ar trebui să joace familia?

Dintr-o perspectivă biblică, familia este centrul bunastarii în societate. În timpul Vechiului Testament, fiecare fiu a primit o moştenire de la tatăl său. Dar primul nascut a primit o moştenire dublă (Deut. 21:17) In timp ce acest lucru ni se poate părea nedrept azi, acest lucru s-a facut pentru că întîiul născut a avut responsabilitatea primară pentru îngrijirea părinţilor săi la bătrîneţe, precum şi ale oricaror surori care nu s-au căsătorit.

Aceste aşteptări în ceea ce priveşte îngrijirea membrilor de familie sînt rareori văzute în zilele noastre. Dar chiar dacă acest aspect al Vechiului Testament nu mai este practicat, principiul ca părinţii trebuie sa aiba grija de copiii lor, şi vice versa, rămîne relevant si astăzi. Nu numai ca părinţi trebuie sa aiba grija de copiii lor (Proverbe 13:22, 2Corint 12:14b), copiii trebuie sa-si cinsteasca părinţii, inclusiv avînd grijă de ei după cum este nevoie. 1 Timotei 5:8 spune: Daca nu poarta cineva de grija de ai lui, si mai ales de cei din casa lui, s-a lepadat de credinta, si este mai rau decît un necredincios.

În timp ce familia este principala cale pentru binele societatii, aceasta nu este singura. O alta cale pentru bunăstare este Biserica. În Vechiul Testament, israeliţii au trebuit să contribuie cu o zecime din bunurile lor pentru a ajuta pe cei nevoiasi din comunitate, inclusiv străini, orfani şi văduve (Deut 14:29, 26:12)

În vremurile Noului Testament, acest tip de bunăstare a comunităţii pare să fi avut loc prin intermediul unor oferte şi colecte. Cînd oamenii din adunare au fost în nevoie, alţii au dat din ceea ce au avut pentru a avea grijă de nevoiaşi. Alte exemple ar fi grija de văduve (Faptele Apostolilor 6:1-7, 1 Timotei 5:3-16) şi pînă la strîngerea de ajutoarepentru alte biserici sau comunitati (2Cor 8, Romani 15:25-27).

.

Reclame

7 gânduri despre „Ce poate fi mai nobil decit a ajuta pe cei săraci? (1)

  1. Pe blogul fratelui Cristian ionescu are loc o dezbatere despre dezastrul Penielului.Acolo am spus si eu ca parintii ar trebui sa isi educe copii,nu scoala biblica,nici liderii de tineret insa nu am fost destul de convingator.Poti sa-mi dai aprobarea de a folosii continutul acestui articol pentru aceea dezbatere?Fara aprobarea ta,nu voi posta nimic.
    Aici e dezbaterea in cauza?
    http://popaspentrusuflet.wordpress.com/2011/06/14/peniebil-un-comunicat-%E2%80%9Ddamage-control%E2%80%9D/

  2. Daca crezi ca-ti foloseste, desigur. Scopul acestui post a fost sa arat ca familia si biserica trebuie sa ajute pe cei in nevoie, nu statul. Poate gasesti alt post de pe blog ca sa-l folosesti in argumentul tau.

    • Desi se vede ca banii se imputineaza, statul nu opreste taxarea oamenilor. Si in Romania, Canada sau America exista oameni care asteapta bani de la stat. De ce? Pentru ca biserica si familia s-au spalat pe miini de indatoririle lor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s