Ce poate fi mai nobil decit a ajuta pe cei săraci? (2)

Un fapt regretabil este că sistemele moderne de bunăstare oferite de guvern (asistenţă socială) au preluat responsabilitatile familiei şi grija bisericii pentru comunitate. Prin instalarea taxelor mari, guvernul ia banii oamenilor şi îi redistribuie altora. Ratele fiscale actuale sînt destul de ridicate, în parte, pentru că guvernul încearcă să ia o parte din banii oamenilor bogati pentru a sprijini programele guvernamentale pentru ajutorarea săracilor.

Este acesta un lucru bun? În primul rînd, eu consider că este greşit din punct de vedere moral de a lua ceva ce aparţine altcuiva – acesta se numeşte furt. Una este ca guvernul să taxeze toată lumea în mod egal şi să ofere beneficii comune, cum ar fi drumurile, securitate şi apărare naţionala, si alta este atunci cînd guvernul ia bani de la unii oameni şi-i dă numai la anumite persoane. Din acest punct de vedere este imoral ca guvernul să ia proprietatea unei persoane şi s-o dea altcuiva, nu contează cât de bune ii sint intenţiile.

Alta problema care apare este ca programele guvernamentale pentru săraci tind să îi plaseze într-o asa-zisa „capcană a sărăciei.” Atunci cînd guvernul elimină stimulentele pentru muncă, este firesc ca oamenii sa evite sa lucreze. Este adevărat că cei săraci şi nevoiaşi au nevoie de ajutor sub formă de bani şi produse alimentare, cel puţin pe termen scurt. Dar programele de ajutor guvernamental au tendinţa de a crea un climat periculos in care se asteapta ajutor pe timp indelungat, sau formeaza chiar un sentiment de drept, în care oamenii spun că merită o anumită sumă de bani sau bunuri, indiferent dacă acestia sînt fizic apti pentru muncă.

Aprecierea capitalismului nu trebuie separata de folosirea cu intelepciune a resurselor. Creştinii îsi dau seama că a aduna bogăţie multa, din cauza lăcomiei şi puterii aceasta este auto-distructiva: „Caci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor” (1 Timotei 6:10). Există lucruri mai importante de urmărit în viaţă decît bogăţia (Prov 23:4-5). Biblia ne învaţă că una dintre cele mai mari ispite care duce pe oameni departe de Dumnezeu este tentaţia de a strînge avere. Aceasta poate duce oamenii să urmărească câştigul necinstit (Ezechiel 22:29; Mica 2:2, Amos 5:11-12), de a recurge la măsuri necinstite (Ezechiel 45:10-12; Osea 12:7), sau oprirea platii salariilor muncitorilor (Maleahi 3:5).

Nici unul dintre aceste lucruri nu înseamnă că bogăţia este un lucru rau sau că oamenii bogaţi sînt rai. Bogăţia poate fi un dar de la Dumnezeu, un semn de binecuvîntare, şi poate fi utilizata pentru ceva bun, precum ajutînd săraci şi nevoiaşi, sprijinirea misionarilor şi organizaţilor de misiune şi plătind pentru educaţia altora.

Ajutarea săracilor şi celor în nevoie cu averile tale este o virtute biblică. „Cel bun pricepe pricina saracilor, dar cel rau nu poate s-o priceapa” (Proverbe 29:7). Generozitate fata de săraci duce la binecuvîntare (22:9, 28-27). Soţia din Proverbe 31:10-31 „îsi întinde mîna catre cel nenorocit, îsi întinde bratul catre cel lipsit” (v. 20). De asemenea gasim o avertizare puternica în Prov 21:13: „Cine îsi astupa urechea la strigatul saracului, nici el nu va capata raspuns”.

Cînd vine vorba economie, Dumnezeu are cele mai bune idei. In primul rînd, Dumnezeu ne-a creat sa lucram. Chiar dacă acest lucru este dificil din cauza păcatului lui Adam, încă ne putem bucura fiind implicati în diferite lucrari pe care Dumnezeu ni le dă.

In al doilea, prin muncă castigam bani pe care îi putem folosi la cumpararea altor lucruri de care avem nevoie sau pe care le dorim. Perspectiva biblică ne învaţă că un sistem de piaţă liberă permite cea mai mare libertate personala pentru a face şi a cheltui bani, şi pentru a îmbunătăţi situaţia noastră economica.

În al treilea rând, ar trebui să fim dispuşi să împartim cu altii din abundenţa noastra. Etica muncii puritane spune, „Lucreaza cît poti de greu, ca să cîstigi cît de mult poti, ca să dai cît de mult poţi.” Cînd ne traim viata în acest fel, vom dori să îi învatam si pe altii să înveţe să se ajute singuri. Aşa cum se spune „Dă-i cuiva un peşte şi va fi satul pentru o zi; invata-l să pescuiască şi el va fi satul pe viaţă.” Creştinii trebuie să fie primii care îi ajuta pe cei în nevoie, învăţându-i abilităţile de care au nevoie pentru a prospera.

.

Reclame

4 gânduri despre „Ce poate fi mai nobil decit a ajuta pe cei săraci? (2)

  1. Este o politica pe atat de veche, pe atat de gresita. La noi mereu s-a preferat sa se dea „pomeni” decat sa fie facute investitii care sa creeze locuri de munca si care, evident, sa aduca mai multi bani bugetului si sa dezvolte pietele de bunuri si servicii. Insa, in felul asta, ar fi lezate interesele marilor corporatii in viziunea carora suntem doar o piata de desfacere nu un potential partener.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s