Nimeni nu stie sa faca un creion

.
Trebuie sa intelegem adevarata natura a libertatii; libertatea economica si politica si relatia dintre ele. Trebuie sa intelegem cum functioneaza piata libera, cum permite milioanelor de oameni ca sa coopereze impreuna, in pace.

Un exemplu este aratat in scrisoarea lui Leonard Read, numita Eu, creionul.

Dupa cum vedeti este un creion simplu. Sa presupunem ca vrei sa faci un creion. In primul rind trebuie sa faci rost de lemn. De unde iei lemnul? Trebuie sa mergi intr-o padure si sa tai un pom. Cum poti taia un pom? Iti trebuie o unealta, sa zicem un fierastrau sau o drujba. De unde le iei? Iti trebuie otel ca sa le faci, nu? De unde iei otelul? Ca sa faci otel iti trebuie o otelarie. Ca sa ai o otelarie iti trebuie minereu de fier. Minereul trebuie scos din pamint. Citi oameni au lucrat la fiecare din acest proiect, doar pentru lemnul unui creion?

Mina creionului, facuta din grafit, este extrasa de undeva din America de Sud. Deci trebuie ca minerii sa scoata acest grafit, cineva trebuie sa prelucreze grafitul cu anumite masinarii, trebuie taiat, uscat si copt la 1850°F. Citi oameni si cite cunostinte au fost implicate doar pentru ca creionul sa poata fi folosit?

Lemnul este acoperit cu 6 staturi de lac. Chiar si fabricarea lacului necesita indeminarea si priceperea unui numar destul de mare de persoane.

Guma de sters din capul creionului este un produs facut dintr-un ulei extras in Indonezia.

Sinteti de acord ca nimeni nu stie sa faca un creion? Dar nu acesta este miracolul! Miracolul este CUM este facut! Cine i-a spus persoanei din Indonezia ca sa extraga uleiul necesar pentru a face guma de sters? Cine i-a spus persoanei care extrage grafitul sa-l scoata si sa-l trimita la prelucrat?

Ce se intimpla atunci cind merg la magazin si platesc pentru a cumpara acest creion? Fac negot cu mii de oameni din toata lumea. Cum se poate face acest lucru? Exista vreun comisar care sta intr-un birou central care trimite comenzi acestor oameni din toata lumea? Cum se face ca ei coopereaza unul cu celalalt? Ei nu vorbesc aceeasi limba, au religii diferite, dar asta nu i-a oprit sa coopereze impreuna intr-un fel sau altul.

Care este masinaria care i-a adus impreuna? Masinaria este sistemul pretului. Acest sistem nu necesita o directie centrala, nu are nevoie de un comisar, nu are nevoie ca oamenii sa vorbeasca aceeasi limba sau sa apartina aceleiasi religii. Farmecul acestui sistem este ca atunci cind cumperi un creion nu ai habar ce fel de religie a avut cel care a contribuit la facerea lui.

Ideea esentiala a sistemului este ca amindoua partile care fac tranzactia beneficiaza de pe urma ei.

.

Reclame

Un gând despre „Nimeni nu stie sa faca un creion

  1. :). Nice idea. BUT, e vorba de un creion sofisticat, chiar daca pare banal si ieftin la prima vedere.
    Dar daca as vrea sa ies din circuitul pretului? Pot sa iau o pana de la gasca din curtea mea si sa folosesc cerneala naturala (facuta din nu-stiu-cate feluri de plante si animale – vezi wiki). E drept ca prima cana cu apa varsata pe foaie o poate sterge, dar macar mi-am facut instrumentul de scris si creneala. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s