Razboiul de Independenta vs Revolutia Franceza

Revoluţia franceză a adus mari schimbări în societate şi în guvernarea franceza. Revoluţia a început cu o criză financiară, care a devenit o mişcare de reformă şi de schimbare violentă. Mii de oameni au fost executaţi într-o perioadă numită „domnia terorii”.

Este interesant de remarcat diferenţa dintre revoluţia franceze şi cea americana. În timp ce una a fost aproape într-o stare de colaps, cealalta era într-o stare de pace şi prosperitate. Din acest motiv fiecare dintre ele a intrat în revoluţie în moduri diferite.

Diferenta principala in cauzele care au dus la Războiul de Independenta şi Revoluţia franceză a fost bazata pe perspectiva lor asupra lumii: natura pacatoasa a omului sau bunătatea înnăscută a omului.

A doua problemă în Franţa a fost atmosfera politică şi filosofică a Europei la momentul respectiv. Ideile iluminismului şi ale lui Rousseau au dus la o naţiune plina de oameni care credeau că nu există bine sau rau şi că omul era, în esenţă, bun.

Revoluţionarii americani şi francezi au convenit asupra anumitor principii de bază. Războiul de Independenta este o dovada ca schimbarea poate fi buna, pe termen lung. Revoluţia franceză este una dintre cele mai clare lecţii în istorie a modului în care „tratamentul” revoluţiei poate fi mai rău decât „boala” opresiunii.

Patrioţii americani au crezut că si-ar putea păstra drepturile lor daca rastoarna guvernul britanic. Cînd si-au cîstigat libertatea, aceste promisiuni au fost în mare parte îndeplinite. Ţăranii francezi credeau că revolutia le va aduce „libertate, egalitate şi fraternitate”, prin înlocuirea domniei absolute al unui monarh cu conducerea Adunarii Naţionale. Această promisiune în curînd s-a dovedit falsa şi tirania majorităţii a degenerat în conducerea imperiala a lui Napoleon. Washington a fost umil şi a încercat să se folosească de măreţia sa pentru a stabili o republică adevărata. Napoleon a fost ambiţios si s-a folosit de puterile sale pentru a domina lumea.

Conducerea americană nu a apelat la promisiuni imposibile pentru a motiva oamenii lor. Liderii francezi au motivat masele cu promisiuni utopice preluate de la gînditori şi filosofi ai iluminismului care s-au dovedit dezastruoase în istoria omenirii. Ghilotina a executat segmentul cel mai educat al societăţii, precum şi birocratii care au slujit regelui. Spre deosebire de America, noii lideri francezi nu au avut ani de experienţă în autonomia locală. Unul după altul a urcat la conducere prin forţă sau trădare. Promisiunile Raţiunii s-au dovedit false, şi aşa experimentul francez a luat sfîrşit în sînge, război şi asuprire, nu libertate.

Într-o anumită măsură, biserica a ales de care parte sa fie, si în revoluţia franceză şi cea americană. Fiecare revoluţie este punctul culminant al unei lungi istorii privind relaţiile dintre Biserică şi Stat. În Franţa, Statul şi Biserica s-au aliat unul cu altul, sprijinind un sistem din ce în ce mai opresiv, cu anumite mecanisme de constrîngere. În America, biserica a jucat un rol opus. Pastorii au fost deseori critici ai politicilor guvernamentale. Cînd razboiul a izbucnit în Franţa, Biserica Romano-Catolica a fost de partea celor care au pierdut şi a suferit consecinţele. Cînd a izbucnit războiul în America, biserica a fost capabila sa fie „sare” şi „lumină” în zilele dificile.

De asemenea, o diferenţă majoră între cele două documente ale revoluţiilor este că Declaraţia franceză nu face nici o menţiune ca Dumnezeu este sursa drepturilor omului, în timp ce Declaraţia de Independenta afirmă că drepturile omului sînt derivate de la „Creator”, şi că rolul guvernului este pentru a proteja aceste drepturi date de Dumnezeu.

Revoluţia franceză a fost învinsă, dar Revoluţia a învins. Intelectualii iluminismului au infectat pretutindeni, ideile lor influentînd Revoluţia Rusă.

Revoluţia americană şi cea franceză a lansat o luptă istorică între două concepţii şi două seturi de principii. Una favorizează libertate şi pace; cealalta promovează un etatism care omenirea, rar, dacă vreodată, a cunoscut, o boala care nu numai ca a afectat jumătate din lume, dar chiar cu înfrîngerea versiunii sale cea mai monstruoasă, comunismul, încă se infesteaza în politica europeană şi in gindirea liberalilor americani.

Voltaire, un filozof popular al zilei, a declarat că în termen de o suta de ani, Biblia ar fi doar o carte inutila de basme. Francezii au încercat să stabilească saptamana de zece zile, astfel încît ei sa nu urmeze ordinea lasata de Dumnezeu care a rânduit săptămâna de şapte zile, toate în timp ce executau pe oricine care ar fi putut avea, eventual, orice legături cu aristocraţia.

Pentru că o naţiune si-a pus baza revoluţiei pe principii biblice, ştiind natura pacatoasa a omului, a reuşit să creeze un guvern de verificare si balanta, care încă este în vigoare si astăzi. Francezii, pe de altă parte, au fost înşelaţi de către intelectuali orgoliosi, care au crezut orbeşte în bunătatea înnăscută a omului. Ei au văzut vărsare de sînge şi de războaie oribile de-a lungul anilor.

Acest triumf al umanismului dovedeste ceea ce rezulta atunci cînd oamenii „se bazează pe înţelepciunea lor” (Proverbe 3:5). Revolutia franceza a devenit model pentru toate revoluţiile socialiste de mai tîrziu. Instrumentele sale au fost invidie, ură, ferocitate, minciuna, dezinformare.

Daca masoneria a avut legatura cu cele doua revolutii, daca masonii au fost in punctele cheie si au influentat ambele revolutii, cum se face ca scopul revolutiilor a fost diferit? Cum se face ca rezultatul revolutiilor a fost diferit? Cum se face ca rezultatul uneia a adus libertatea, dar rezultatul celeilate a adus umanismul/socialismul/etatismul?

.

3 gânduri despre „Razboiul de Independenta vs Revolutia Franceza

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s