Cum trebuie sa intelegem istoria?

Voi cum raspundeti la aceste intrebari:

1. Este istoria circulara sau liniara?

2. Are vreun scop?

3. Care este acest scop?

4. Incotro se indreapta istoria?

5. Este cineva în control?

6. Istoria vizibilă afecteaza tărîmul invizibil?

7. Care este relaţia dintre mîntuirea noastră şi istoria? Oare a zis Dumnezeu ca ne salveaza în istorie sau în afara istoriei?

8. Vedeti istoria ca pe o scenă de teatru unde este arătată slava lui Dumnezeu? Dacă da, explicaţi.

.

Reclame

4 gânduri despre „Cum trebuie sa intelegem istoria?

 1. Grele intrebari.Istoria e subordonata politic in functie de interesele unuia sau altuia.Vezi istoria Romanilor.Ni se spune ca ne tragem din imperiul roman insa portul popular si obiceiurile noastre sunt curate dacice.Cand Napoleon Savescu si-a lansat teoria cum ca limba dacilor era asemanatoare cu cea latina a fost luat drept terorist de catre istoricii contemporani ai academiei romane.

 2. Dexul spune despre istorie ca e „Relatare succesivă a unor evenimente, fapte;”
  1. Este istoria circulara sau liniara?
  Istoria poate fi numita cisculara, pentru ca am ramas niste maimute proaste si continuam se repetam greselile din trecut. Cel mai bun exeplu sunt cele 2 razboia mondiale., Dupa socul primului razboi mondial toate popoarele au spus: „No more”. Totusi istoria ne aminterste de al 2-lea razboi mondial, unul si mai groaznic, unul in care specia umana a adus genocodul la proportii apocaliptice.

  2. Are vreun scop? si 3. Care este acest scop?
  Istoria nu are un scop, pentru ca s-a intamplat, nu e o planificare. Totusi studierea ei are ca scop intelegerea fiintei umane si a actiunilor ei. Invatand istoria (in istorie intra si politica) intelegem cum si de ce s-au intamplat anumite lucruri si incercam, pe viitor, sa luam decizii mai bune, fiind informati de cursul lucrurilor din trecut.

  4. Incotro se indreapta istoria?
  Dupa cum am mai spus, Istoria nu are cum sa se indrepte nicaieri, e doar o amintere a ceva ce a trecut.

  5. Este cineva în control?
  Toti suntem in control intr-o mica masura, dar nu a Istoriei ci a viitorului. Cred ca asta ai vrut sa spui, dar acasa nu ai cum sa inveti. Astea se invata la scoala.

  6. Istoria vizibilă afecteaza tărîmul invizibil?
  Nici nu are rost sa ma obosesc sau sa iti mai repet ca istoria e ceva ce s-a intamplat.

  7. Care este relaţia dintre mîntuirea noastră şi istoria? Oare a zis Dumnezeu ca ne salveaza în istorie sau în afara istoriei?

  Cred totusi ca aici ai vrut sa spuib Care este relaţia dintre mîntuirea noastră şi istorie. dar asta e nu se invata nici gramatica acasa. asta tot la scoala se preda.

  8. Vedeti istoria ca pe o scenă de teatru unde este arătată slava lui Dumnezeu? Dacă da, explicaţi.
  Da vad istoria ca pe o scena pe care se vad crestinii in toata splendoarea lor. Dupa cum ai observat, nu am spus Dumnezeu.
  Istoria, de altfel, ne aminteste de glorioasa periada a cruciadelor, cand miii ed oameni au fost macelariti in numele Lui Dumnezeu. Cum putem trece cu vederea perioada plina de lumina si intelepciune cand biserica i-a aproape ca l-a ars pe rug pe Galileo Galilei pentru ca avut tupeul (e si de inteles era un eretic nenorocit), de a sustine ca pamantul e rotund.

  Eu zic ca Istoria e buna, dar trebuie invatata.

  • Prima data am vrut sa scriu ca ai dat raspunsuri demne de un ateu. Apoi mi-am amintit ca ateii nu au nici o baza pentru logica, deci nu vad de ce esti deranjat de ce am scris.

   Eu gramatica am invatat-o la scoala socialista, cea atit de inaltata in slavi de catre romani. Mai ales de aceia care scriu „periada”, „miii ed oameni”, „cisculara”, „se repetam”, „exeplu” „razboia mondiale.,” „ne aminterste”, „genocodul”… mhm 🙂

   PS. Galilei a fost ars nu pentru ca a spus ca pamintul este rotund, ci pentru ca a spus ca se invirte in jurul soarelui. Atunci se credea ca soarele se invirte in jurul pamintului.

   Si eu zic ca istoria e buna, dar nu atunci cind se inghit galustele ateilor.

   • Galilei nu a fost ars pe rug. A ajuns foarte aproape totusi. Biserica l-a pus sa aleaga intre a se dezice de teoria sa sau a e ramane in viata.

    Si da ai partiala dreptate, Galileo Galilei a sustinut ca pamantul e rotund si ca se invarte in jurul soarelul. De unde si faimoasa replica, pe care a spus-o dupa ce a fost eliberat din temnitele inhizitiei: : „Si totusi se invarte”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s