De ce vrei sa-ti educi copilul?

Karen este o persoana de la care am invatat o multime de lucruri si care m-a influentat in multe privinte. Ea ne-a spus o intimplare cu o doamna care a vrut sa-si educe copilul acasa si care i-a cerut un sfat.

Karen a intrebat-o: De ce vrei sa-ti educi fiul?

Ea a raspuns gasind o serie de motive in care arata cit de nemultumita este de scolile publice. Karen insa i-a spus ca asta nu raspunde la intrebarea ei. Doamna a aratat avantajele educatiei la domiciliu si modul in care parintii fac o treaba mai buna decit profesorii din scoli.

Asta nu a multumit-o pe Karen si a reformult intrebarea: De ce iti pasa daca fiul tau are anumite cunostinte?

Ea se gindi o clipă şi apoi a spus: Ei bine, cred că aş dori ca el să aibă un trai bun pentru el si familia lui, să îşi poata permite să facă lucruri pe care vrea să le facă şi să fie fericit. Iar o educaţie bună il va ajuta, nu-i aşa?

Sigur că da, i-a raspuns Karen, dar să ne imaginam cum va fi peste aproximativ 30 de ani. Fiul tău este acum un milionar celebru, care îşi poate permite să călătorească peste tot în lume. Tu esti aici, în Michigan într-un azil de batrini. El iti plateste toate facturile, dar te viziteaza de 2-3 ori pe an. El este fericit, dar tu esti ignorata şi mizerabila. Consideri ca i-ai dat o educaţie buna?

Nu, a recunoscut ea. A început să realizeze că academicile sint doar o parte a unui adult bine educat. A intrebat-o pe Karen de ce isi educa ea copiii?

Karen i-a raspuns ca succesul copiilor ei nu este determinat de diploma unei facultati de renume sau de banii pe care-i face. Un copil educat este acela care il cunoaste si il iubeste pe Domnul, Dumnezeul lui cu toată inima, mintea, sufletul, şi puterea, si pe aproapele lui ca pe el însuşi .

Scopul acestei discutii nu a fost ca sa o convingă pe aceasta mamă ca scopul ei in educatie trebuie sa fie si scopul acestei mame, dar pentru a ilustra faptul că obiectivul trebuie să fie definit înainte ca metodologia sa fie determinată. Karen ar fi putut sa-i dea o lista cu manualele pe care le-ar putea cumpara, dar aceasta mama, probabil, le-ar fi găsit fara folos (poate chiar ofensatoare!).

Este eronat sa doresti o educaţie egală, sa promovezi o educatie egala pentru toata lumea pentru că niciodată nu vom avea acelasi scop educativ. Astfel, ceea ce s-ar putea numi succes pentru unii, s-ar putea numi eşec complet pentru altii. Aceasta este marea dilemă a şcolilor publice. „Educaţie egala” funcţionează doar cu un gol uniform . Un obiectiv uniform funcţionează bine pentru stat, dar de obicei, lasă individul afară în frig.

.

Reclame

2 gânduri despre „De ce vrei sa-ti educi copilul?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s