Un Craciun Fericit veteranilor si tuturor celor din armata

Reclame

18 gânduri despre „Un Craciun Fericit veteranilor si tuturor celor din armata

 1. De ce „Un Crăciun fericit?” Nu știți că sărbătoarea Crăciunului este una de sorginte păgână? Sărbătoriți Crăciunul sau Nașterea Domnului?

   • Pai nici eu nu mă dau mare crestina, dar e foarte interesant ca va luaţi de originea pagîna a Craciunului, dar nu comentati nimic despre celelalte lucruri care au origine pagîna. De ce nu ati comentat si atunci cind am pomenit de ziua de Miercuri, mentionind ca este Ziua zeului roman al comertului, Mercur?

   • Ba vă dați mare creștină din moment ce susțineți că împliniți Biblia prin homeschooling! Dar, mă rog, este alegerea dumneavoastră, problema dumneavoastră!
    Care-i problema cu Miercuri? Și duminica era „Dies Solis” (Ziua Soarelui). Și ce?

   • Pai normal ca implinesc Biblia prin homeschooling la fel cum o implinesc cind nu fur, nu omor pe nimeni, etc.

    Numele zilelor au sorginte pagina, deci daca spunem ca nu trebuie sa sarbatorim Craciunul pentru ca e de sorginte pagina, atunci nu trebuie sa mai folosim nimic de sorginte pagina. Trebuie sa fim consistenti in principii.

   • Degeaba aș încerca pentru că oricum nu ați primi opinia mea! Pur și simplu nu suntem pe aceeași lungime de undă!

  • c) La fixarea zilei de 25 decembrie ca data a sarbatorii Nasterii Domnului, s-a avut in vedere probabil si faptul ca mai toate popoarele din antichitate aveau unele sarbatori solare care cadeau in jurul solstitiului de iarna (22 decembrie), sarbatori care erau impreunate cu orgii si. petreceri desantate si pe coare Craciunul crestin trebuia sa le inlocuiasca.

   Biserica a vrut sa contrapuna o sarbatoare crestina mai ales cultului lui Mitra, zeul soarelui, cult de origine orientala, care prin sec. III facea o serioasa concurenta crestinismului, indeosebi in randurile armatei romane, si a carui sarbatoare centrala cadea in jurul solstitiului de iarna (22-23 decembrie), ea fiind privita ca zi de nastere a zeului Soare, invingator in lupta contra frigului si a intunericului, si Ziua de nastere a Soarelui nebiruit, pentru ca de aici inainte zilele incep sa creasca, iar noptile sa scada.

   Opinia generala a liturgistilor si istoricilor apuseni este ca ziua de nastere a zeului Mitra (sarbatoare introdusa la Roma de imparatul Aurelian la 274) ar fi fost astfel inlocuita cu ziua de nastere a Mantuitorului care fusese numit de prooroci „Soarele Dreptatii” (Maleahi IV, 2) si „Rasaritul cel de sus” (comp. Zaharia VI, 12 ; Luca I, 78, 79 si Troparul Nasterii Domnului) si pe Care batranul Simeon il numise „Lumina spre descoperirea neamurilor” (Luca II. 32), iar apoi El insusi Se numise pe Sine „Lumina lumii” (Ioan IX, 5).

   Este insa posibil ca adevaratul raport cronologic dintre aceste doua sarbatori sa fie invers, adica va fi existat mai intai sarbatoarea crestina a Nasterii lui Iisus la 25 decembrie, iar introducerea de catre Aurelian a sarbatorii pagane a lui Mitra la 274 sa fi constituit o incercare neizbutita de a inlocui sarbatoarea crestina, mai veche.

   Mai multe explicatii de aici:

   http://www.crestinortodox.ro/sarbatori/nasterea-domnului-craciunul/craciunul-nasterea-domnului-69570.html

   • Asa este, Ina. Pe 25 Decembrie s-a sarbatorit ceva pagin. Asa cum se sarbatoreste probabil Halloween azi. Crestinii au suprapus aceasta sarbatoare cu ceva crestin, Craciunul. Isus nu cred ca s-a nascut pe 25 Decembrie, ci nasterea Sa este sarbatorita atunci. Ceea ce sarbatoresc paginii nu este important pentru noi, ci ce sarbatorim noi. La Pasti, de exemplu, paginii sarbatoresc nu stiu ce zei, dar crestinii sarbatoresc invierea lui Isus.

    Poate ceva incepe din perspectiva pagina, dar daca acel ceva nu mai este folosit pentru inchinarea la zeii pagini, nu se mai poate spune ca e ceva pagin. Sarbatoarea tinuta la 25 Decembrie a inceput ca ceva pagin, dar azi este recunoscuta ca o sarbatoare crestina. Cum am spus mai sus, zilele saptaminii si lunile anului sint numite dupa zei pagini. Nimeni nu se inchina zeului Mercur de cite ori pomeneste ziua de Miercuri, nu? Asa ca originea nu are nici o relevanta aici.

   • Ina, mi se pare o explicație pertinentă. Nu știu cât de bine întemeiată pe adevărul biblic este (nu am studiat îndeaproape acest lucru), dar cu siguranță este pertinentă.

   • Dorel, este o explicatie bazata pe adevar. Noi traim vremuri in care avem posibilitatea sa studiem. Verifica sursa si eventual poti pune mai multe intrebari pe acel site, caci observ interesul tau spre a cunoaste bine si corect.

    Apostolul Toma caruia din nestiinta i se spune Toma necredinciosul, a vrut sa puna mana in coasta Domnului, el a vrut sa pipaie sa simta, caci gandea ca vazul poate insela dar pipaitul nu. El nu era necredincios si nici fricos, dar era mai rational.

    Doamne ajuta

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s