Nu exista educatie neutra

Multi parinti au impresia ca ceea ce se invata in scoala vine dintr-un punct de vedere neutru. Nimic nu este mai departe de adevar. Absolut totul se invata din perspectiva biblica sau din perspectiva nebiblica. De exemplu, in manualul de limba romana de clasa 2-a, in „Povestea unui om lenes” de I. Creanga, ce invatam? Ca omul lenes este dus la spinzuratoare. Este aceasta invatatura biblica, ca un om sa fie spinzurat pentru ca este lenes? Normal ca nu.

lit cl2

Alta poveste este prezentata cea din „Vrajitorul din Oz”. Dorothy vrea sa ajunga „acasa” si i se spune ca doar Vrajitorul o poate ajuta. Dupa ce il intilneste pe Vrajitor isi da seama ca acesta este o farsa de vrajitor, nu unul adevarat, si ca sta in puterile ei ca sa ajunga acasa. Ateii cred ca nu exista Dumnezeu si tot ce vrei sa faci sau unde sa ajungi depinde de tine. Ce mesaj este trimis prin aceasta poveste? Ca Dumnezeu nu exista si ca daca vrei ceva, totul depinde de tine ca sa obtii acel lucru. Biblic? Nu cred.

oz

Mai departe ma uit la manualul de limba romana pentru clasa a 4-a. Din povestea „Cheile” de T. Arghezi vedem ca cei 2 copii sint frustrati ca toate usile din casa sint incuiate cu cheia si nu este voie sa faca nimic. Intr-o zi au gasit o usa crapata si au avut tupeul ca sa se uite inauntru. Grupul de „judecatori” au hotarit ca din cauza ca au fost curiosi vor fi pedepsiti. Ei vor trebui ca sa faca de mincare, sa caute un loc de munca, etc. Ce au invatat copiii? Nu ai voie sa faci nimic pentru ca vei fi pedepsit.

cheile 001

.
cheile2 001

.

Daca ne ducem sa citim in manualul de geografie pentru clasa a 5-a, ni se spune ca in urma cu sute de milioane de ani exista un singur continent – Pangeea – si un singur ocean – Panthlassa. Avem 4 figuri in care ni se arata cum pamintul arata acum 225, 180, 135 si 65 milioane de ani in urma. Se ignora total faptul ca sint destule descoperiri stiintifice care arata ca pamintul este in jur de 6000 de ani.

.
ateism 001

La fel ni se spune si despre Marele Canion ca s-ar fi format in decursul a milioane de ani.

.
ateism2 001

Ideile au consecinte. Exista o relatie intre idei si actiuni. Ideile sint indisolubil legate de gindire, caracter si actiune. Expunerea la ceea ce este corect, tinde sa duca la actiuni corecte, cum si expunerea la ce este gresit tinde sa duca la actiuni gresite. Se culege ceea ce este semanat. De ce sint parintii de acord ca sa semene astfel de seminte mentale?

.

Anunțuri

7 gânduri despre „Nu exista educatie neutra

 1. Cristina,

  Cred ca discutia despre neutralitatea (sau nu) a educatiei este mai complexa si se face nu fara dificultati!

  Ai surprins, intr-adevar, probleme discutabile. Dar, daca s-ar elimina toate aceste abordari (+ celelalte existente dar nementionate aici) cum ar deveni curicula respectiva? Crestina, necrestina, neutra?

  Ma gandesc la muzica, despre care stim ca influenteaza fie in bine, fie in rau. Iarasi, ar fi o dezbatere interminabila despre „neutralitatea” muzicii. De ex.: cantecul „vine, vine, primavara, se asterne-n toata tara, floricele pe campii, hai sa le-adunam copii!” este bun/rau/neutru?

  Apoi, revenind la primul exemplu (povestea lenesului), ma intreb: care povesti sunt acceptabile si care nu sunt? Decidem acest lucru urmarind finalul sau invatatura transmisa sau dupa alt criteriu?

  Intrand mai adanc in problema, stim bine ca lenea este condamnata aspru si de Biblie („cine nu munceste, nici sa nu manance” unde, a nu manca = moarte)

  Si tot in Biblie aflam ca Dumnezeu decide si porunceste ca mame, prunci si animale din anumite popoare pagane sa fie ucise fara mila si fara exceptie.

  Nu doresc sa contrazic ce ai scris doar imi exprim parerea ca subiectul e mai complicat decat pare.

  O zi binecuvantata mai departe!

  • Intr-un fel subiectul este complicat, pentru ca ni se prezinta complicat. Cred ca ar fi mai usor de descifrat daca ne punem intrebarea: care este scopul educatiei? Sau: ce inseamna o educatie buna?

   Oare daca un copil ajunge sa citeasca marii clasici poate spune ca are o educatie buna? Daca cineva invata sa rezolve derivative in clasa 5-a are o educatie buna?

   Care este scopul trezitului in fiecare dimineata si plecatul la scoala? Manualele cu ce scop sint facute? Ce urmaresc cei care le fac?

   Eu cred ca fiecare manual are un scop. Stiu parintii acest scop? Sint de acord cu el? Povestile respective sint alese sa promoveze scopul statului, sau scopul parintelui? De ce isi trimite un parinte copilul la scoala?

   Dupa cum vezi sint multe intrebari care au nevoie de clarificare.

 2. Cristina,
  Apropo de Matt Damon si de corporatisti, probabil nu ai inteles ca el se raporteaza la situatia din Statele Unite, unde acum sunt discutii foarte extinse asupra teste standard/evaluare individualizata si cui folosesc ele- respectiv corporatistilor versus dezvoltarea personala a elevului’ Aceasta dezbatere este de altfel cam in toate tarile care implementeaza evaluarea standardizata. De la o persoana care se lupta cu sistemul intepenit m-as fi asteptat la o mai mare flexibilitate si nicidecum la un atac spre sindicalisti. Dar e parerea ta si ti-o respect. Atat de mult, incat nici nu voi aproba comentariul, ca sa nu si-o insuseasca cineva. Sa ai o viata frumoasa!

  • Stiu la ce se raporteaza, am urmarit situatia cu profesorii si sindicatul lor. Nu sint discutii despre testele standardizate, sint discutii despre puterea pe care o vor profesorii prin sindicat.

   Nu mi-ai spus cum se folosesc asa zisii corporatisti de testele standardizate, dar stiu cum se foloseste sindicatul profesorilor de acestea. Sindicalistii intepenesc sistemul, nu corporatistii. Nu trebuie sa-mi aprobi comentariul din frica ca atit de mare dreptate are Damon ca cineva sa vada adevarul. Am o viata foarte frumoasa 🙂

 3. Foarte bun articol. Este excelenta ideea de a depista metodele subliminale din manualele scolare cu care copiii sunt indoctrinati intru ateism. Sunt multi care cu falsa naivitate se prefac a nu intelege de ce este daunator sistemul scolar controlat de anti-crestini.

  Am gasit undeva ca pana si 1+1=2, asa cum e prezentat in manuale, sadeste necredinta. Daca nu se mentioneaza ca Dumnezeu a creat o lume consistenta, cu reguli si legi precise, atunci se inoculeaza in mod fals in mintea copilului, ca unu plus unu este doi, indiferent daca exista sau nu un Creator, sau si mai rau: indiferent daca Cel ce ne-a dat Viata este de acord sau nu cu aceasta regula. Indirect avem de a face cu minciuna sarpelui, sub o alta forma.

  Sistemul e simplu si perfid. Nu e nevoie sa le zici elevilor ca nu exista Dumnezeu, asa cum se proceda in comunism. E suficient sa le plantezi seminte otravite, care in timp incoltesc si se dezvolta singure, iar mai tarziu tanarul va crede ca anumite concluzii le trage singur, fara sa realizeze ca a fost programat sa ajunga la aceste concluzii.

  Un link interesant despre non-neutralitatea scolarizarii: http://www.christianperspective.net/mathinfo/teachingmathbiblically.html

  • Foarte fain articolul despre matematica. Dovada cea mai evidenta ca sintem creati: daca nu am fi creati, nu am sti nimic.

   Care este scopul educatiei din scolile publice? Este de a-L cunoaste mai bine pe Creatorul nostru? De a pregati copiii pentru planul pe care il are Dumnezeu cu ei? Ma indoiesc.

   Scopul pentru care sint scrise astfel de manuale este pentru departa copiii cit mai mult de DUmnezeu si pentru a se uita la stat ca fiind „dumnezeu”. Statul iti spune ca trebuie sa inveti pentru ca sa gasesti un loc de munca bun pentru ca sa platesti taxe pentru ca sa platesti guvernul sa faca totul pentru tine. Dumnezeu nici nu intra in ecuatia lor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s