Ferice de cei împăciuitori (1)

A inceput un nou semestru. Cu el au inceput si citeva clase noi. Programul de rezolvare al conflictelor numit „Tinerii facatori de pace” ajuta copiii ca sa invete cum sa rezolve biblic conflictele care apar. Atunci cind copiii invata sa vada conflictele ca o oportunitate de a aduce slava Domnului si atunci cind decid sa se ocupe cu responsabilitate de problemele lor, minia si amaraciunea dispar si se pot gasi solutii la conflictele care au aparut.

Prima lectie:

Conflictul este o pantă alunecoasă

Versetul de referinta:

Daca este cu putinta, intrucit atirna de voi, traiti in pace cu toti oamenii. – Romani 12:18

Exista 3 feluride a raspunde conflictelor:

Evadare

– prin negare – pretinzi ca nu exista nici o problema
– prin invinovatire – dai vina pe celalalt
– prin evitare – fugi de realitatea conflictului

Atac

– prin jignire – spui lucuri care ranesc
– prin birfa – vorbesti despre acea persoana pe la spatepentru a-i distruge reputatia
– prin atac fizic – folosesti forta fizica pentru a obtine ceea ce doresti

Rezolvare

– prin iertare – decide sa ierti
– prin discutare – recunoaste-ti greseala si rezolva intr-un mod amabil
– prin ajutor – cere ajutor de la persoane care te-ar putea ajuta cu conflictul aparut

Dumnezeu este cu tine in fiecare conflict. Cu fiecare problema apare oportunitatea de a fi pe placul lui Dumnezeu, nu al nostru, raspunzind intr-un mod biblic.

.

10 gânduri despre „Ferice de cei împăciuitori (1)

 1. Sa imi trimiti si mie cursuri din astea la care participi.. Sunt convinsa ca imi vor fi utile. Si cum se spune cine zideste pe altul se zideste pe sine. Multumesc

 2. Foarte bună temă, și foarte utilă ! Oamenii sunt încă supuși conflictelor, civilizația nu a rezolvat mare lucru în această privință.
  Foarte bune și utile toate mijloacele de rezolvare a conflictelor pe care le-ai enumerat.
  Totuși, ca să îmi dau o părere de profan:), eu cred și simt că există și unele conflicte așa-zis necesare. Unii oameni nu pot învăța până nu ies din rutina lor, din inerția și lenea lor, și uneori acest lucru nu se poate face decât prin conflict – conflictul cu un pedagog, cu o persoană superioară. Însuși Iisus a folosit o formă de conflict în ”pedagogia” Sa. După cum spune părintele Steinhardt, Iisus a folosit ”scandalul” ca mijloc de a accede la o înțelegere de nivel superior – scandalul înțeles în sensul de ”ieșire din tipar”, contrazicerea vechiului, contrarierea vechii noțiuni de Lege și ”dreptate”, sau ”credincioșie”. El își petrecea timpul cu vameșii și desfrânatele, cărora le prezicea că vor intra în Împărăția cerurilor înaintea drepților și învățaților farisei. Îi prețuia pe renegații Samarineni, cina cu toți păcătoșii, și nu ținea Sabatul. De multe ori, el i-a apostrofat chiar direct pe farisei și învățătorii de lege, pe care îi numea ”șerpi” și ”pui de vipere”.
  Toate acestea ne spun că – numai într-un scop superior, desigur – conflictul poate avea și un rol benefic. Chiar dacă beneficiul nu se vede imediat…

  • Conflictele vor exista pina la venirea Domnului Isus! Important este ca sa stim cum sa le rezolvam corect si sa tragem invataturile necesare, asa cum ai spus.

   PS. Nu cred ca exista vreo referinta biblica in care arata ca Isus nu tinea sabatul.

 3. Marcu 2. 27-28: „Sabatul a fost facut pentru om, iar nu omul pentru sabat, asa ca Fiul Omului este domn si al Sabatului.”
  Este vorba de acel episod in care ucenicii flamanzi au cules si au mancat spice de pe camp in ziua Sabatului; iar Iisus le-a luat apararea in fata fariseilor, aducand drept argument o intamplare similara a regelui David, cand ostasii sai flamanzi mancasera din painile punerii inainte din Templu, care nu le erau ingaduite decat preotilor.
  De multe ori, Iisus a facut vindecari in ziua Sabatului, justificand prin bine-cunoscutul exemplu al scoaterii vacii sau oii din fantana, daca ar fi cazut acolo in ziua sabatului.
  Nu inseamna o lipsa de respect, sau ca El nu tinea Sabatul cu tot dinadinsul; ci doar ca a vrut sa ne indemne la discernamant, pentru a intelege ca regulile sunt facute pentru om, si nu invers, si ca exista situatii de exceptie in care Dumnezeu poate ingadui incalcarea Sabatului, pentru o nevoie sau un scop bun.

  • Fiindca este Domn al Sabatului nu inseamna ca nu l-a tinut. Multe din legile de atunci cu privire la Sabat erau facute de oameni, nu poruncite de Dumnezeu. Oamenii au ajuns sa tina legi facute de oameni dar sa incalce legile poruncite de DUmnezeu. Asta, cred, ca a vrut Domnul Isus sa arate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s