Educatie sau indoctrinare?

Linia dintre „educaţie” şi „îndoctrinare” este, uneori, una subtire, şi de multe ori nu una bine demarcată. Cu toate acestea, bunul simţ dictează că trebuie sa fie o grijă mare pentru a evita ceea ce pare a fi îndoctrinare atunci cînd aceste informaţii sint primite de copii şi tineri. Experienţa demonstrează că copiii sunt mult mai maleabili decît adulţii. Poti sa ai pretentii de la adulti ca sa facă distincţia între educaţie obiectiva şi îndoctrinare, dar nu de la copii. Prin urmare, ceea ce se predă copiilor în şcolile noastre ar trebui să fie supus unui control mai ridicat, cu scopul de a se asigura că ceea ce are loc în sala de clasă este de „educaţie” si nu „îndoctrinare.” Mai ales atunci cînd subiectul materiei sînt religiile lumii.

Modul în care islamul este prezentat in general în manualele claselor 6-12 constituie educaţie corespunzătoare şi adecvata – sau îndoctrinare?

Este islamul prezentat într-un mod care duce ca elevii sa ajunga la concluzii prestabilite cu privire la religie, care nu sînt dovedite istoric dar care învaţa (o persoană sau un grup) să accepte un set de convingeri intr-un mod necritic?

Istoria Lumii ne spune la pagina 268:

Legea islamica sharia impune ca liderii musulmani sa extinda toleranţa religioasă creştinilor şi evreilor.

Această afirmaţie este falsă, şi reprezintă una dintre cele mai grosolane denaturări ale Islamului găsite în multe manuale. In Coran exista 123 de versete care ii cheama pe musulmani la lupta si la omor pe toti aceia care nu cred in Allah (bebuh).

Educatie sau îndoctrinare?

Medieval Times to Today, la pagina 20 ne spune:

Islamul a respectat evreii şi creştinii…În conformitate cu Islamul, evreii şi creştinii au avut permisiunea ca să-si practice credinţele lor.

Natura respectului pe care Islamul l-a acordat crestinilor si evreilor a lungul istoriei este clar reflectat în caracterizarea lor în Coran ca „maimute”, „porci”, „cîini” şi „mai rătăciti decît bovinele”. Aceste învăţături coranice sînt, în continuare, larg răspîndite în lumea musulmană de azi. Pastorul crestin din Iran este condamnat la moarte pentru ca si-a schimbat credinta. Stie citeva cite biserici crestine sînt în Afganistan? Zero. Unde este respectul?

Educatie sau îndoctrinare?

Culturile Lumii, la pagina 600 ne spune:

În timpul cruciadelor, creştinii au cucerit cetatea [Ierusalim], pentru un timp, pînă cînd musulmanii recapturat-o.

Această declaraţie inversează istoria. Este tipic descrierii defectuoase a istoriei cruciadelor în manualele revizuite, care duce elevii să creadă că creştinii au fost iniţiatorii agresiunilor în Ţara Sfîntă şi că musulmanii au fost victime care doar s-au apărat. Creştinii au trait în Ierusalim cu secole înainte de musulmani. Musulmanii au invadat Ţara Sfîntă de la mijlocul secolului 7. Cruciadele au fost lansate în secolul al 11-lea, 450 de ani mai tîrziu, pentru a smulge din nou controlul Ţarii Sfinte de la musulmani şi de a elibera creştinii de cuceritorii musulmani.

Educatie sau îndoctrinare?

Lumea Noastra, la pagina 352 ne spune:

Armatele Primei Cruciade au învins musulmanii şi au ocupat Pământul Sfânt pentru aproximativ 100 de ani. Mai tîrziu, musulmanii si-au luat înapoi teritoriile pierdute. Au mai avut loc sapte Cruciade, dar musulmanii si-au pastrat Ţara Sfîntă.

Acest lucru ilustrează, de asemenea, istoria defectuoasă a perspectivei revizioniste musulmane, că creştinii s-au hotarit ca sa captureze Ţara Sfântă şi că musulmanii au trebuit să îsi ia înapoi „pămînturile lor au pierdute.” Adevarul istoric este invers – musulmanii sînt cei care au invadat Tara Sfînta şi creştinii sînt cei care care au încearcat să-si ia înapoi „pămînturile lor pierdute.”

Educatie sau îndoctrinare?

Geografia Lumii ne spune la pagina 163:

La 11 septembrie 2001, teroriştii au deturnat patru avioane de pasageri, darîmînd două dintre cladirile din orasul New York, World Trade Center şi al treilea în Pentagon, Departamentul de apărare cu sediul în Washington, DC. Un al patrulea avion s-a prăbuşit într-un câmp din Pennsylvania. Devastarea şi pierderea de vieţi a făcut Statele Unite sa ia hotărîrea ca să scape lumea de terorism

Există două omisiuni critice în acest paragraf: nu există niciun element de identificare ca teroriştii sint musulmani sau jihadişti islamici şi nu există nici o explicaţie de ce Centrul de WorldTrade şi Pentagonul au fost ţinte. Mai mult, există un element crucial de dezinformare: al patrulea avion nu „s-a prăbuşească”, într-un cîmp din Pennsylvania. Pasagerii avionului si-au dat viaţa pentru a preveni teroriştii s atace Casa Alba, care a fost a patra tinta. Plus, Pentagonul este in Virginia, nu DC.

Rareori terorişti sint identificati ca fiind musulmani, precum sint omise şi motivaţiile jihadiste pentru acţiunile lor. Omiterea acestor două fapte critice face ca studenţii sa aiba o intelegere inexacta şi incompleta a ceea ce s-a întîmplat la 9/11.

Educatie sau îndoctrinare?

Ororile comerţului european cu sclavi sînt reprezentate corespunzător în manualele analizate, în timp ce aceleaşi cărţi spun practic nimic despre ororile comerţului cu sclavi operate de musulmani, care au început cu opt secole mai devreme şi a durat mult mai mult. Ororile cuceririlor europene şi al imperialismului sînt reprezentate corespunzător în manualele analizate, în timp ce aceleaşi cărţi nu reuşesc să identifice chiar imperialismul islamic ca si „imperialism” şi, în general, sterilizeaza, minimalizeaza sau omite ororile pe care le-a facut acest imperialism.

Educatie sau îndoctrinare?

.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s