„Gaura” din stratul de ozon

.
Sînt sigura că aţi auzit despre „gaura” în stratul de ozon. NASA a monitorizat de mai multi ani nivelul ozonului de deasupra Antarcticii şi a demonstrat în mod concludent că există o „gaură” în stratul de ozon.

Figura de mai sus arată concentraţia stratului de ozon deasupra emisferei sudice a Pământului centrat deasupra Antarcticii pe 4 octombrie, 2004. Acesta nu este cu adevărat o „gaură” ci este o zonă cu o concentraţie de ozon mai mica decît în mod normal. Într-o serie de experimente, oamenii de ştiinţă au conectat această concentraţie de ozon mai mică decît cea normală cu clorul din stratosferă.

Care este sursa clorului? Una dintre cele mai importante surse este o clasă de substanţe numita clorofluorocarburi, sau CFC. Aceste substanţe sînt provocate de om şi se dovedesc a fi incredibil de utile. Freonul poate fi utilizat în refrigerare şi aer condiţionat, alte CFC sunt folosite în sterilizatoarele chirurgicale şi în agenţii de stingere a incendiilor.

Nu numai ca CFC sînt incredibil de utile, dar sînt si complet non-toxice. CFC sînt inerte din punct de vedere chimic si nu reacţionează cu trupurile noastre sau cu organisme animale.

Din moment ce oamenii de stiinta au conectat „gaura” de ozon cu clorul, mulţi oameni au cerut imediat eliminarea CFC. Ca rezultat, mulţi lideri mondiali au semnat un tratat numit Protocolul de la Montreal Privind Substanţele Care Diminuează Stratul de Ozon, care a solicitat eliminarea producţiei şi consumului de CFC. La urma urmei, daca CFC distrug ozonul din stratul de ozon, eliminarea CFC va salva vieti, nu?

Nu chiar. „Gaura” a fost de fapt descoperita de Dobson în 1956. Dobson a remarcat faptul că din luna august pînă în noiembrie, cantitatea din stratul de ozon de deasupra Antarcticii este semnificativ mai mica decît cantitatea în restul anului. Aceasta „gaura”, apoi, se umple din nou în noiembrie, stratul de ozon revenind la concentratia deplină.

Cînd Dobson a descoperit „gaura” de ozon, CFC nu au fost utilizate pe scară largă. Deci, CFC nu poate fi un motiv pentru aceasta „gaura”. Dar care este cauza?? La inceputul lunii august a fiecărui an, un fenomen cunoscut sub numele de vortex polar are loc. În vortexul polar, vînturile care bat în jurul Polului Sud previn intrarea aerului cald de a intra în regiune şi rezultatul sînt temperaturi scazute, chiar de -90 ° C şi o constantă suflare a vîntului.

În condiţiile facute de vortexul polar, picăturile de apă se congeleaza în particule mici de gheaţă şi vîntul le împinge în sus în stratosferă. Dacă aceste particule de gheaţă au molecule care au atomi de clor în ele, anumite reacţii chimice îndeparteaza clorul din moleculele care contin clor, iar rezultatul este clor, care poate distruge stratul de ozon. Insă, la sfîrşitul lunii noiembrie, vortexul polar trece, şi cu acesta si condiţiile care produc clorul distrugator de ozonul din stratosferă.

Deci, „gaura” din stratul de ozon este un fenomen sezonier, care are loc doar cîteva luni din an. De asemenea, „gaura” este centrata deasupra Antarcticii, pentru că este singurul loc din lume unde exista un vortex polar puternic.

Este un lucru comun al extremiştilor de a conecta rarirea stratului de ozon cu încălzirea globală. Sper că veţi vedea că acest lucru este absurd. Ozonul este un gaz cu efect de seră. În cazul în care ceva e sa se întîmple, „gaura” din stratul de ozon va răci pămîntul, nu-l va incalzi!!!

Reclame

4 gânduri despre „„Gaura” din stratul de ozon

  1. Reblogged this on tudorvisanmiu and commented:
    Un bine bine documentat ştiinţific, care combate teoria generală învăţată în şcoală, a încălzirii globale, postulând că subţierea stratului de ozon deasupra Antarticii se datorează nu acţiunilor antropice utilizând clorofluorocarburi (CFC), ci unui fenomen sezonier numit vortez polar.

    • Sint multe articole pe net care arata ca e pacaleala. Totul e sa vrei sa stii adevarul, ca statul nu are interesul 😉 Prostii sint mai usor de controlat. Trebuie sa ne dam jos solzii de pe ochi, unul cite unul 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s