Ce trebuie sa fie viitorul sot

Mult prea des ne gîndim la căsătoria copiilor noștri ca la niste obiceiuri păgîne. Noi închidem ochii și sperăm că stelele se vor alinia și omul potrivit v-a bate la usa. Cred că aceasta este o greșeală. Cu cine se casatoresc fetele noastre este mult prea important pentru a fi abordat în mod nebiblic.

Cred că Dumnezeu a vorbit destul de clar în Cuvîntul Său despre ce fel de sot ar trebui să caute fiicele noastre. Mai mult decît atît, cred că există unele lucruri care nu sînt negociabile atunci cînd fiicele noastre se gîndesc la casatorie. Există unele lucruri pe care un barbat trebuie sa le aiba înainte de a fi calificat să-și asume rolul de soț creștin. De exemplu:

– El trebuie să fie creștin; – Nu vă înjugaţi la un jug nepotrivit cu cei necredincioşi. Căci ce legătură este între neprihănire şi fărădelege? Sau cum poate sta împreună lumina cu întunerecul? (2Cor6:14)

– El trebuie să se angajeze să fie cap biblic; – căci bărbatul este capul nevestei, după cum şi Hristos este capul Bisericii, El, Mîntuitorul trupului. (Efes5:23)

– Trebuie să îi placa copiii; – Iată, fiii sînt o moştenire dela Domnul, rodul pîntecelui este o răsplată dată de El. Ca săgeţile în mîna unui războinic, aşa sînt fiii făcuţi la tinereţă. Ferice de omul care îşi umple tolba de săgeţi cu ei! Căci ei nu vor rămînea de ruşine, cînd vor vorbi cu vrăjmaşii lor la poartă. (Ps127:3-5)

– El trebuie să fie un preot potrivit; – Şi dacă nu găsiţi cu cale să slujiţi Domnului, alegeţi astăzi cui vreţi să slujiţi: sau dumnezeilor cărora le slujeau părinţii voştri dincolo de Rîu, sau dumnezeilor Amoriţilor în a căror ţară locuiţi. Cît despre mine, eu şi casa mea vom sluji Domnului“. (Iosua24:15)

– El trebuie sa fie invatator potrivit; – Şi voi, părinţilor, nu întărîtaţi la mînie pe copiii voştri, ci creşteţi-i, în mustrarea şi învăţătura Domnului. (Efes6:4)

– Sa fie protectorul familiei; – De aceea am pus, în locurile cele mai de jos, dinapoia zidului, şi în locurile tari, poporul pe familii, i-am aşezat pe toţi cu săbiile, suliţele şi arcurile lor. M-am uitat, şi sculîndu-mă, am zis mai marilor, dregătorilor şi celuilalt popor: „Nu vă temeţi de ei! Aduceţi-vă aminte de Domnul cel mare şi înfricoşat, şi luptaţi pentru fraţii voştri, pentru fiii voştri şi fetele voastre, pentru nevestele voastre, şi pentru casele voastre!“ (Neemia4:13,14)

– o persoană care întreține familia; – Dacă nu poartă cineva grijă de ai lui, şi mai ales de cei din casa lui, s-a lepădat de credinţă, şi este mai rău decît un necredincios. (1Tim 5:8)

Un om care nu are – sau cel puțin nu prezintă semne încurajatoare – aceste și alte caracteristici de bază nu satisface descrierea functiei stabilita de Biblie pentru soți. Mai mult, ca părinte, este responsabilitatea mea de a îmi învata fiica care sînt aceste cerințe, s-o încurajez să nu se mulțumească cu mai puțin, și s-o ajut cu procesul de evaluare a potențialelor pretendenti. Desigur, aceste idei ar putea veni ca un șoc pentru mulți în cercurile creștine contemporane. Dacă dorim să vedem binecuvintarile lui Dumnezeu în generațiile care vor veni, am face bine se ne angajăm să susținem standardele Sale atunci când vine vorba de „a ne da fiicele noastre în căsătorie”.

.

10 gânduri despre „Ce trebuie sa fie viitorul sot

   • Ah, nu, sint impotriva bataii 🙂

    Sotul are datoria sa vegheze ca asa ceva sa nu se intimple. Atunci cind apar mici probleme trebuie ca cei doi sa le discute, sa se roage si sa ceara ajutor daca este nevoie.

   • Intr-o casnicie ar trebui sa existe dragoste intre sot si sotie. Dragoste, intelegere, ajutor reciproc, bunavointa. Marin Preda spunea ca „daca dragoste nu e, nimic nu e”… Insa viata, si nu de putine ori se intampla, nu-ti da ce-ai vrea. Am vazut cum s-au despartit cupluri dupa multi ani de casnicie, cand mai era si un copil la mijloc…

   • Trebuie sa existe dragoste, dar dragostea nu este suficienta. Trebuie sa existe si dragoste de Dumnezeu pentru ca astfel sa fie ascultat Cuvintul Sau. Odata ce-l iubesti pe Dumnezeu, nu vad cum te poti desparti. Adica sub Cuvintul SAu se pot rezolva probleme care nu pot fi rezolvate intr-o casnicie al carui Domn nu este Dumnezeu.

 1. Definitia dragostei nu nu are nimic de-a face cu emotiile…dragostea rabda, uita, nu se minie…nu pare a fi iesita din basmele sau romanele de dragoste obisnuite…

  • Foarte, foarte importanta este atitudinea despre casatorie. De multe ori ne gindim ca ne casatorim si totul o sa se rezolve de la sine. Si totusi, daca sotul nu isi indplineste rolul, casatoria se destrama.

 2. eu as adauga dragoste, ea e motorul unei casnicii, de aici izvorand respect; dar si egalitate in responsabilitati, echilibru, si mai ales completare in abilitati, hobby, pasiuni comune, etc.

  Mi se pare lipsa de respect la adresa sotului dorit sa i se lase in spate doar lui intretinerea familiei, instabilitatea economica poate lovi si paraliza familia dar distruge linistea lui. La fel consider o lipsa de respect la adresa sotiei sa ramana cu treburile casnice, o problema temporara de sanatate poate duce la un colaps a casei.

  P.S. eu nu as pune limita: sa fie crestin. Cred ca e suficient sa creada si sa fie cu respect fata de creatia Domnului. Pana la urma, si cei din celelalte religii, ce nu se numesc crestine, se casatoresc.

  • Depinde cum privesti problema. Inainte era o jignire pentru un barbat sa-si trimita sotia la lucru. Aia era lipsa de respect. Transmitea mesajul ca nu-i in stare sa-si aiba grija de familie. O problema temporara de sanatate a sotiei poate intrerupe si detinerea unui loc de munca. Orice criza, fie economica sau de sanatate, aduce greutate familiei, dar asta nu inseamna ca sa se renunte la datoriile fiecaruia.

   Da, si oamenii din alte religii se casatoresc. Eu am privit din perspectiva unei fete crestine, ca am doua fete. Apar probleme in casatorie atunci cind unul este crestin si unul este de ala religie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s