Gallup poll: diferenta in ideologii

gallup poll

Aici

Acest sondaj arata exact situatia in care se afla Ameritopia. Democratii/liberalii au o parere foarte buna despre guvernul federal spun 75% din ei. Socialismul? 62% din liberali au o parere foarte buna despre socialism. Asa-i ca indoctrinarea functioneaza foarte bine?

Boala asta i-a prins si pe conservatori, 25% din ei avind o parere buna despre socialism. Bine ati venit in Ameritopia!

.
occupy-wall-st-arrest-wnyc1

17 gânduri despre „Gallup poll: diferenta in ideologii

 1. @Cristina
  Scuza-ma ca te intreb, dar numele asta – Ameritopia – de unde vine? Cumva de la utopia…? 😆

  Pe de alta parte, America e o tara libera: deci este firesc sa existe mai multe orientari politice. Dupa o definitie a libertatii data de Churchill, libertate este atunci cand altul are o parere diferita de a ta, si tu sa lupti pentru acest drept al lui – sa aiba o parere diferita de a ta.

  • Da, America + Utopia = Ameritopia. 😦 Nu e de ris.

   Scuza-ma. Ameritopia nu mai este o tara libera. Atunci cind peste jumatate din populatie gindeste ca socialismul e ok, pasul de la libertate la tiranie este unul neobservabil. Churchill nu se referea la socialism, altfel nu lupta impotriva lui Hitler, nu?

   • Oh, da, de acord, exista diferite forme, fiecare dictator isi pune amprenta. Mao, Ceausescu, Castro…etc. Ideea este aceeasi: guvernul controleaza populatia. Oamenii nu sint liberi sa traiasca cum vor. De aia toate au radacina in etatism, ca-i spui marxism, leninism, maoism, nazism… toate vor acelasi lucru: ingradirea libetatii omului.

   • Dar nu toate aceste curente de stanga promoveaza o conducere dictatoriala a societatii. Spre exemplu, exista diferente majore de gandire politica intre Stalin si Gandhi, intre Bakunin si Marx. Asa cum exista diferente foarte mari intre un Eduard Bernstein si Marx. Stanga politica si gandirea de stanga nu se reduce numai la Marx, Engels, Lenin, Stalin, Ceausescu, Mao, etc. Adica numai la o conducere dictatoriala a societatii. Chiar si in sanul marxismului au existat puncte de vedere foarte diferite. Poate cel mai celebru exemplu e deosebirea de gandire politica intre Trotsky si Stalin. Pentru ca una e savezi, spre exemplu, dictatura proletariatului bazata pe emanciparea clasei muncitoare si democratie de masa, cum le vedea Trotsky, si alta este sa vezi dictatura proletariatului prin prisma dictaturii partidului unic, comunist, prin comitetul sau central, ajungandu-se la dictatura unei singure persoane, pana la urma, cea care conducea intreg partidul unic comunist. Deci chiar in interiorul marxismului au existat puncte de vedere foarte diferite.

   • Nu am negat niciodata aceste lucruri. Dar oricare varianta o iei, drepturile cuiva tot sint incalcate. Unele mai mult, altele mai putin. Numai privind avorturile, comparam China cu Romania pe vremea lui Ceausescu. Exista diferente, dar ambele diferente nu lasa omul sa-si traiasca viata asa cum crede de cuviinta.

    Apoi refuz sa asez oamenii bazat pe clasele sociale. Nu exista proletariat si burghezie in America. Prefer sa ramina asa.

   • Eu nu inteleg la ce fel de socialism se refera sondajul acesta. Pentru ca asa, daca zici socialism… Cu toate acestea e frapant ca 23% dintre republicani ar fi de acord cu socialismul. Democrati, 53%. Poate din cauza nedreptatilor sociale… Nu stiu, ma gandeam doar… Nedreptatile sociale pot sa-i impinga pe oameni catre o gandire de stanga, cel putin catre o atitudine mai putin favorabila capitalismului. Problema asta, in SUA, nu e de ieri de azi… Imi amintesc, spre exemplu, de John Rawls care dorea sa rezolve o mare problema: concilierea atitudinii fundamental liberale cu statul asistential. El spunea ca sfera inegalitatii nu trebuie lasata sa se intinda prea mult intr-o anumita societate si de aici recursul la dreptatea sociala.

   • Nu am inteles la ce fel de nedreptati sociale te referi. Asa cum ti-am mai spus, ideologia etatista a fost introdusa agresiv cu primii progrsisti, aka Ted Roosevelt si a continuat cu Wilson, FDR, LBJ. Nu stiu ce problema a vrut respectivul sa rezolve, cind este vorba de libertate si drepturile omului statul sau mai stiu eu ce „grup” de oameni care se cred mai intelepti trebuie sa-si pastreze ideile pentru ei. Nu exista probleme acolo unde exista libertate si drepturile omului.

   • pai de ce crezi ca am dus atitea discutii cu tine si cu altii pe aceasta tema?? Eu vad ce este aici, altii de aici vad si ei, nu ca eu sint singura si am vedenii. Nu este socialism 100%, dar merge in directia aceea. Dupa cite se pare, tot mai multa lume doreste sa se mearga in acea directie, cei care vor sa opreasca sint in minoritate.

    O sa citesc ce zice Rawls asta, dar sa stii ca laudele unui pervert si impeached president nu ii pun numele intr-o lumina mai buna. 😉

   • Da, cred ca el si cei mai multi din partidul sau doresc ca sa mearga in aceasta directie. Asta a spus-o chiar inainte de a fi ales. Apoi in speech-urile lui a reiterat aceeasi ideologie. Nu vei auzi un speech despre piata libera, ci numai despre cum sa ajungem mai repede la socialism. 😦

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s