Ignoranța este greu de invins

gun-Control

Accidentul tragic care s-a intimplat in Connecticut, unde 20 de copii si 7 adulti au fost impuscati, scoate in evidenta ignoranta multor oameni. Faptul ca ONU vrea de mult ca sa dezarmeze americanii nu este unul necunoscut. Politicienii care sint de acord cu ONU se folosesc de orice incident pentru a-si promova ideologia. Insa problema apare cind oameni ignoranti in ce priveste legile vorbesc in aceasta privinta.

Eroarea cheie ale așa-numitelor legi privind controlul armelor de foc este că astfel de legi de fapt nu tin sub control armele. Aceste legi, pur și simplu, dezarmeaza cetatenii care respecta legea, în timp ce oamenii violenți găsesc armele de foc disponibile. Tarile care au cele mai stricte legi privind armele sint de obicei tari cu rate ridicate de crima. Multi dintre acesti zeloti compara SUA cu Anglia, de exemplu. Sau cu Norvegia. Aceasta nu este o comparatie valida, pentru ca SUA este formata din 50 de state, fiecare cu legea lui. De exemplu, nu se poate compara rata criminalitatii din New York cu cea din New Orleans. Pentru ca comparatia sa fie valida, noi trebuie sa ne uitam la ceva comparabil cu SUA, de exemplu Europa.

Area de intindere:

Europa: 10.180.000 km²
SUA: 9.876.675 km²

Populatia:

Europa – 739,165,030
SUA – 314,964,000

Rata crimelor:

Europa – 4.83 per 100,000 locuitori
SUA – 4.96 per 100,000 locuitori

Proprietari de arme:

Europa – 12,000 per 100,000 locuitori
SUA – 90,000 per 100,000 locuitori

Concluzia?

Rata criminalitatii in SUA este cu 3% mai mare decit in Europa, dar SUA are cu 87% mai multi oameni cu arme decit are Europa. Daca numarul de oameni care detin arme ar fi direct proprotional cu crimele, Europa ar trebui sa aiba rata criminalitatii de cel putin 7 ori mai mare. Deci nu exista nici o legatura intre detinerea de arme si rata criminalitatii. Ne putem uita la Rusia, de exemplu. In Rusia este ilegal sa detii arme, in schimb, rata criminalitatii este aproape tripla mediei Europei:

comparatie gun

De asemenea am putea compara alte țări și vom obține rezultate similare. Deținerea de arme este de trei ori mai mare în Elveția decit în Germania, dar Elveția are rate mai mici de crimă. Alte țări cu rate ridicate in deținerea armelor și ratele scăzute de crimă sint tari ca Israel, Noua Zeelandă, și Finlanda.

Nu armele sint problema. Problema sint oamenii. Ori cei ignoranti, ori cei care in ciuda dovezilor promoveaza o anumita agenda.

.

Reclame

20 de gânduri despre „Ignoranța este greu de invins

 1. Off Topic
  Cristina, vroiam, te rog, sa te intreb ceva, sa ma lamuresti si pe mine cu un lucru. Care este, actualmente, starea economiei de piata in SUA? Spre exemplu, daca un bun meserias, om care se tine de treaba, isi deschide o firma si munceste poate avea succes, poate castiga de asa maniera incat sa traiasca bine el si familia lui? Ma gandeam ca daca ar locui intr-un oras mare, precum New York sau Chicago, ar avea mai multi sorti de izbanda intrucat si posibilitatile pe care ti le ofera un oras mare sunt mai mari… Cum e? Care e realitatea actuala? Sau realitatea actuala e defavorabila initierii unei mici afaceri? Spre exemplu, poti da usor faliment, nu gasesti de lucru, contracte putine, indiferent cat ai alerga, cat te-ai agita… Sau dimpotriva: daca muncesti, te tii de treaba, te agiti pentru gasirea de contracte se poate, poti reusi… Cum e?

  • Este o intrebare complicata pentru ca are mai multe raspunsuri. In primul rind, in ultimii 4-5 ani au dat faliment mai mult de 100 de banci, guvernul a pus regulamente asupra imprumuturilor si deci daca vrei sa imprumuti bani ca sa-ti deschizi o afacere este mai greu decit inainte. Apoi, din cauza crizei, multe din companiile mici au dat faliment. Ca sa incepi o afacere este mai greu de patruns pe piata unde deja sint firme recunoscute pe plan profesional. Nu imposibil, dar mai greu si dureaza mai mult. Apoi sa zicem ca te strecori pe piata si ai pus afacerea pe picioare. Depinzind de industrie, guvernul are foarte multe reguli si regulamente, care impiedica inaintarea. Tu cu o firma mica nu poti face fata cheltuielilor la fel cum o companie mare ca Coca-Cola, de exemplu, poate.

   Eu pot sa-ti spun din proprie experienta. Am si eu firma care face curatenie la birouri. Inainte de a veni Obama am avut 14 cladiri in care am facut curatenie. Acum am ramas cu 5. Patru dintre ele au fost cabinete medicale. Doctorii m-au anuntat ca noile legi ii obliga sa-si taie din cheltuieli si le pune pe asistente ca sa faca curatenie dupa terminarea orelor, dar nu isi mai pot permite ca sa plateasca companie de curatenie. Dupa 1 ianuarie, cind noi legi ale asigurarii de sanatate Obamacare intra in vigoare voi mai pierde birouri pentru ca statul ii taxeaza mai mult, sau sint legi imposibil de aplicat ca sa ai succes in afacere.

   Ceea ce vad eu aici este ca sint oameni care vor sa-si inceapa o afacere, dar din cauza implicatiei guvernului este aproape imposibil. Daca guvernul s-ar retrage in matca sa, economia ar inflori pentru ca sint multe afaceri care s-ar putea deschide, sau cele existente ar putea investi, acum se tem de viitor pentru ca legile sint foarte draconice.

   • Lamureste-ma, te rog, intr-o chestiune. Spui ca legile sunt foarte draconice. Ce inseamna asta? Draconice in ce sens? In sensul combaterii evaziunii fiscale? Sau draconice in sensul ca trebuie sa platesti impozite mai mari? Ce fel de reguli si regulamente impiedica inaintarea? Lamureste-ma, te rog!

   • Pai in primul rind, daca vrei sa-ti deschizi o firma care are nevoie de capital trebuie ca sa te imprumuti de la banca. Cu toti stim cit de repede te rezolva birocratia guvernului. Apoi, in functie de industria in care vrei sa te bagi exista legi care impiedica functionarea. Trebuie sa-ti scoti permisuri peste permisuri, de vinzare, de zoning, de alcohol, de felul firmei (LLC, corporatie, sole, etc), de parcare, de taxare. Daca, de exemplu, faci o pizzerie, iar pe masina companiei ai un semn cu numele companiei, acesta trebuie sa fie de „X” cm. Fiecare stat, county e diferit, deci fiecare are codurile sale.

    Nu este vorba de evaziune fiscala. Dar ai nevoie de foarte multi bani ca sa incepi o companie. Bani pe care trebuie sa-i imprumuti. Apoi, dupa ce ai inceput compania sint legi timpite care nu au sens. De la becurile pe care trebuie sa le ai, la posterele pe pereti pe care trebuie sa scrie anumite lucruri, la asigurarea medicala pe care trebuie s-o platesti pentru fiecare angajat. Sau iti impune ce fel de WC ai voie sa-ti instalezi. Daca esti doctor si vrei sa-ti deschizi un cabinet medical, pe linga aparatura necesara, platesti diferite asigurari, si cum te hotarasti ce fel de pacienti primesti? Cu asigurare de stat? Cu fiecare dolar cheltuit de doctor pe un pacient (teste, etc) statul ii da inapoi cam 40 centi. Deci doctorul lucreaza in pierdere daca vede pacienti cu asigurare de stat. Plus ca la sfirsitul anului ii va lua taxa si pe cei 40 centi. Asa cum am spus sint multe legi care impiedica inaintarea. Daca statul ar iesi din sectorul privat totul ar merge ma bine.

   • Deci tu ai o firma care se ocupa de curatenie la birouri. Ai un sediu, banuiesc, nu? Tie iti impune guvernul ce fel de becuri trebuie sa ai la sediul firmei? Sau ce fel de WC-uri??? Daca pui alte tipuri de becuri, sau folosesti un alt tip de WC, te controleaza cineva din partea guvernului?

   • Nu, eu nu am un sediu, operez afacerea din bucătăria mea. Dar știu birourile unde fac curatenie cum trebuie sa instaleze cele cerute altfel nu le da permis de funcționare.

    Ca sa oferi servicii nu sint puse atita reguli, dar dacă oferi produse sint mai multe.

  • Cum vad eu treaba cu Buffett? Pai, banii din banci sunt banii lor, a celor foarte bogati. Pentru ca Chuck sa inceapa o afacere, sa castige si el un ban, sa-si dezvolte afacerea, are nevoie de banii din banci – de banii lor. Si ei nu prea vor sa investeasca in chestii din astea. Mi se pare ca asta e ideea celor bogati si foarte bogati, cu multa putere financiara. Iar in felul asta cei precum Chuck, care trebuie sa faca fata atator regulamente, dau faliment, saracesc pe zi ce trece. In schimb cei care sunt bogati si foarte bogati au atatia bani ca nu mai stiu ce sa faca cu ei. Si castiga!

   • Aaaaa, dar sa stii ca ei, cei bogati si foarte bogati, au conxiuni multiple, inclusiv politice, au o putere mare financiara cu care pot influenta treburile, inclusiv in plan legislativ. Este clar ca un numar foarte mare de reguli si regulamente nu poate face ca afacerile sa mearga bine. Sufera oameni obisnuiti, preucm Chuck, adica americanul mediu. De ce oare se procedeaza asa si pe cine ajuta treaba asta? Nu cumva pe cei bogati care au banii la loc sigur? Pe cei cu forta financiara considerabila care, din aceasta cauza, si controleaza economic America?

   • @Cristina
    Chiar tu ai spus: „[…]guvernul a pus regulamente asupra imprumuturilor si deci daca vrei sa imprumuti bani ca sa-ti deschizi o afacere este mai greu decit inainte. „…

   • In cronysm (http://en.wikipedia.org/wiki/Cronyism) asta se intimpla. Citeste despre General Electric, care nu a platit nimic in taxa anul trecut pentru ca e best friend cu Obama. Obama da legi in functie de prietenii lui. De exemplu nu le-a dat aprobare la Keystone Pipeline pentru ca nu au vrut prietenii sai „environmentalisti”. Obama alege cistigatorii. Daca esti in oil business sau coal business esti dusmanul lui Obama si da legi ca sa te inchida. Multe mine s-au inchis. Daca esti de partea lui Obama iti da gratieire si la taxe 😉

   • Din pacate este adevarat. America nu a fost formata astfel. De aceea spun ca vad ce face Obama si mi se pare ca traiesc din nou in Romania. Le spun celor de pe aici, dar au fost conditionati ca sa nu vada. De aceea ma mir de romanii care il aproba pe Obama, si din SUA si din Romania, cum de nu-si dau seama ca istoria se repeta??

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s