Statul nu are nici o autoritate asupra dreptului la educatie

In urma discutiilor despre invatamint cu cineva care accepta rezultatele gasite de PISA am fost trimisa ca sa citesc Legea Educatiei Nationale. Este uimitor si totodata frustrant sa vezi cum se accepta orbeste aceasta lege fara a pune intrebari despre motivul ascuns al acestei legi.

De exemplu, cind am citit ca Prezenta lege asigura cadrul pentru exercitarea sub autoritatea statului roman a dreptului fundamental la invatatura pe tot parcursul vietii, m-am intrebat, de unde are statul autoritatea ca sa spuna ceva cu privire la educatie? De unde si-a luat aceasta autoritate? Cine i-a dat-o??

Se spune ca Legea reglementeaza structura, functiile, organizarea si functionarea sistemului national de invatamant de stat, particular si confesional. Se pare ca statul nu stie diferenta dintre definitiile a ceea ce inseamna „de stat”, „particular” si „confesional”.

De exemplu, scolile private, sau particulare se pot defini astfel:

privát, -ă adj. (lat. privatus). Fără funcțiunĭ publice: om privat. Particular, care nu-ĭ a statuluĭ: școală privată.

PARTICULÁR ~ă (~i, ~e) m. și f. Persoană nelegată de activitatea în comun a societății sau a statului. /<lat. particularis.

Deci o scoala privata/particulara nu apartine statului. De ce atunci are statul impresia ca poate da legi pentru a reglementa structura, functiile, organizarea si functionarea lor??

Scolile confesionale se definesc astfel:

CONFESIONÁL, -Ă adj. 1. care aparține unei confesiuni religioase.

Deci daca apartin unei confesiuni religioase inseamna ca nu apartin statului. Din nou, de unde isi ia statul autoritatea ca sa reglementeze si sa impuna legi asupra ceva ce nu ii apartine?

Apoi, legea asta are ca viziune promovarea unui invatamant orientat pe valori. Valorile cui??? Ale statului! Ce se intimpla atunci cind valorile statului nu corespund cu valorile parintilor?

Ni se spune clar care este misiunea statului privind scolile:

Misiunea asumata de lege este de formare, prin educatie, a infrastructurii mentale a societatii romanesti, in acord cu noile cerinte, derivate din statutul Romaniei de tara membra a Uniunii Europene si din functionarea in contextul globalizarii, si de generare sustenabila a unei resurse umane nationale inalt competitive, capabila sa functioneze eficient in societatea actuala si viitoare.

Deci prin indoctrinare, statul doreste sa influenteze starea mentala a societatii. De ce? Pentru a avea o societate educata? Nu. Misiunea statului este ca sa indoctrineze cetatenii si sa se foloseasca de ei ca o marfa la piata de valori pentru a imbunatati economia Romaniei pe piata globala. Ca niste produse brute pe banda rulanta. Ni se spune direct, statul nu se ascunde de noi.

Problema este, vrem sa vedem ce ni se spune?

.

Un gând despre „Statul nu are nici o autoritate asupra dreptului la educatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s