Treisprezece ani de tratament

Dacă credem ca scolile sînt neutre din punct de vedere religios, trebuie să ne verificam cunostintele. Desigur, daca școlile publice ar îndoctrina copiii în budism sau islam mulți părinți ar sari prin tavan. (Poate). Dar cînd vine vorba de îndoctrinarea copiilor în ceea ce Dewey numeste „credința comună,” adica secularism, părinții creștini sînt curios de pasivi.

Parintii creștinii cred că secularismul este „neutru”, iar daca copiii pot învăța să citească și să scrie suficient de bine pentru a intra la o universitate, vor trece cu vederea educația secularizată. Se pare că multi parinti cred că daca profesorii nu stau în picioare în fața clasei ca sa spuna ca „Biblia este o carte cu basme,” lucrurile sînt tolerabile. Cu toate acestea, atunci cînd profesorii nu conecteaza Cuvântul lui Dumnezeu cu nici o singură disciplină academică pe o perioadă de treisprezece-șaptesprezece de ani, putem spune ca acei profesori sînt într-adevăr „neutri”?

Cea mai mare îngrijorare nu este ca tinerii creștini îndoctrinați în secularism vor deveni atei. Cea mai mare îngrijorare este că ei vor deveni dualiști.

Un dualist creștin este cel care citește Biblia, se roagă, se duce la biserica duminica, poate preda la Școala duminicală, și totuși nu face conexiuni substanțiale între Cuvîntul lui Dumnezeu și ceea ce se întîmplă la locul de muncă, timp de 40-60 de ore, de luni pînă vineri, pentru că el crede ca „credința” este o chestiune personală, iar locul de muncă este „public” și, prin urmare, „secular”. Creștinul dualist nu amestecă Cuvîntul lui Dumnezeu cu locul de munca pentru că el nu a amestecat Cuvîntul cu geografia, biologia sau economia timp de treisprezece-șaptesprezece ani de școală, așa că de ce sa le amestece acum? Construirea de avioane, de piese pentru masini este un lucru „secular”, nu-i așa?

După o doză de treisprezece ani de secularism (chiar prin intermediul celor mai bune cadre didactice creștine care nu vorbesc Biblia de rău), un tînăr creștin, cel mai probabil va iesi un dualist care crede ca Biblia este relevanta pentru viața Bisericii și viața personală, dar care nu se aplică in afaceri, drept, politică, medicină, sau la conducerea unui autobuz, pentru că nu era relevant in studierea literaturii, istoriei, sau stiintelor politice.

Mulți părinți creștini care au frecventat ei insisi școlile secularizate nu văd o problemă ca copiii lor să faca la fel, pentru că ei „au iesit OK.” Dar întrebarea mea este: E chiar adevarat?

.

5 gânduri despre „Treisprezece ani de tratament

 1. din pacate sa fii crestin inseamna mai mult decat sa cunosti Biblia, sa mergi la biserica. SI cred ca e pt toate religiile. E pt credinta. Credinta vine din suflet, inima trebuie sa deschisa catre Dumnezeu; ca daca ar fi din cunoastere s-ar numi ratiune, nu credinta.

  Si asta vine din familie, din nastere, din dorinta personala.

  Nu toti sunt facuti pt credinta. Sa ii aceptam pe ceilalti, asa cum sunt. Pagani, musulmani, homosexuali. Cred ca asta inseamna crestinism: dragoste si respect pt creatia Domnului.

  • De acord, sa fi crestin inseamna mai mult de atit. Insa indoctrinarea ne face sa credem ca la atit se rezuma crestinismul, mersul duminica la biserica si citirea Bibliei. Asta o vedem peste tot in jurul nostru,

   Eu zic ca toti sint facuti pentru credinta, insa nu toti vor sa creada in Dumnezeu, pentru ca nu vor sa faca ceea ce zice El.

   Trebuie sa fim respectuosi cu oamenii de alta religie, dar asta nu inseamna sa acceptam ca si religia lor este una valida. Ai dat exemplu pe pagîni si musulmani. Cele 2 sint religii false, dar nu am inteles ce cauta homosexualii cind vorbim despre religie.

   Homosexualii intra in categorie cu criminalii, hotii, mincinosii, cei care comit adulter. De ce nu i-am accepta si pe ei?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s