SUA: republica democratica sau democratie constitutionala?

Standardele nationale privind Istoria, Geografia, Economia si Educatia Civica sint finalizate. Aici. Nici nu am trecut bine de prima pagina, ca la Introducere ni se spune ca:

.
democratic republic

.
Forma de guvernamint a Americii este republica democratica. Nu sint familiara cu aceasta definitie si am incercat sa vad cum explica DEX-ul:

.
republica democratica

.
DEX-ul nu gaseste nici o definitie. Am incercat in engleza:

.
democratic republic 1

.
Termen folosit de marxisti-leninisti?? Cu siguranta nu este vorba despre America!! Se pare ca autorii acestor standarde nationale vor sa introduca un termen gresit privind forma de guvernamint a Americii. Citind insa mai departe, la pagina 29 am avut alta surpriza:

.
civics CC

.
Acum aflam ca America este o democratie constitutionala. Care dintre ele este? Nici una. America este o republica constitutionala. De ce oare le este frica celor care scriu aceste standarde? De ce nu vor ca copiii sa invete ca America este o republica constitutionala?

.

Reclame

43 de gânduri despre „SUA: republica democratica sau democratie constitutionala?

 1. Dupa parerea mea, o tara comunista nu poate fi o republica democrata. Ce legatura poate fi intre un regim totalitar si o republica democrata? Si un stat comunist poate fi constitutional deoarece poate avea o constitutie, deci ai putea sa-i zici republica constitutionala. Dar un stat comunist nu poate fi democratic datorita caracterului sau totalitar.

  • Care este definitia unei republici democratice?

   Apoi, aici vorbim despre niște standarde impuse elevilor si după care se vor preda materiile de acum înainte. Dacă in aceste standarde s-au dat 2 definirii ale formei de guvernamint, ambele false, mă întreb dacă aceste standarde intenționat prostesc copiii sau nici ei nu știu. Dacă nici ei nu știu, de ce as accepta aceste standarde? Înseamnă ca sint de o calitate indoielnica. Dacă o fac intenționat, înseamnă ca fac propaganda, deci nici atunci nu trebuie acceptate si aplicate. Atunci pentru ce le-au făcut? De ce le-ar accepta cineva întreg la minte?

   • Eu ti-am zis ca o asemenea abordare, prin astfel de standarde nationale, contine o capcana… Am scris un comentariu la o postare precedenta in care aratam acest lucru.

   • Aici s-au facut niste pasi importanti, spre exemplu manualele alternative. Bine, in Romania e altceva pentru ca Romania e inca o tara in tranzitie… Pe de alta parte, in Romania a existat minister … Spre exemplu am un manual de Geometrie care dateaza din 1944!! Deci inainte de venirea la Putere a comunismului. Un manual extraordinar! E clasic! Cu toate acestea pe a doua pagina, unde sunt prezentati autorii, scrie negru pe alb: „Manual didactic aprobat de Ministerul Educatiei Nationale”. Mai jos scrie: „Editia a Treia, 1944”. Deci aici a fost asa de multa vreme, cu aprobarea ministerului. Insa manualul n-are nimic ideologic, dupa parerea mea.

   • Știi cine a cheltuit milioane de dolari pentru ca aceste standarde ca sa fie acceptate?? Bill Gates. Tu ești cel care mereu spui ca milionarii ar trebui sa investească in educație. Îmi pare rău, dar prefer ca bill Gates si guvernul sa mă lase in pace ca sa îmi educ copiii așa cum doresc eu, nu sa-mi impună propaganda lor ateista.

   • Exact, se accepta faptul ca statul are autoritatea ca sa spună ce sa se învețe in clase.

    Ești naiv sa crezi ca nu se promovează nici i ideologie. Nimic nu se preda dintr- o perspectiva neutra.

   • Lolol. Cam 80% din profesori universitari au recunoscut ca sint marxisti. Si ce-i dacă s-au tipărit de americani? Nu înseamnă ca au prezentat totul corect. Mai degrabă dimpotrivă.

   • Ah, am citit geografie.

    Dar pun pariu ca pe vremea aia se învața si altceva pe linga geometrie. Si prin faptul ca statul si-a pus stampila arata cine s-a crezut ca are ultimul cuvint.

   • Erau unele citate, spre exemplu, din Lenin sau Engels… Treaba era stiuta: autorul trebuia sa bage si asa ceva. Insa dupa asta se incepea materia. In manuale mai vechi gasesti asa ceva…

   • Nu numai din stat un zeu… Nu din stat… Ci cel care conducea partidul si statul era privit ca un fel de zeu. Comunismul se caracterizeaza prin cultul personalitatii.

   • Acuma trebuie sa-i intelegi si tu pe oameni… Unii o duc greu, foarte greu… Si nu sunt putini… Aici sunt de acord cu ce spunea Corneliu Coposu si anume ca cei care au functii de raspundere, functii in stat, conducatorii trebuie sa le pese si sa se ingrijeasca si de amarati… Nu se poate sa nu-ti pese, mai ales ca multa lume traieste, din nefericire, in saracie…

   • In comunism nu se punea o astfel de problema… Spre exemplu, intr-o prefata, nu abordai problema filozofica a vechimii universului. Ci trebuia sa spui cam asa:

    „Dupa cum arata documentele Congresului al XI-lea al PCR, pentru faurirea societatii socialiste multilateral dezvoltate si inaintarea Romaniei spre comunism, sarcina noastra este de a ne indrepta atentia spre cele mai inalte cuceriri ale stiintei si tehnicii. Tovarasul Nicolae Ceausescu sublinia: [citat], lucru ce constituie calea care ne conduce catre noi culmi de progres si civilizatie.”

    Deci chestii din astea…

   • „Cit de vechi se spune ca este pamintul/universul? Creatie sau evoluție? ”

    Ciudat e ca o asemenea problema, in comunism, era trecuta sub tacere. Daca spuneai ca Dumnezeu a facut cerul si pamantul atunci incepea „prelucrarea” care trebuia sa arate ca nu e asa. Fara sa fie cineva convins ca ar fi cum spune „prelucrarea”, apoi se termina subiectul. Trebuia pus punct, ca asta era. Dar, in general, nu prea se discuta de astfel de lucruri. Era, spuneau comunistii, idealism… In anii ’50 era groaznic: riscai arestarea daca spuneai ca Dumnezeu a facut cerul si pamantul. Sub Ceausescu toti stiau ca era mai bine sa nu deschizi subiectul… Ca daca l-ai fi deschis: „Ce faci tovarase? Faci propaganda capitalista?” 🙂 .

   • De exemplu îmi aduc aminte ca pe lista de lecturi pe care trebuia sa le citim in timpul verii era si Robin Hood. Propaganda pe fata.

  • Definitia republicii:

   a state in which the supreme power rests in the body of citizens entitled to vote and is exercised by representatives chosen directly or indirectly by them.

   Așa ceva nu este posibil intr-o tara comunista.

 2. 1. Sunt de acord cu tine Cristina: SUA e o republica constitutionala

  „Cu cit se implica statul mai mult, cu atita oamenii vor fi mai amariti.”
  Sunt de acord cu tine.

  „Statul i-a adus in starea asta. Ca sa depinda de el”
  Sunt de acord cu tine.

  Pana aici am fost de acord cu tine.

  2. Da-mi un argument logic pentru care eu ar trebui sa iau mai in serios Biblia decat mitoligia greaca.
  De ce as crede in Dumnezeu si nu in Zeus sau Zamolxe ?
  Voi religiosii credeti orbeste in ceva fara dovezi. Iar cand nu reusiti sa gasiti o explicatie logica pentru ceva apelati la divinitate.
  In trecut oamenii puneau fenomenele pe care nu le intelegeau pe seama divinitatii (de exemplu fulgerele).Acum avem o explicatie stiintifica pentru fulgere. Evident ca nici in ziua de azi nu s-a gasit o explicatie stiintifica pentru absolut orice. Dar religiosii in loc sa descopere o explicatie logica apeleaza la divinitate.

  Pamantul nu are milioane de ani ci aproximativ 4,5 miliarde de ani.

  Oamenii nu au evoluat din maimute ci au avut stramosi comuni cu maimutele in urma cu milioane de ani. Din primatele care au trait in urma cu milioane de ani intr-o directie au evoluat oamenii iar maimutele in alta directie.

  Comunismul nu este ateist. Comunismul e comunism adica e o religie.
  Dictatorul e pe post de Dumnezeu(Ceausescu, Stalin, Mao, etc)

  Sunt de acord ca in scoli se face si destula propaganda. Dar tu la schimb propui propaganda de genul asta banuiesc:

  Primul amendament:
  „Congress shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the free exercise thereof; or abridging the freedom of speech, or of the press; or the right of the people peaceably to assemble, and to petition the Government for a redress of grievances”

  Primul amendament spune ca SUA e neutra dpdv religions.

  Sa-ti aduc aminte ca Giordano Bruno a fost ars pe rug in urma cu 400 de ani pentru ca sustinea ca Pamantul se invarte in jurul Soarelui si nu invers asa cum sustinea Biserica ?

  De fapt Pamantul sferic care se invarte in jurul Soarelui e conspiratie ateista. Adevarul e ca Pamantul e plat iar Soarele se invarte in jurul Pamantului asa cum sustinea Biserica. Nu-i asa ? Sa-i arda focum pe ereticii cu opinii contrare Bisericii !

  • Toata lumea stie ca mitologia greaca este o culegere de povesti si superstitii. Nimeni nu spune ca asa ceva s-a intimplat. Ca si cum ai spune sa-ti dau un argument logic pentru care trebuie sa iei mai in serios Biblia decit povestea Cenusareasa. Ceea ce scrie in Biblie este dovedit istoric ca s-a intimplat. Si stiintific. Noi credem orbeste fara dovezi?? 🙂 Dimpotriva, cei care cred in evolutie nu au dovezi ca asa s-a intimplat.

   Ai dreptate, pamintul nu are milioane de ani. Si nici miliarde. Doar in jur de vreo 6 mii de ani 😉 Imi explici cum se raporteaza primele 2 legi ale termodinamicii la cele ce spui tu?

   Da, comunismul este o religie. La fel ca intreaga gama de etatism. In asta intra si umanismul. Deci te intreb, de ce umanismul si ateismul e voie ca sa se predea in scoli, dar crestinismul nu??

   Cit despre primul amendament, se vede ca nu-l intelegi. Guvernul nu are voie sa IMPUNA o religie, nu inseamna ca guvernul trebuie sa opreasca manifestatiile unei religii. Chestia aia cu „free exercise thereof” aia inseamna. Nu scrie niciunde ca SUA e neutra dpdv religios. Dimpotriva, de la inceput a fost promovat crestinismul.

   Ha ha, nu cunosti istorie? Ptolemy a urit crestinii si el a inventat chestia ca ei cred ca pamintul e plat. Nimeni nu a crezut asa ceva, Chiar si Biblia spune ca pamintul e rotund, deci crestinii nu aveau de unde sa creada altfel 😉 .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s