Planificare centralizată sau piata libera?

În afară de „faptul” că-i dezavantajeaza pe cei săraci, altă obiecție majoră a capitalismului este faptul că este ar fi haotic. La urma urmei, într-o economie de piață nimeni nu este „responsabil” de producția de masini și nu este treaba nimănui să se asigure că se fac destule scutece pentru nou-născuti. Haosul aparent al capitalismului pare cel mai evident în timpul recesiunilor, atunci cînd șomerii cauta locuri de muncă și consumatorii doresc produse, dar sistemul capitalist pare că nu ajuta pe niciunul dintre ei. Nu ar fi mult mai bine ca sa existe un grup de experți care stabilesc planuri (în cincinaluri daca se poate), pentru a stabili cum ar fi utilizate resursele cel mai bine și unde ar trebui oamenii sa lucreze?

Acest punct de vedere este greșit în două privințe majore. În primul rînd, este imposibil ca o autoritate centrală sa planifice o economie de succes. Noile tehnologii, modificările gustului consumatorilor și variabilele nenumărate care pot afecta producția, distribuția și consumul, de la ziare la mașini de tuns iarba la un nivel național sau internațional, pur și simplu nu pot fi „gestionate” asa cum planificatorii socialiști doresc.

În al doilea rînd, planificatorii nu înțeleg în totalitate rolul profitului și al pierderii într-o economie de piață. O firmă arată dacă un antreprenor face ceea ce e bine: în cazul în care produsul său este dorit de oameni și dacă el îsi utilizeaza resursele în cel mai bun mod posibil. Costurile firmei sînt si ele prețuri, care sînt influențate de alți producători care concureaza pentru aceleași resurse.

Efectele piaței libere sînt departe de a fi întîmplatoare. De fiecare dată cînd cheltui trei dolari pe ardei, în cele din urmă „votezi” ca terenurile agricole să fie rezervate pentru producția de ardei. La fel, fumatorii „voteaza” pentru ca o parte din teren să fie rezervata pentru producția tutunului. Atunci cînd o afacere se închide pentru că nu mai este profitabila, înseamnă că clienții săi au evaluat produsele sale mai puțin si au evaluat produsele pe care alte companii le-a facut cu aceleași materiale. Daca o afacere se bucură de profituri mari, acest lucru este indicația pietii ca firma respectiva foloseste cu mult mai eficient resursele sale decît alte firme. Dar atunci cind guvernul intervine ca sa „ajute” firmele falimentare, piata este manipulata ca acele firme sa continue sa produca ceva de care piata nu este interesata.

Un sistem bazat pe proprietate privată și stimulent pentru profit conduce pe oameni ca să facă ceea ce este cel mai bine nu numai pentru ei înșiși, ci și pentru societate. Dar cînd guvernul intervine pe piață, nu numai că calcă în picioare libertatea și drepturile individuale, dar, de asemenea, de multe ori raneste oamenii pe care spune ca vrea sa-i ajute.

.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s