Jucătorii de baschet cistiga mai mult decit profesorii! Unde sint prioritățile noastre?

Ori de cîte ori un atlet negociaza un salariu mai mare auzim cum cineva se plînge cu privire la sistemul oribil de valori al Americii. Unde sînt prioritățile noastre, cînd profesorii de liceu cîstiga 100.000 de dolari pe an pentru a preda matematica la generația următoare, dar un egoist cu gura mare primeste 20 de milioane de dolari pentru a arunca o minge într-un coș?

Dar piața liberă nu stabileste prețurile în funcție de valoarea morală. Imaginați-vă dacă cineva spune, „Această națiune este dezgustatoare! O copie a Sfintei Scripturi costa doar 5 dolari, dar un Nintendo GameCube are o valoare pe piață de șaizeci de ori mai mult. Unde sînt prioritățile noastre?” Cred că toti recunoaștem că abordarea aceasta este destul de absurda pentru a măsura valoarea morală a celor două produse, și de aceea nimeni nu vorbește in acest fel. Dar același principiu este valabil pentru prețul forței de muncă.

Economistii ilustreaza acest concept cu așa-numitul paradox apa-diamant, care sună cam așa: în funcție de valoarea lor de utilizare, apa este necesara pentru viață, în timp ce diamantele sînt doar de lux. Cu toate acestea, în ceea ce privește valoarea lor de schimb, apa este practic lipsita de valoare dar diamantele sînt foarte cautate.

Economiștii au o regulă pentru a explica acest paradox aparent: bunurile sînt evaluate în funcție de utilitatea lor marginală. Cu alte cuvinte, nu avem de ales între toată apa din lume și toate diamantele din lume, atunci am alege, evident, apa si nu diamantele. Dacă eu îti iau sticla de apa, este ușor pentru tine sa o înlocuiesti. Dar dacă îti iau inelul cu diamant, ar fi bine sa o iau la fuga cît mai repede.

Același principiu se aplică si la prețurile diferitelor tipuri de muncă. Este cu siguranță adevărat că, dacă am avea de a alege între toate cadrele didactice si toti jucatorii de baschet profesionisti, am alege profesorii. Dar acest fapt nu are nici o importanta privind valoarea serviciilor unui profesor față de serviciile unui atlet profesionist. Este destul de ușor ca sa înlocuiesti un profesor de matematică, pentru ca există o mulțime de oameni din populație cu capacitatea necesară. În schimb, există foarte puțini oameni care pot înscrie 48 de puncte într-un joc.

Mai există o inconsecvență în argumentele celor care se plîng de salariile sportivilor: nu ne amintesc marxiștii că, într-o societate dreaptă, muncitorii trebuie sa primeasca „produsul complet” al muncii lor? Dacă Chicago Bulls îl angajeaza pe Michael Jordan și, prin urmare, castiga 25 de milioane de dolari mai mult pe an, datorită vînzărilor mai mari de bilete, veniturile marite din publicitate, atunci de ce nu ar trebui plătit Jordan într-un mod corespunzător? Pentru a cere fara motiv ca acesta să fie plătit mai puțin, ar înseamna ca valoarea muncii lui Michael Jordan sa se duca la proprietarii de la Bulls.

.

Reclame

3 gânduri despre „Jucătorii de baschet cistiga mai mult decit profesorii! Unde sint prioritățile noastre?

  1. @Cristina
    Apropo de comentariul facut la mine, te rog scrie pe blog la tine un articol despre ce se pregateste in scolile din US. Descrie mai pe larg daca se poate. Multumesc anticipat, desigur. Un punct de plecare ar putea fi fraza asta din comentariul tau de la articolul meu:

    „Nu zic ca e mai rau ca pe vremea comunismului, dar ideologia nu s-a schimbat mult. Iar implicarea guvernamentala este foarte serioasa, este si ilegala, iar noile standarde va duce sistemul educational american mai rau ca la comunisti. Daca ai stii ce se pregateste in scoli te-ar lua cu fiori!”

    Rugamintea mea ar fi sa prezinti si solutiile conservatoare si cele ale GOP la problema invatamantului din US. Cred ca ar fi un articol foarte interesant.

    Si, doi, ai putea sa te referi si la solutiile GOP la criza economica actuala. Care ar fi solutiile dintr-un punct de vedere monetarist. Are GOP in vedere asa ceva? Ca pe mine faza cu „partid populist” nu ma convinge, cum nu cred ca poate convinge pe cineva…

  2. Este exact aceelasi subiect pe care l-ai mai pus in evidenta mai nu stiu cand : aia cu ….”docherul ” care castia ….mai putin decat nu stiu ce star din baschet insa …ceva mai mult decat un profesor si te intrebai si atunci ca si azi daca „pretul este corect ” .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s