Cum m-a schimbat educatia la domiciliu

Am o confesiune de facut. Niciodata nu m-am gindit ca voi face homeschool. Traind in Romania, normal ca nu am auzit de asa ceva. Venind in America, am facut acelasi lucru. Atunci cind a fost timpul ca fata mea sa mearga la gradinita am inscris-o la o gradinita privata, pentru ca era aproape de locul unde lucram. Au venit anii de scoala si ne-am mutat din Detroit pentru ca sa cautam un oras cu scoli bune si intr-o zona linistita pentru fetita noastra. Fiind invatata in sistemul romanesc, am avut probleme cu fiecare an scolar. Prima data mi-am spus ca poate eu nu sint obisnuita pentru ca este un sistem nou mie, anul urmator a schimbat invatatorul si mi-am spus ca era ultimul lui an inainte de pensie si nu-l mai intereseaza sa predea lectiile. Apoi a avut o invatatoare care ma chema mereu la scoala pentru ca Damaris socializa cu prietenii si nu acesta era motivul pentru care era acolo. Intereant este ca acum cei care aud ca fac homeschooling spun ca nu e bine pentru socializarea ei. 🙂

Aceste frustrari cu sistemul american de invatamint, unde se preda foarte putina materie, sau ce se preda raminea la scoala, iar eu ca parinte nu puteam repeta lectia pentru urmatorul test, le-am facut vocale si vecinei mele. Ea mi-a sugerat sa fac homeschool, ca ea. Nici nu am stiut la ce se referea. Am refuzat politicos si am adus aceleasi argumente care mi le aduc altii mie acum cind aud ca fac homeschooling. Cum se intoarce roata 🙂

Damaris a terminat clasa a 5-a, iar saminta de a controla educatia copiilor mei se parea ca a prins radacini. I-am propus ca sa incercam sa facem homeschooling in timpul vacantei de vara, iar daca nu ne place sau nu facem fata, in toamna se poate duce inapoi la scoala. Asa am inceput, si de atunci nu ne-am mai uitat inapoi. Nici macar o singura secunda nu ne-a trecut prin cap gindul ca sa se intoarca la scoala. Azi am 8 ani de homeschooling sub centura si pot sa spun ca m-am schimbat enorm.

1. Caracterul s-a maturizat. As vrea sa pot sa va spun ca am fost mereu rabdatoare, buna si iubitoare cu copiii mei. Adevarul este ca inca lucrez la aceste trasaturi. Totusi, faptul ca sint impreuna cu copiii mei in fiecare zi imi da posibilitatea de a practica rabdarea si dragostea. Eu nu fac homeschool pentru ca am rabdare, ci am invatat sa am rabdare pentru ca fac homeschool.

2. Inima imi este mult mai sensibila fata de copiii mei. Tot acest timp petrecut impreuna cu fetele mele m-a facut sa le indragesc nespus de mult. Homeschoolingul m-a ajutat ca sa le inteleg mai bine nevoile, mai ales in perioada adolescentei. Nu am facut homeschooling pentru ca am dorit sa petrec mai mult timp cu copiii mei, dar petrecind mai mult timp cu copiii mei m-a facut ca sa iubesc homeschoolingul.

3. Am invatat sa gindesc afara din cutie. Exista anumite norme sociale in cultura noastra – lucruri care se asteapta de la noi ca sa le facem. Scoala de stat se afla cu singuranta pe lista a ceea ce trebuie sa faci. Acum, ca m-am eliberat de aceasta norma sociala, m-am trezit ca pun sub semnul intrebarii si alte norme. Nu vreau ca sa traiesc intr-un anumit fel pentru ca toata lumea asa face, ci vreau sa traiesc cu un scop anume.

4. Imi apreciez mai mult sotul. Sotul meu a facut o multime de sacrificii pentru ca fetele noastre sa fie invatate la domiciliu. Se multumeste cu lucruri mai ieftine pentru ca sa pot cumpara un microscop sau ca sa platesc lectiile de muzica ale fetelor. Atunci cind ne-am dus in audienta la senator si la deputat mi-a ascultat cu rabdare argumentele pregatite impotriva standardelor federale in educatie. Atunci cind am mers in capitala statului, Lansing, ca sa sustinem proiectul de lege impotriva nationalizarii invatamintului, el a fost cel care ne-a sustinut in rugaciune.

5. Am invatat tot felul de lucruri noi. Abia cind am inceput educatia copiilor mei mi-am dat seama ca scoala nu m-a invatat mare lucru. Nu am invatat istoria si nu am conectat evenimentele intre ele. Acum apreciez si inteleg istoria intr-un mod nou. Nu am scris un eseu in viata mea. Cind am inceput educatia la domiciliu, m-am gindit ca eu sint cea care o voi preda, insa se pare ca si eu invat cot la cot cu fetele mele.

6. Sint mult mai relaxata. Nu trebuie sa ne trezim dimineata ca sa mincam repede si sa mergem la scoala si la lucru. Nu trebuie sa astept autobuzul si nu trebuie sa merg la sedinte cu parintii. Nu trebuie sa ne chinuim seara, dupa o zi lunga, ca sa ne facem temele.Pentru ca sintem acasa, ne organizam cum vrem si ne bucuram mai mult de oportunitatile care se ivesc.

7. Am devenit mai increzatoare in abilitatea mea de a preda. Cu timpul, am modificat și am optimizat fiecare programa. Am adaugat carti clasice si am ignorat testari. Am gasit proiecte amuzante si excursii pentru a avea o gama cit mai interesanta. Conversatiile in timpul cinei m-au facut sa realizez ca nu numai ca fetele invata, ci si ca le place sa invete. Atunci cind nu am gasit ce am avut nevoie ca sa predau o lectie m-am decis sa le scriu chiar eu.

8. Am invatat ca nu este vorba de mine. Ca sa faci homeschool ai nevoie de timp, de energie pentru a-i educa pe copii. Este un stil de viata cu totul diferit. Imi face placere ca sa ajut copiii altor parinti la matematica. Educatia la domiciliu m-a ajutat sa realizez ca aptitudinile si abilitatile mele nu sint ale mele, ci sint pentru a le transmite mai departe.

.

Reclame

81 de gânduri despre „Cum m-a schimbat educatia la domiciliu

 1. Sint cateva chestii pe care nu le inteleg . 1] In SUA nu exista acelasi sistem educational ipentru toate statele ? Adica modalitatea de scolarizare , de a invata la scoala este diferita in statul Luisiana fata de statul Michigan si in Oregon nu se face acelasi tip de scoala ca si-n Arizona sau Texas ? 2}] Matale spui intruna despre homescool asta inseamna ca nu-ti mai lasi copii sa mearga in scolile …de stat sau private si faci dumneata scoala acasa , la domiciliul dumitale avand drept elevi doar pe copii dumitale , acestia …neavand nici un coleg decat cel mul poate un copil sau doi din imediata vecinatate ?

  • Pot raspunde numai la prima intrebara: fiecare stat are legile sale in legatura cu homeschooling. Modalitatea de scolarizare si de invatare la scoala cred ca sunt foarte diverse si subiective, nu vad de ce ar avea de face cu homeschooling. Deci fiecare stat are legi clare, unele sunt foarte „relaxed”, precum Texas, in aceste state nici nu e obligatoriu sa inregistrezi copilul ca si homeschooler, nu sunt specizari in legatura cu ce curriculum folosesti. Alte state, precum Maryland, sunt mai la mijloc, la inceputul fiecarui an parintele completeaza o hartiuta cum adica copilul sta acasa. Pe parcursul anului scolar se intalneste de 2 ori cu cei care reprezinta sistemul scolar public pentru a prezenta un portofoliu cu tot cea ce au invatat in perioada aceea. Curriculum-ul folosit nu conteaza, nici metoda atat timp cat subiectele predate in scolile de stat sunt acoperite (reading writing science math ect) In acelasi timp contra ceva suma anuala parintele poate sa decida sa prezinte portofoliul la un grup acreditat de invatamantul de stat, numit umbrella group.
   Sunt state cu reguli si mai stricte. Deci depinde unde locuiesti. Oricum modalitatea de predare si invatara depinde in totalitate de parinte si copil. Orice copil invata, depinde numai sa gasesti calea cea mai potrivita, ceea ce poti face acasa, scoala nu e interesata ce detalii „minuscule” ca stilul de invatare

   • Foarte bine explicat. Raspund eu la intrebarea a doua.

    Da, homeschool inseamna ca copiii nu merg la scoala publica sau privata. Exista anumite legi care spun ca un copil poate frecventa scoala publica dar pentru materiile care nu sint principale. Deci poate ca sa mearga la scoala publica doar pentru desen, sau pentru educatia fizica.

    In America sint peste 2 milioane de copii care fac scoala acasa, cam citi exista in Romania si merg la scoala publica. In fiecare oras exista grupuri de parinti care s-au adunat si ofera clase diferite. Asa cum am scris eu mai sus, e predau matematica la alti copii. Parintii lor predau fizica sau chimia la copiii mei.

    Uite aici un exemplu:

    https://enjoyinghomeschooling.wordpress.com/2010/04/20/la-clasa/

    Editat pentru a adauga:

    Din 2010, 45 de state au semnat pentru nationalizarea invatamintului. Deci intr-un fel, se poate spune ca de acum America va avea un standard national, o programa nationala, un test (ca bacalaureatul) national. Trist 😦

 2. Articolul ,per ansamblu este interesant.Dar genereaza atat de multe intrebari.
  cCe pregatire are doamna care s-a hotarat,emigrand sa faca HS?Poate oricine face acest lucru?Nu trebuie sa indeplinesti niste criterii?
  Si intrebarile pot curge.
  HS este un concept ce pare foarte tentant si accesibil dar nu este asa!Nici pe departe.Si cine lucreaza acasa,poate sa aiba o parere dar si atunci sunt o sumedenie de aspecte pe care nu le apreciezi just.

  • Orice intrebare este binevenita 🙂

   Eu am terminat liceul in Romania. Am dat la facultate, dar nu am reusit. Asa ca m-am casatorit si am facut copii. 😉 Eu spun ca orice parinte care nu are probleme mintale se poate ocupa de educatia copiilor sai.
   Fiecare din cele 50 de state americane are propriile legi privind educatia la domiciliu. Statul unde stau eu, Michigan, nu are absulut nici o criterie.

   HS nu este un concept, este un stil de viata. Sint sacrificii, dar ce pe lumea asta este ceva de calitate care sa nu coste nimic?

  • nu ai nevoie de nici o pregatire, fiecare parinte poate face homeschooling(cei care nu se cred capabili deobicei nici nu se gandesc la homeschooling). nu sunt criterii pe care truie sa le indeplinesti, doar cele pe care ti le pui tu. Parerea mea este ca intr-adevar este tentant si mai mult ca accesibil, insa nu-i pentru fiecare familie. Restul poate fi discutat, dar e mult prea subiectiv.

 3. Bine , bine …sa zicem c-asi fi de acord cu voi , in tot ceea ce spuneti , si cu dumneata Cristina si cu dumneata Boglarka si cu ” jurnaldeiunie ” insa…intrebarile nu se opresc pur si simplu aici . Chiar are dreptate Oniciuc Ioana – dana .Pai sa zicem ca stai acasa { fara discutie nu mai poti avea si job ,de unde sa castigi gologani ! } si vezi de copi : le gatesti , le speli , le calci rufele si la o anume ora din zi…incepi sa le predai materia de invatat { banuiesc ca-i vorba despre o anume curricula ce trebuie in prealabil aprobata de aia d e la …invatamant din statul respectiv } urmaresti ca ei , elevii { copii dumitale } sa asculte atent si mai ales sa priceapa ce anume doresti sa-i inveti in ziua sau la ora respectiva …dupa care urmeaza si …ascultarea elevilor { copiii dumitale in cazul respectiv } pentru a fi sigura ca aia au priceput si mai ales au invatat ceva din tot chinul dumitale pedagogic . Pana aici este corect ? In afara de copii mai ai si-un sot ca altminteri….de unde gologani pentru traiul zilnic sau pentru plata …utilitatilor ? Ala { adica sotul} trebuie la randu-i hranit , spalate rufele , calcate rufele …in plus trebuie sa fi si draguta { adica sa arati bine pentru el 😉 } si partea cea mai de baza zic eu …seara la orice ora ca-ti place sau ca nu-ti place , ca ai chef sau dimpotriva ca n-ai , trebuie sa-i servesti si de saltea …. { ca omu’ aduce banii in home si are drepturi 😉 } sau drept partener de sex daca-ti place mai mult termenul . Gresesc mult …. aici ? Pai si atunci ….iar e o chestie care pe mine ma baga in ceata si , despre mine s e poate spune orice in afara de faptul ca asi fi vreun incuiat NU ! Sti ce nu inteleg { de fapt nu mi-ai raspus la aceasta intrebare atunci cand am facut acest lucru } copii aia de la HS aia cum dracu si mai ales cu cine socializeaza , cu cine se inprietenesc , cu cine discuta , cu cine si mai ales cand se joaca ….vreau sa spun cu …copi ca si ei , cu copii avand varsta pe care o au si ei ??????? Iar dumneata …fara suparare dar…precis asta ti-ai dorit in viata ?! Sa fi sotie , mama si…”savant de renume mondial ” adicatelea ..invatator ? Banuiesc ca te duci macar o data pe saptamana si la biserica pai si atunci…te incadrezi perfect in perceptele hitleriste despre statutul femeii : KKK !!! Nu inseamna in nici un caz acronimul acelei organizatii ” umanitare ” ce functiona pe vremuri in Sud insa sunt sigur ca stiai asta . Acesta-i idealul tau despre viata , despre telurile si idealurile pe care trebuie sa le aiba o femeie { mai ales in United States of America } …chiar daca-si iubeste copii asa cum ai iubesti tu , in SUA sau aiurea pe planeta Pamant ? Pai atunci….Intotdeauna mi-a placut sa vizionez acel serial american ” Bewached” insa..aveam si inca am mari semne de intrebare in ceea ce-o privea pe Samantha Stevens { Ellisabeth Moontgomery } si vad cu surprindere ca acele tipare ale anilor ’50-’60 cu femeia closca …exista si azi si culmea exista la o femeie care este o opozanta a amestecului statului in intimitatea familiei ei …adica la o luptatoare ! Pe bune , eu asociam imaginea dumitale cu imaginea lui Sarah Pallin turbata aia de era senatoare si care folosea cu atata dezinvoltura Winchesterul sau Coltul 44 Magnum ! Cum este posibil asa ceva ? A si intrebarea de 1.000.000 de $ : copii trebuie examinati { banuiesc nu stiu sigur } de catre cineva inditruit de catre acea comisie de invatamant a statului respectiv .Ce te faci daca toti primesc doar note de la D in jos ? Cine raspunde pentru asta …mai ales ca la un moment dat …poate fi prea tarziu sa mai poti repera ceva ? Sa nu te supere lungimea comentariului meu insa ….trebuie sa fi de acord cu mine….acesta nu-i un subiect peste care s e poate trece cu lejeritate…mai ales ca efectiv ma intereseaza subiectul….avand { asa cum ti-am mai spus mai nu stiu cand } una bucata nepoata de varsta scolara si alta bucata nepoata pe care …[ in viitor fireste ca acum este mult prea micuta , are doar o luna } ma bate gandul s-o tin langa mine acasa si sa-i fac eu educatia….homescool !

  • Ah, aduci multe in discutii, o sa scriu un roman 🙂

   Nu, visul meu in viata era ca sa devin chirurg neurolog. Dar se pare ca planurile de acasa nu se potrivesc cu cele din tirg, nu?

   In statul Michigan nu raportez la nimeni, absolut nimic. Adica nu spun nimanui ca fac homeschool, nimeni nu-mi aproba manualele si metoda, nimeni nu vine si verifica nimic. Nice, nu?

   Ti-am spus ca sint peste 2 milioane de copii in America care invata acasa. Sint sute, daca nu mii in statul unde locuiesc. Copiii se intilnesc la clasele alese, in afara timpului scolar, se intilnesc cu cine doresc si vorbesc cu cine doresc. Cu ce sint mai diferiti cei care merg la scoala publica? Ca nu sint mai obraznici?

   Da, as dori ca fiecare mama sa isi iubeasca copiii, familia, si sa faca tot ce e posibil ca totul sa mearga bine. Multe inchisori ar fi mai goale daca parintii si-ar fi luat meseria in serios.

   Sarah Palin nu este o turbata, este o femeie care nu se inchina in fata celor care latra. Da, nu-mi place ca inca are copii mici acasa, dar asta este alegerea ei si a sotului ei.

   Intrebarea de un milion de dolari e usoara, nu costa atita 🙂 Nimeni nu are autoritatea ca sa-mi testeze copiii. E ca si cum ai lasa guvernul sa-ti intre in casa si sa-ti faca inventarul la lucrurile pe care le ai in casa. Asa ceva nu este acceptabil. Daca te uiti la citeva posturi in urma, vei vedea ca diploma de absolvire a liceului este semnata de mine si de tatal ei. Cine raspunde de lacunele pe care le au copiii din scolile publice? Este tras statul la raspundere? Nu.

   Subiectul este greu de inteles pentru ca am fost conditionati ca sa credem ca daca statul nu ne educa, noi raminem needucati.

   • Pacat ca n-ai reusit { motivele te privesc } sa devii ceea ce ti-ai fi dorit . Sunt absolut convins ca ai fi facut treaba buna ca meseriasa in domeniul respectiv ! In Michigan cu atatia negrii{ afroamericani ca sa n-avem vorbe la proces } si eu mi-asi fi tinut copilul acasa ,langa mine sa fi sigura de asta . Insa…cat al poti tine sub poala fustei tale ??? Pana la inplinirea varstei de ….20, la 30 sau la …40 de ani pe care-o va avea ” copilul ” ? Sarah Pallin pentru mine-i adevarata femeie americana un fel de Calamity Janne si numai faptul de a fi omis sa pun ghilimelele de rigoare te-au facut sa intelegi altceva decat ceea ce doream sa exprim . Iar la acea ” intrebare ” ce avea acel ” premiu ” 🙂 …fara suparare dar raspunsul …este cam tot in coada de peste .Pai cum ” diploma de absolvire a liceului { diploma de fapt o foaie de hartie care-ti confera niste drepturi sau recunoasterea acestor drepturi in fata ….cui o intreba sau o avea nevoie de tine si de cunostiintele tale scolare , aceasta fiind parerea mea } este semnata de mine si tatal ei ” ??? Si acel copil…acum adolescent dupa cum imi inchipui ce poate face cu acea diploma ? Catre ce universitate se va putea indrepta deoarece la Harvard sau MIT sau care-o mai fi pe acolo …parca m-asi mira sa-l accepte aia de acolo doar fiindca este …. politicos ? Subiectul este dificil de inteles pentru un roman ce n-a auzit in viata lui despre asa numitele homescool’s si-l vei trata cu ingaduinta d e rigoare pentru nestiinta , insa cred ca nici cu alti tipi nu-mi este rusine din acest punct de vedere chiar daca aia sint austrieci , germani , francezi , italieni sau…aia de se inchina la MSR Elisabetha a II-a deci sa nu te mire si sa nu te supere daca observi ca …inca mai am serioase dubii in ceea ce priveste acest HS pe care { repet } chiar al apreciez la justa sa valoare si …chiar ma intereseaza in cel mai inalt grad . Poate candva …in viitorul nu foarte indepartat si-n Romania se va putea aborda subiectul HS …fireste daca va fi initiat de UE ca doar sti ca aici in Romania , UE este stapan absolut ,UE sau hotararile ce le adopta din nefericire !!

   • Stii ce este si mai interesant? Ca la o numaratoare facuta la orasele cu peste 100.000 de locuitori, orasul unde ne-am mutat a fost cel mai „alb” din America. Am stiut abia dupa ce ne-am mutat, noi ne-am mutat pentru ca am auzit ca scolile de aici sint foarte bune.

    Fata cea mare are aproape 20 de ani. Merge la facultate si dupa aceea sper sa se casatoreasca. Nu consider ca o tin sub poala fustei 😉

    Da, facultati ca Harvard si Yale se uita dupa viitori studenti care au facut homeschool, pentru ca stiu ca sint foarte bine pregatiti. Daca nu ma crezi, uite ca am pus o poza cu diploma fetei, care a terminat primul an de facultate, deci a fost acceptata cu succes. Aici:

    https://enjoyinghomeschooling.wordpress.com/2013/02/16/diploma-de-absolvire-a-liceului/

    In Romania deja exista un grup de parinti care fac homeschool, intr-adevar, mai restrins. Intrebarile nu sint niciodata o problema, pentru ca si eu le-am avut cind am inceput.

 4. Intr-adevar, sunt foarte multe de comentat. Ca prima observatie, binefacerile educatiei la domiciliu sunt doar ale autoarei articolului: „Inima IMI este…”, „AM invatat sa…” , „AM devenit…”. Nimic despre cei care au consumat serviciile educatiei la domiciliu, adica cei care ar trebui sa fie principalii beneficiari – COPIII – cat de pragatiti sunt ? cum stau cu socializarea tinand cont ca nu au mers la scoala ?
  Plus aspecte legate de padagogie (nu mai intru in detalii). Ce importanta are (in contextul educarii propriilor copii) ca ” Imi apreciez mai mult sotul” ? Pe aceeasi idee, putem sa ne oferim singuri servicii medicale. E vorba de servicii specializate de cea mai mare importanta pentru un om – educatia si sanatate, si, dupa parerea mea, nu e cazul sa facem experimente (mai ales cu proprii copii). O intrebarea pentru autoare, nu vreau sa insinuez nimic, nu e cu rea intentie absolut deloc, insa cred ca justifica intr-o oarecare masura ideile pe care le expune: ce religie are/practica familia D-voastra ? Toate cele bune, Ianick.

  • Daca cititi statisticile, veti vedea ca copiii educati la domiciliu au rezultate mai ridicate decit cei din scolile publice si private. In plus, facultatile sint multumite de pregatirea lor, deci nu sint experimente, ci dovezi.

   Pedagogia este o minciuna vinduta de Hitler ca sa pacaleasca parintii sa-si dea copiii pe mina lui. Vedem unde s-a ajuns.

   Homeschooling-ul nu inseamna doar matematica, fizica si chimie. Homeschooling-ul este un stil de viata, adica educatia are loc 24/7/365, iar clasa este lumea intreaga, nu 4 pereti si o banca. Homeschoolingul nu pregateste doar academic, ci in toate privintele cu scopul ca atunci cind copiii devin maturi sint oameni maturi, in stare sa-si croiasca drumul dorit in viata. Daca veti citi mai atent, veti vedea ca nu am inceput sa fac homeschool din motive religioase. Singurul motiv a fost ca fata mea statea la scoala 7 ore si nu invata nimic. Eu am cumparat carti si am facut cu ea engleza, matematica, pentru ca asa stiam din Romania, ca trebuie sa existe teme pentru acasa. Apoi, mi-am dat seama ca daca deja fac cu ea seara lectii dupa o zi lunga, as putea ca aceste lectii sa fie facute dimineata. Oricum o invatam mai multe decit invata la scoala, deci de ce nu? Dupa cum vedeti, religia nu a avut absolut nici un rol in aceasta decizie.

   Apoi faceti o analogie gresita in ce priveste educatia:

   Deoarece aceasta analogie este destul de comuna si aceleasi greseli sint facute in majoritatea analogiilor care implica homeschool, sa ne uitam mai atent la problemele care sint cu aceasta analogie.

   EDUCATIA ESTE PENTRU MEDICINA CUM FILOZOFIA ESTE PENTRU STIINTA.

   Educatia implica dezvoltarea mintii si a caracterului. Nu este ceva masurabil matematic. Daca ceri o descriere a unei persoane educate, acesta poate fi inceputul unei discutii filozofice. Pe de alta parte, apendicele poate fi descris in termeni specifici impreuna cu bolile asociate cu el. Dimensiunea, forma, culoarea si pozitia in corp sint documentate si poti chiar sa faci poze.

   In timp ce exista relatii strinse intre minte si trup, este de inteles ca unul este un concept filozofic in timp ce celalalt este fizic.

   MINTEA ESTE PENTRU APENDICE CUM GINDUL E PENTRU UN ORGAN

   In cazul in care doctorul face o greseala, se repara mai greu (sau poate niciodata). Compara asta cu “lacunele” si “golurile” in educatie de care multi se tem ca homeschool creeaza la copii. Stim ca sint facultati care au clase pentru a umple “lacunele” pe care copiii care termina liceul le au. Ce demonstreaza acest lucru? Aceste decalaje pot fi completate la o data ulterioara, dupa cum este necesar.
   Mintea nu este un organ ca apendicele. Ea are nevoie de “alimentatie”, dar aceasta idee de alimentatie este, in sine, o analogie. Spre deosebire de organism, mintea nu are nevoie de vitamine, minerale, in schimb are nevoie de stimulare. Aceasta stimulare poate lua forme diferite in functie de fiecare individ. Este nevoie de mai mult decit un “gol” pentru a distruge mintea. Daca nu se face geometrie analitica in liceu, nu dauneaza nimanui mai mult decit munca necesara de a invata materia mai tirziu daca e necesar.

   Sint profesori incompetenti chiar si in scolile cele mai bune. Nu zice nimeni nimic despre “lacunele” si “golurile” pe care ei le lasa??

   • Cristina cu respect te informez ca ” pedagogia ” ca stiinta a existat cu foarte mult timp inainte de Hitler ! No offence .

   • Faceti o confuzie (recunosc ca nici eu nu am nuantat anumite aspecte): in comentariul meu ma refeream la educatie din perspectiva insusirilor intelectuale, si nu a celor morale (care sunt la fel de importante). Si, da, elementul pedagogic conteaza, indiferent de exemplul pe care-l dati cu Hitler (ma scuzati, dar exemplul mi se pare deplasat). Desi eu prefer sintagma stiinta a educatiei. Sunt anumite metode si mijloace stiintifice in stiinta educatiei pe care nu aveti de unde sa le cunoasteti daca nu sunteti de meserie. Si aceasta stiinta e de cand lumea, nu a patentat-o Hitler. Si, da, va dau dreptate, educatia are loc 24/7/365, ceea ce am spus inainte nu neaga deloc lucrul acesta.

    Nu stiu de ce copii D-voastra nu faceau nimic la scoala, dar acesta nu e un motiv de generalizare. O solutie era mutarea la o alta scoala (recunosc ca nu totdeauna e atat de simplu). Plus ca mai intervine un aspect: rutina, in sensul bun al cuvantului, de a merge zilnic la scoala il face mai ordonat pe copil, e „serviciul” lui zilnic la care trebuie sa mearga, chiar daca nu-i face intotdeauna placere – stie ca are o responsabilitate.

    Cadeti in capcana extremismelor (nu luati sensul cuvantul la modul dur), adica, daca ceva are probleme sau imperfectiuni, atunci nu e bun deloc si trebuie inlocuit complet cu altceva; nu luati in considerare elemente de complementaritate pentru a incerca sa-l facem mai bun. Nici un sistem nu e perfect in lumea asta (politic, educational, social), recunosc si eu. Sint profesori incompetenti, asa e. La fel ca D-voastra, pot sa dau si eu exemplul personal: din „vina” profesorilor din SCOALA pe care am urmat-o am ajuns sa „iubesc” matematica (si nu numai), cu ghilimelele de rigoare, tot din „vina” lor am ajuns membru al echipei olimpice de matematica a Romaniei, iar in facultate tot din „vina” unui profesor (care mi-a dat un sfat, pe care in NICIUN caz nu mi-l puteau da parintii sau prietenii sau neamurile) am urmat calea profesionala de azi pe care nu o regret absolut deloc.

    Si mai sunt aspecte punctate de Marian anterior – cum ramane cu evolutia D-voastra profesionala ? Daca imi raspundeti ca ati renuntat la ea, si sunteti doar casnica si v-ati dedicat 100 % familiei, nu mai am ce comenta (e modelul de viata/cultural/religios pe care l-ati adoptat). Insa inevitabil imi vine o intrebare: pe fata D-voastra o pregatiti sa renunte la cariera si sa faca homeschooling la randul ei cu proprii copii ? Cum procedati daca nu puteti raspunde la o intrebare (stiintifica, si nu de etica, moralitate) venita din partea copiilor in timpul homeschooling-ului ?

    Eu va felicit (sincer) daca ati reusit din plin cu homeschooling-ul. Motivul pentru care v-am intrebat de religie – una din statisticile americane pe educatie (National Center for Education Statistics) plaseaza pe al doilea loc motivele religioase pentru care se urmeaza aceasta forma de educatie.

    Ca o concluzie, putem face o mediere: cazul (nefericit) al copiilor D-voastra cu scoala si cazul meu (fericit) cu scoala. Eu zic ca s-ar putea face aceasta mediere, si astfel ajungem la un (cam nepotrivit cuvant, dar nu-mi vine in minte unul mai potrivit) compromis…:-). Ianick

   • A fost ca idee, pedagog insemna profesor, nu a exista ca materie invatata. Hitler s-a folosit de acest concept si a facut-o „materie” pe care trebuiau sa-i invete pe viitorii profesori cum sa predea lectiile. Poate ca un profesor are nevoie de lectii de „pedagogie” cind trebuie sa invete 30 de copii pe care nu i-a vazut in viata lui si nu stie care le este stilul de invatare, dar un parinte isi cunoaste copilul, stie ce merge si ce nu, deci care e rostul pedagogiei??

    Eu vad „pedagogia” asta ca pe o unealta de a tranforma copiii si a-i aduce la un anume plafon. Nu are nici o legatura cu educatia.

   • Nu am facut nici o confuzie, singura problema este ca eu consider ca educatia intelectuala nu poate avea loc fara cea morala. De aceea nu le separ. Un doctor poate cunoaste tot ce se poate cunoaste despre cum se foloseste aparatura medicala, dar daca o foloseste pentru a lua viata unui copil, degeaba a primit o educatie intelectuala. Faptul ca le separam a dus la faptul ca politicienii nostri nu fac legi corecte, ci fiecare face dupa cum ii merge muschiul.

    Ati putea da un exemplu de metoda stiitifica pe care eu nu o cunosc si cum s-a rasfrins acest lucru asupra educatiei copiilor mei?

    Orasul in care stau are un grup de oameni (nu stiu daca toti sint parinti sau si fosti parinti) care decid ce materiale se predau in scoli. Deci orice scoala din oras as fi ales, era acelasi lucru. Apoi, in cei 6 ani de scoala publica, cu 6 invatatori diferiti, cum se face ca toti 6 faceau la fel? Iar cind am mers la sedinte cu parintii si intrebam de ce materia este asa de usoara, mi s-a spus ca asa este programa. Deci nu facea absolut nici o diferenta mutarea la o alta scoala.

    Eu consider ca „serviciul” zilnic al unui copil este sa invete, necontind locatia. Nu vad cum rutina de a merge la scoala ajuta la educatia unui copil. Daca nici un sistem nu este perfect, de ce sa nu aleg pe acela cel mai perfect? Vedem cum orele particulare ajuta un copil, oare de ce?

    Viata mea profesionala nu este absolut deloc importanta. Ceea ce lucrez acum este pentru ca sa platesc facultatea copiilor mei, nicidecum pentru ca-mi doresc o cariera. Cariera mea este familia.

    Daca nu pot raspunde la o intrebare stiintifica sint destule resurse, in special aici in America. Exista biblioteci, exista profesori, exista parinti care au un degree dar care au renuntat la cariera pentru familie. Apoi, manualele pentru cei educati la domiciliu sint foarte bine cercetate si explicate, astfel incit copilul sa aiba raspuns la majoritatea intrebarilor. Eu nu i-am predat fizica si biologia fetei mele, le-a facut cu persoane calificate. Diferenta este ca eu am ales manualul si am cautat profesori care au predat manualul respectiv. Daca nu mi-ar fi placut de cum o faceau, puteam sa le gasesc alti profesori. Un parinte cu copilul la scoala publica nu are aceasta putere.

    Decizia de a face homeschool a fost una, dar decizia de a continua este alta. Dvs considerati cazul dvs ca fiind „fericit”, dar asta pentru ca este in comparatie cu al meu, „nefericit”, nicidecum cu libertatea intelectuala posibila cind se iasa din cutie. Da, cazul dvs e cel mai bun din cutie, dar eu stau in afara cutiei si vad altfel lucrurile.

    In educatie, libertatea este importanta; sclavia nu este buna. Unor oameni le place sclavia; unii chiar prospera, o doresc. Unii sint usor raniti. Multi oameni se vor reface rapid. insa, multi, multi altii nu se vor recupera. Societatea, ca un intreg, nu poate ramine sanatoasa in robie.

   • Iar nu m-ati inteles, am accentuat la inceputul postarii anterioare: pedagogia e stiinta, si e foarte importanta pentru predarea/invatarea altor stiinte.

    „Eu vad “pedagogia” asta ca pe o unealta de a tranforma copiii si a-i aduce la un anume plafon” – e clar ca ati avut experiente mai mult neplacute decat placute in scoala.

    Si, da, un parinte care isi cunoaste copilul poate sa NU sesize o anumita aptitudine a propriului copil, sau, invers, poate gresi crezand ca e foarte bun intr-un anumit domeniu (subiectivismul parintilor privind aprecierea propriilor copii e recunoscut, nu e o noutate). Nenumarati parinti va pot confirma acest lucru. Iar la scoala, un profesor sa sesizeze acest lucru si sa-l transmita parintilor. Asa cum am spus inainte, nici un sistem nu e perfect, insa poate fi perfectibil. Faptul ca fac lectiile cu proprii copii acasa, dupa scoala, e un fel de homeschooling (dar ma pliez pe cerintele scolii) – deci combin amandoua forme de educatie, si mi se pare cel mai bun model (la fel au facut parintii mei cu mine). Fac acest lucru in primul rand pentru constientizarea lor, sa vada ca parintii lor dau maxima importanta educatiei lor, si, implicit, sa realizeze ca e cel mai important lucru in acest moment pentru ei. Cand vor mai creste putin, nu va mai fi nevoie sa fac homeschooling cu ei (doar la matematica poate). Si inca ceva: sunt uneori nemultumit si eu de ceea ce fac la scoala (destul de rar), insa NICIODATA nu critic profesorii in fata lor. Eliminare scolii ca institutie mi s-ar parea o decizie catastrofala. Desi sunt inca tanar (imi place sa cred..:-)), pot parea de moda veche – insa cam la fel e peste tot in lume unde se face „carte” adevarata.

    V-as putea da dreptate intr-o anumita privinta – nu cunosc sistemul primar si mediu (public, nu privat) educational din USA (cel universitar il cunosc intr-o buna masura) – daca acesta e foarte slab, atunci sigur homeschooling-ul poate fi o optiune.

   • Un profesor care are 30 de copii intr-o clasa care se schimba la fiecare ora mai greu poate observa aptitudinile unui copil decit un parinte care este toata ziua cu el acasa. Apoi, chiar daca le observa…de multe ori nu poate face nimic. In general, parintii care se ocupa de educatia copiilor lor sint foarte atenti la aptitudinile copiilor lor si copiii sint liberi sa-si urmeze visurile. Nu se poate spune acelasi lucru despre cei din scoala publica, pentru ca copiii educati acasa sint invatati sa gindeasca dincolo de ceea ce impune statul si nu ii retine nici o norma sociala.

    Ma indoiesc ca definitia „cartii” adevarate este una stabilita.

    Eu nu doresc eliminarea scolilor, ci doresc ca parintii sa aiba puterea sa directioneze educatia copiilor lor, nu statul.

    Si totusi, ce metoda stiintifica nestapinita de mine a dus la lacune in educatia copiilor mei?

   • In Romania { inainte de Adolf Hitler in Germania }, a existat un tip numit Spiru Haret , ce a adus la rang de stiinta pedagogia . Daca-ti vei gasii putin timp liber intre activitatile pe care le desfasori zilnic si vei citii ” Romanul vietii lui Francoise Villon ” vei vedea ca si-n Franta secolului XIV existau „pedagogi ” ce predau studentilor …sau cui dorea sa studieze niste concepte stiintifice . Acei pedagogi erau numiti pe atunci…maesti .

 5. Mi se pare lipsit de bun simt, de educatie si maturitate intelectuala si emotionala sa ne luam de cineva cum ca nu si-a educat copiii acasa bine din nu stiu ce puncte de vedere cand nu am cunocut personal si de-alungul anilor atat copiii respectivi, cat si parintii si mai ales nu am fost martori la modul in care au fost educati acasa.

  Mi se pare lipsit de bun simt sa luam la rost un om legat de decizii privind viata sa personala. Este treaba fiecaruia daca se opreste la anumite studii sau daca continua sau cu cate continua si pana unde. Chiar si cand vine vorba de educatia copiilor, de educare lor acasa, mi se pare lipsit de importanta ce hartii poate flutura altora in fata privitor la studii. Mai important mi se pare mentalitatea, gandirea si modul de actiune in educarea copiilor. Atat timp cat copiii se dezvolta ca oameni, progreseaza academic, isi dezvolta caracterul, pot dovedi oricand nivelul de cunostinte si cresc oameni responsabili si pot avea acces la orice vor sa faca mai departe in educatia lor, nu vad rostul intrebarilor de genul ce studii are sau n-are sau de ce nu si-a facut parintele.

  Copiii acestui om pot face mult mai mult decat parintii, daca doresc, in caz ca discutam faptul ca daca un parinte nu are un nivel educational, nu va fi in stare sa isi duca copiii mai departe.

  Cristina manifesta o atitudine destul de moderata in acest articol si in comentarii, nu vad niciun extremism si vad foarte mult bun simt. La niste comentarii de mai sus poate nu as fi raspuns la fel de dragut ca ea.

  Un alt aspect, nu stiu de ce au unii impresia ca daca faci educatie acasa doar asta faci: educi, gatesti, calci, etc si nu ai cum sa produci pentru a obtine venit pentru familie. Este cat se poate de fals! Sunt familii care au ferma, altii au propria afacere de acasa, practic exista o multitudine de situatii in care nu doar parintii dar toti membrii, la un moment dat, in functie de varsta si capacitati, sunt implicati in bunastarea familiei si fiecare membru face ceva util atat pentru sine si dezvoltarea sa in viata personala, cat si pentru familie ca intreg.

  • Andrea, nu cred ca lucrurile au fost spuse cu rautate. In România nu s-a auzit despre homeschool si de aceea este ceva nou. Ca fiecare, atunci cind auzi ceva nou, o grămadă de întrebări apar. Întrebările sint bune, insultele nu. 🙂

  • @Andreea este laudabila incercarea dumitale de a lua apararea Cristinei insa te asigur ca n-are nevoie de asa ceva , se descurca si singura , excelent !

 6. exact cu aceleasi intrebari ma confrunt si eu; toata ziua asta faci? NU, nu toata ziua asta fac.
  Care e diferenta intre o femeia care merge la job 8-10 ore si vine acasa si gateste , spala si sta si pe saltea cu barbatul,ca sa imi parafrazez un ante-vorbitor, cu noi cele ce facem homeschool cu copiii? pai ce, fac 10 ore homeschool cu copiii??Bineinteles ca nu. Asa cum Doamna X merge la birou de la ora cutare ,la ora cutare si vine acasa ca sa faca alta munca, , io fac scoala cu copiii si apoi in vad de treaba. Care e diferenta? Sincer nu inteleg.

  • Dar nu inteleg de ce ar fi gresit ca sa faci asta toata ziua? Ce este gresit sa-mi astept sotul cu mincarea calda pe masa? Ce e gresit sa ai grija de copii? Pina nu de mult era o jignire pentru un barbat ca sa-si trimita sotia la lucru, acum este o rusine sa nu mearga?

   Eu intreb pe oricine poate sa raspunda: ce inseamna sa fii un avocat bun?

   • Nu este nimic gresit la nivel de secol …XV , cel mult XIX .Dar in plin secol XXI mi se pare o…Ma rog chiar nu gasesc un termen care sa nu te supere si sa nu ofenseze , sa nu deranjeze , sa nu supere pe nici o vizitatoare a blogului dumitale .Pai atunci unde este acea egalitate intre femeie si barbat in situatia in care tu ai renuntat { de buna voie , am inteles asta !} la viata ta , ce include { ca vrei ca nu vrei } si cariera profesionala si esti { no offence } menajera …cu acte in regula a unei familii oarecare din USA …intamplator chiar familia ta ?Unde-i luptatoarea Cristina ? SIgur ca da , sotului dumitale…ai convine situatia …cui nu i-ar conveni !? Problema mea este ca …totusi inainte de orice esti OM si abia apoi …femeie , gospodina si…mama . SI stai linistita ca si azi daca ar putea , daca ar avea niste posibilitati financiare ….98% dintre barbati si-ar tine sotiile acasa …eventual avand niste gratii solide la ferestre si o use blindata daca s-ar putea 😉 !

   • N-am glumit deloc ! Chiar am fost mai mult decat sincer ! Sinceritate pentru care multe organizatii ale feministelor mi-ar ridica statuie ! Parca am mai spus asta pe blogul dumitale …cu alta ocazie si legat cam de acelasi subiect !

   • Daca atunci cand spui ” e de plans ” , te referi la chestia cu ” gratiile solide si cu usa blindata „…pai acesta-i dezideratul oricarui barbat 😉 !!

   • Dupa ce un barbat vine de la locul de munca, ce face acasa? MAi nimic. DAr cind femeia vine la la lucru, trebuie sa faca de mincare, sa spele, sa calce, etc. Unde este egalitatea aici?

    Eu nu am renuntat la viata mea, mi-am schimbat doar prioritatile. O fata necasatorita are anumite prioritati, o femeie casatorita are alte prioritati. Pentru ca nu-si cunoaste fiecare locul s-a ajuns in situatia prezenta.

    Ah, nu sint numai menajera, sint mama, sotie, profesoara. Lupt pentru drepturile mele, ale familiei mele, si de ce nu, a restul oamenilor.

    Si nu, nu conteaza citi bani ar avea un barbat, tot si-ar trimite sotia la lucru. Cunosc destui in situatia asta.Cunosc parinti capabili sa-si educe copiii, dar tot la scoala publica si-i trimit.

 7. Repet { a cata oara ? } chiar ma intereseaza chestia asta numita homescool ! Insa consider ca tratezi subiectul cu mult prea multa usurinta chiar daca prezinti argumente destul de solide zic eu in acest sens . AI dreptate …ar trebui scrs un tratat referitor la HS. Problema mea este urmatoarea . SI pentru mine copii mei au fost intotdeauna { pentru mine repet ! } cei mai destepti , cei mai inteligenti si fireste cei mai frumosi ! La fel si nepotii …mai ales nepotii !!!Pai daca voi face homescool cu ei { cu nepotii fireste deoarece „copiilor” …le-a cam trecut vremea } vor lua de la mine numai notatii de la ….11 in sus ! Sau mai pe romaneste spus …daca voi avea suficienti gologani pentru a platii ce-i de platit …nepotii mei { pe care ma gandesc din ce in ce mai serios sa-i duc la …homescool } , vor fii ” vanati ” de aia de la Yale avand in vedere notele la care ma gandesc de pe acum si …nu ma gandesc in nici un caz la note mai jos de 10 ?Cam asa cum ai procedat dumneata atunci cand ai notat prestatiile ficei dumitale la absolvirea acelei ” Grace Academy ” . Departe de mine gandul de a pune la indoiala inteligenta ficei dumitale { pe care-o salut cu aceasta ocazie si o felicit pentru absolvire } sau metoda dumitale d e predare dar….{ce sa-i fac exista si-un ” dar „} daca se va orienta spre o universitate din Europa …ca nu sint doar in USA asemenea institutii , atunci ce va face , deoarece in Europa , la multe universitati se da si-un fel de examen de testare a cunostiintelor si nu se accepta doar ” diploma” ?! Te referi cumva la o universitate …. crestina ?

  • Si la facultatea la care s-a inscris fata mea a dat examen (facultate de stat) si a fost acceptata. Deci nu a intimpinat nici o problema pentru ca a fost educata acasa. Europa nu accepta educatia la domiciliu, de aceea nu stiu daca ar accepta o astfel de diploma.

   Cit despre notare, este de inteles. Un parinte care renunta la cariera, bani, ca sa se ocupe de educatia copiilor sai inseamna ca este interesat de educatia lor. Nimeni nu-i da numai note de 10 daca nu merita, pentru ca atunci cind se duce la faculate (daca acesta este scopul) sa nu stie nimic, cu ce l-a ajutat? Intentia parintelui care face homeschool este sa-i dea o educatie superioara celei publice, nu sa-i strice viitorul cu note false.

 8. Si aseara si azi am petrecut cateva ore bune cautand informatii despre homescool’s . Pai nu ti-am spus ca subiectul ma intereseaza in cel mai inalt grad !? Am gasit niste site-uri dar in afara unor programe de calculator , programe care costa only 19,65 $ si care , spun ei { adica cei din spatele site-urilor } iti vor fi returnati in caz ca …nu-ti plac sau nu dau randamentul scontat , in rest cam ceata in jurul subiectului ! Oare chiar toata EUropa sa fie straina de aceste …alegeri parentale ?.Sigur nu fac referire la Germania atunci cand vorbesc despre „toata Europa ” deoarece metodele naziste ale alora ce colcaie in jurul lui frau Merkel sant arhicunoscute dar, ramane totusi Belgia , Olanda….Marea Britanie si care-o mai fi . Ai cunostiinta despre asa numita homescool ca optiune parentala ce este aplicata in oricare din …macar aceste tari ?Fireste ca in caz ca doresc { si chiar doresc !} ca nepoatele mele sa faca scoala sub supravegherea mea …nu voi putea face nimic contra Statului Roman care are propriile legi referitoare la copii , la dezvoltarea lor fizica si educationala si chiar daca-i dau in judecata la CEDO…pana dau aia vreo hotarare …ajung copii la varsta cand au ele insile …copii ! De exemplu in Romania { ca tot erai intrebata despre …apartenenta la o anume biserica , la o anume credinta religioasa } ai cunostiinta c-ar exista vreun cult , vreo biserica …ce in contra legilor Statului Roman folosesc homescool-s si cunostiintele capatate acolo sant recunoscute …de catre autoritatile statului , de catre angajatori { ca doar nu invatam copii doar pentru a fi invatati } sau de catre altcineva in afara noastra a ” dascalilor ” acelor HS ? Repet strict in Romania si…daca poti si-n Europa .

  • Exista si in Europa si in Romania familii care fac homeschool, insa sint controlate de stat, deci nu neaparat libere. Normal, fiecare tara are propriile legi privind homeschool, dar toate cer anumite examene de stat. Da, si in Romania exista parinti care o fac, dar nu contra statului roman, pentru ca Constitutia permite acest lucru, diferenta este ca statul o incalca. Cred ca aceste familii trebuie totusi ca sa dea examenul de bacalaureat, deci nu este atit de liber cit a fost in America. Acum s-a schimbat si in SUA, s-a nationalizat invatamintul si o sa se impuna standarde nationale. Normal ca eu nu o sa le urmez. 😉

 9. nu este ceata absolut deloc in jurul homeschooling-ului. Sunt mii si mii de curriculums din care poti alege. Sun posibilitati nenumarate de a face homeschool, posibilitati nenumarate de a preda o lectie, de a face activitati extra curriculare…Chiar astazi de exemplu, imi duc fata la oa stfel de activitate. Doar pt ca in Europa este ceata, cum spuneti dvs, nu inseamna ca si aici este ceata. 🙂
  In Ro poti face homeschool, este o portita in lege, dar tot va trebui sa faci cumva sa dea copilul ala BAC-ul la sfirsit de liceu…ca asa te obliga legea, sa ai diploma de BAC. Si nu stiu io care scoala de stat iti va inscrie copilul numai pt BAC…

  • @A.T Poate ca n-o fi ” ceata ” pentru dumneata dar eu , asa o percep pentru ca …chiar nu ma descurc deloc cu site-urile astea si mai ales cu curriculum-urile si ca atare …am intrat in ” ceata ” .

   • tocmai de aceeam am spus ca „ceata” asta este in Europa, pt ca homeschooling-ul nu este legal. Aici sunt magazine de homeschooling, unde te duci si vezi diferitele manuale care exista, vezi cum arata, cum sunt prezentate lectiile, temele, etc si alegi ce cumperi in functie de stilul copilului de a invata. NU spune nimeni ca trebe sa-ti prinzi urechile online, cu niste curriculums care habar nu ai ce contin sau cum arata, inainte de a da banii pe ele. Homeschoolingul in SUA este foarte bine gindit si organizat. In fiecare stat exista Homeschooling Associations care au avocati specializati in legile educatiei statului lor te ajuta din punct de vedere legal, din punct de vedere academic, iti explica ce metode sunt ,ce curriculums exista, iti dau o mina de ajutor cum si ce sa faci,daca nu te descurci.

 10. Acum inteleg, sau cel putin asa cred, raspunsurile date de tine referitoare la articolul scris de mine desi eu ma refeream la putin altceva.
  Daca e sa raspund pe tema discutata aici atunci trebuie sa-ti spun ca sint extrem de fericit ca am urmat studii „de stat”, tata n-ar fi reusit sa-mi explice o integrala de suprafata iar mama cu siguranta ar fi avut grave probleme in a-mi explica diferentele dintre forta centripeta si cea centrifuga.
  Sint convins ca ai rezultate bune iar fetele tale trebuie sa fie norocoase dar dai-mi te rog dreptate cind spun ca nu oricine poate face asta. Tu ai urmat „homeschooling” sau ai mers la scoala?

  ca sa dau si alte raspusuri as mai aduga doar ca pedagogia nu a fost inventata de Hitler, el doar s-a folosit abil de ea.

  Un ultim raspuns pe tema din discutia deschisa la mine de data aceasta. Armata USA pune la dispozitia producatorilor de filme tehnica si personal cu conditia ca imaginea ei sa fie promovata pozitiv. Foarte corect la prima vedere, atit doar ca rezultatul e unul profund manipulator :).

  • Poate ca nici eu nu stiu sa explic diferenta dintre cele doua forte, dar asta nu inseamna ca cineva ma opreste sa caut raspunsul in alta parte. Asa cum am spus-o, numai daca parintele este bolnav mintal nu o poate face. Orice parinte normal stie ca ce nu poate el sa predea, poate gasi pe cineva care o face. Inteleg de ce crezi ca esti fericit ca ai urmat studii de stat, pentru ca elementele de comparatie sint limitate. Cumva spui ca dintre mere si pere, cele mai bune sint merele. Dar asta inseamna ca nu ai facut comparatie intre toate fructele existente, ci doar intre cele cunoscute. Deci nu poti sa spui ca bananele nu sint bune, daca toata viata ta ai mincat doar mere si pere, nu?

   Eu am facut scoala intr-o tara comunista, deci am fost fortata ca sa o fac la stat. Nu am spus ca pedagogia in sine a fost inventata de Hitler, ci ca el a inventat pedagogia ca fiind materie de invatat ca sa devii profesor. Si da, s-a folosit de ea ca sa controleze mintea copiilor. CA de fapt, fiecare guvern care impune un standard educational.

   • ceva-mi scapa si nu reusesc sa inteleg pe deplin ceea ce doresti sa transmiti.
    Exista un milion de standarde incepind de la muzica, pictura, arta, frumusete, calitatea aerului, etc … Cei rau cu ele!? A, n-ar trebui sa ne limitam la ele ci sa le depasim constant, da cu asta sint de acord.
    N-am mincat niciodata ingame de exemplu. Asta ma face un „incult” intr-ale gastronomiei? Nu cred. Ce vreau sa spun este ca ma ghidez dupa deviza „un plan prost este mai bun decit lipsa oricarui plan” si mai bine mai putin decit deloc.

   • Ceea ce vreau eu sa spun este ca statul nu are voie sa impuna absolut nici un standard in educatie ( sau in orice altceva. )

    Nu, nu te face incult faptul ca nu ai mincat anumite fructe, dar nu poti spune ca din toate fructele existente, cele mai bune sint merele, daca tu nu ai mincat din toate fructele existente ca sa cunosti diferenta.

    Educatia la domiciliu este un plan de a oferi o educatie, nu poti spune ca nu exista asa ceva. DAr pot sa spun ca decit un sot prost (in sensul de rau, violent) mai bine deloc.

   • 🙂 insisti in a vedea doar partea paharului care te avantajeaza.

    imagineaza-ti o mama din … Nigeria sa zicem facind ce ai facut tu. ar fi putut?

    aici e intrebarea, de ceilalti care nu pot cine se ocupa? pina unde?

   • Ok, sa luam exemplul tau. Conform wiki (ca e site-ul usor de gasit) ni se spune:

    Nigeria provides free, government-supported education, but attendance is not compulsory at any level, and certain groups, such as nomads and the handicapped, are under-served.

    Deci cei din Nigeria nu ar putea primi o educatie adecvata daca nu ar fi guvernul s-o ofere, nu?

    Apoi ni se spune:

    Nigeria is home to a substantial network of organized crime, active especially in drug trafficking. Nigerian criminal groups are heavily involved in drug trafficking, shipping heroin from Asian countries to Europe and America; and cocaine from South America to Europe and South Africa… Nigeria is also pervaded by political corruption. It is ranked 143 out of 182 countries in Transparency International’s 2011 Corruption Perceptions Index.

    Deci? Unde a dus educatia oferita pe gratis de catre guvern?

    Hais a ne uitam si la Romania. Daca statul trebuie sa ne educe, altfel nu am fi educati, cum se face ca sint atitia analfabeti? Cum se face ca sint oameni care nu au o cultura minima? Cum se face ca elevii de liceu nu au auzit niciodata despre Holocaust, de exemplu? Am trecut prin scoala de stat, imi dau seama ca m-a lasat cu lacune imense, stiu ce fel de „educatie” ofera guvernul. Uita-te la politicieni, consideri ca au primit o educatie adecvata?? Oamenii care ii voteaza sint educati?

 11. @A.T Onorabile ..ai vorbit ca din Scriptura !!! In sfarsit m-am prins de figura…in sfarsit am inteles cum sta treba cu homescool-s in Europa si ce-o diferentiaza de USA in acest sens si m-am prins si despre ce-i vorba la aia cu site-urile , de vand acele programe ” Buy for only….$ ” cu site-urile si curriculele acelea . Multe multumiri stimabile , multe multumiri din toata inima !M-am edificat in sfarsit .

  • Sunt onorabila, la feminin 😀 Tocmai de aceea e oarecum enervant, cind aud lumea ca vorbeste degeaba despre homeschooling, fara sa stie de fapt cum este si ce este si cum se face. IN Europa fiind ilegal, lumea isi face idei preconcepute, pt ca asa li se spune sa gindeasca, homeschooling-ul e rau si scoala de stat e buna.
   Mereu am fost de parerea ca daca nu stiu despre un subiect, stau in banca mea si tac, nu vorbesc degeaba. Si daca vreau sa ma bag in vorba, fac putin research inainte si apoi ma bag.
   MI-a placut de dumneata,ca ai pus intrebari logice, fara sa dai cu parul direct, cum face majoritatea, cind e vorba despre subiectul scolii la domiciliu.
   Cit despre socializare, cine e mai socializat, un copil care sta inchis in aceeasi sala de clasa timp de 6-7-8 ore sau un copil care este dus peste tot ( la muzee, la activitati, la ferme, la cimp,etc ) pentru a i se preda o lectie?
   Eu vad diferenta intre copila mea scolita acasa si nepotii mei,care merg la scoala. Nepotii mei fac totul obligat si de sila si pt ca ”miine am test” iar a mea invata usor si de placere si nu are stress-ul ca ”miine am test”. 🙂

   • @A.T Stimata doamna….respect deosebit . Am mai luat aceeasi plasa si altadata .Binefacerile NET-ului !Eu imi doresc din toata inima ca nepoatele mele sa faca homescool si EU SA LE FIU INDRUMATOR !!! Asi scapa de grija ca la scoala se vor intalnii cu tot felul d e derbedei care le vor fura cerceii din urechi sau …pandantivele de la gat si poate { Doamne fereste !} alte nenorociri ! Insa….sincer ma gandesc si la variantele pe care le sustineau { cu succes } Ianick si Flavius . Eu n-am mai mult de 13 clase scoala generala si liceu facut parte la FF si parte la seral { ca de aceea am 13 clase 😉 } plus vreo doi ani de Istitut Teologic si…chiar mi-ar fi greu sa ma descurc cu astia mici mai ales ca ce ” invata ” ei in clasa I-a eu am invatat acum 40 de ani si…nu mai este nimic de actualitate din cele invatate de mine . In plus….mersul la scoala in colectivitate obisnuiesc copilul { viitorul adult } cu anume responsabilitati …invata saracu’ copil ca…asta-i datoria lui .Intrebarile pe care le-am pus Cristinei stimata noastra gazda au fost logice si n-am dat cu parul tocmai pentru ca eu consider ca-i vorba despre un subiect serios care { asa cum am afirmat } ma intereseaza in cea mai mare masura . Pacat ca-n Europa { ce dracu-mi pasa mie de Europa ce Europei ai pasa de mine ? } si mai ales in ROmania acest lucru este …ilegal si chiar daca m-asi hotara sa fac pe al dracului si sa fac cum ma atie capul…mai devreme sau mai tarziu…vor fi nevoiti sa sustina BAC-ul deoarece la facultatile din romania acesta este o conditie esentiala din pacate sau…poate ca nu . In plus de asta …Cristina si cu mine dialogam de ceva vreme inpreuna si…chiar n-ar fi elegant din partea mea sa dau cu paru atunci cand femeia are amabilitatea de a ma ” primii ” pe blogul ei pentru diferitele mele commentarii si mai ales ca-mi si rtaspunde la fel d e politicos si avand in permanenta acceasi rabdare .Vorbeam despre socializarea din colectivele scolare, din scoli deoarece …asa am fost invatat . Eu am fost la scoala , copii mei au fost la scoala ….am nepoti ce merg la scoala { de stat …fireste ca gologani pentru una privata de unde ?} si acesta-i in principal motivul pentru care faceam vorbire despre socializare .In rest…pentru mine chestia cu homescool’s din pacate este un subiect inchis sau cum spunea un prieten de al meu ” e doar un vis frumos, chiar prea frumos sa poate fi s-adevarat ” din pacate asi adauga eu .Respect stimata doamna !

 12. @ Marian. Dupa cum a spus si Cristina, spun si eu. Se poate face homeschool, chiar daca nu ai facultate. Curriculums vin cu 2 carti: cartea elevului si caietul de exercitii si cartea profesorului, unde se explica lectia, cum trebuie predata si ce materiale ( dupa caz) ai nevoie. Deci daca miine vreau sa ii predau copilului teorema lui pitagora , citesc lectia cu o seara inainte din cartea profesorului si vad ce si cum spun copilului. Ce e asa complicat?
  Dar sa presupunem ca chiar nu ma descurc deloc, deloc nici cu cartea profesorului. Nu e nici o problema, exista homeschooling co-ops. Ce sunt alea? sunt niste grupuri de parinti care se ajuta intre ei: io iti invat copilul tau spaniola ,ca ma pricep si tu mi-l inveti geometrie,ca te pricepi. Si asa beneficiaza si familia ta si a mea. Daca nu ai nici un grup d-asta de parinti in apropiere sau nu vrei sa te bagi intr-unul…poti angaja tutor pt fizica sau chimie ( sau ce materie ti se pare peste puterile tale sa o predai) . Tu predai restul materiilor si tutorele vine de 2-3 ori pe sapt sau cum va intelegeti si preda fizica.
  Optiuni sunt nenumarate, unele curriculums vin chiar cu DVD in care un prof iti explica lectia si au un nr de telefon de suport, daca nici dupa ce ai vizionat dvd-ul nu te descurci sa predai lectia, suni la ei si te ajuta.

  • @A.T. Da este interesant dar …din pacate la mine …nepoata este stapana , iar eu ma supun dorintelor ei cu placere . daca aia zice ca ” Acum n-am chef de facut …homescool , doresc sa ma joc prin curte sau sa ma joc jocuri pe NET , FRIV , KIZI si care-o mai fi ….pentru mine-i o bucurie s-o privesc cum se joaca , cum se bucura de fiecare clipa in care face ce doreste si ca atare ma supun ! De aceea varianta homescool cade din nefericire . Asa cum ai spuneam si Cristinei…asi fi in stare sa-i dau numai notatii de la 10 in sus chiar daca n-ar face altceva decata sa zmangaleasca virtual cu mouse-ul pe imaginea monitorului ! Poate la cealalta cand va mai creste { acum are doar o luna de viata } sa-mi ajute Dumnezeu sa -mi reuseasca figura cu homescool . Pana atunci….O seara buna in continuare va urez stimata A.T. pentru dumneavoastra si familie !

   • ei vezi, aici nu sunt deacord. Nepoata este stapina? cum asa? cine e adultul si cine e copilul? 🙂 este un timp pt joaca si un timp pt scoala. Copiii trebuie invatati asta. Desi ,de multe ori se poate introduce o lectie, prin joaca si nu-si da seama ca ”face scoala”. 🙂

   • @ A.T. Eu sunt copilul atunci cand privesc … copilul jucandu-se , si neavand vreo grije a zilei …nici macar a zilei de maine ! Consider ca…copii trebuie lasati sa-si traiasca copilaria la cote maxime avand in vedere ca aceasta perioada este foarte , foarte scurta in viata fiintei umane …fara suparare dar …asa este ! Va avea suficient timp acel copil sa invete si despre indatoriri ca…din nenorocire viata este plina de „indatoriri ” . Insa …chiar si cand se joaca ma intreaba diferite lucruri auzite pe la TV evident iar eu incerc sa le explic dupa metoda…homescool 😉 !

 13. s-o luam altfel.
  afirmi ca homeschooling-ul e superior invatamintului organizat (de stat sau privat, cum o fi). ar trebui ca toti parintii de pe intreaga planeta sa renunte la scolile organizate si sa faca educatie acasa pentru ca ar obtine rezultate mai bune? 🙂

  ce te faci daca parintele nu stie sa citeasca sau mai rau inca mai crede ca pamintu-i drept ca-n palma?

  sint conditii si conditii in care anumite lucruri isi pierd relevanta pe cind altele si-o cresc.

  un ultim lucru: sint extrem de fericit ca intre Romania si SUA este un ocean intreg de trecut iar petrolul se va termina odata si-odata 🙂

  • Ar fi frumos, dar este imposibil. Totusi, am scris mai sus ca nu sint impotriva scolilor, doar impotriva scolilor controlate de guvern, pentru ca astfel statul impune un anumit fel de gindire iar asta inseamna incalcarea dreptului la libertate intelectuala.

   Insa nu am nimic impotriva ca sa existe scoli in orase, dar parintii sa aiba controlul asupra ce se invata si cine ii invata. Parintii care habar nu au de educatie si nu sint interesati de asa ceva nu vor pune piedici la ce se invata in scolile conduse de parintii interesati. Important este ca autoritatea de a decide educatia copiilor apartine acolo unde trebuie sa apartina: parintilor.

   Aceste probleme apar pentru ca oamenii nu realizeaza ca statul nu are autoritatea ca sa fie implicat in educatie.

   Putini oameni iubitori de libertate au intentia sa treaca oceanul…asa ca nu te speria, cheama-i pe iubitorii socialismului sa vina insa acolo. Eu doresc America libera.

   • 🙂 de ce daca nu-mi place SUA si ce-i in ea sint neaparat socialist!? De cind esti in SUA? Poate te-a influentat deja guvernul si vezi peste tot comunisti, pardon socialisti…Si crede-ma daca as fi suficient de bogat le-as plati eu biletul tuturor celor care vor sa plece.
    Cel mai bine se sudeaza o natiune atunci cind lupta impotriva unui dusman comun ingrozitor de fioros. Acum citeva decenii dusmanul nomber one al SUA era comunismul.Cum el a disparut atunci SUA a ramas fara dusman si si-a inventat un altul, socialismul. Propaganda manipulatoare big time :).

    Tu privesti din punctul de vedere al parintilor presupunind ca toti parintii sint la fel de motivati, interesati si dornici ca tine in a le oferii copiilor lor educatie sub toate formele. Eu ma gindesc in primul rind la copiii care n-au parte de astfel de parinti, astia sint mult mai multi decit cei din prima categorie, nu petnru ca ar avea neaparat parinti denaturati dar pentru ca asa s-a nimerit soarta. Pentru ei, cei multi, statul trebuie sa preia friiele educatiei. Noi ceilalti avem obligatia sa avem grija ca el, statul, sa nu greseasca.

    Parerea mea :).

    PS: Comenta cineva, Marian parca, scuze daca gresesc, ca te-ai transformat in mennajera pentru familia ta… Asta spune mult mai multe despre el/ea decit despre tine… Ce alta cariera poate fi mai importanta decit propria familie!?

   • Nu neaparat, dar cei carora nu le place America este din cauza libertatii pe care a oferit-o. Acum, cu administratia prezenta din ce in ce mai putin. Multi nu inteleg libertatea din SUA. Asta e.

    Socialism, comunism, tot neamuri sint. Dar este o batalie in ideologii in SUA, libertate vs tiranie.

    Doua chestii aici despre educatie:

    1. Multi parinti, daca nu majoritatea, au fost invatati ca statul vor avea grija de ei si de aia nu-si mai dau interesul. Ia sa vezi cum s-ar trezi interesul daca statul le-ar spune ca de miine nu le mai ofera educatie….

    2. SA zicem ca statul vrea sa se ocupe de copiii cu parinti mai putin dornici de educatia lor. De ce, atunci, obliga si pe parintii care sint interesati de educatia copiilor sa accepte substandardul oferit de stat? De ce nu-i lasa pe acei parinti sa se ocupe linistiti de educatia copiilor lor fara interferente din partea statului???? De ce le pune piedici??

    Nu, aici nu este vorba ca statul vrea o populatie educata, ci vrea una docila, care nu iasa din rind. Aici este vorba ca statul incalca drepturile omului. Pacat insa ca multi nu realizeaza.

 14. @Flavius Poate imi poti spune si mie stimabile unde anume scrie , in ce lege scrie ca femeia , ca rolul femeii se reduce la a avea grije de barbat , la a ingrijii de progeniturile familiei si la a fi o masina de sex ? Unde scrie ca femeia trebuie sa fie MENAJERA BARBATULUI ? Atunci cand am suparat-o { sper ca nu } pe Cristina cu acest apelativ stiam precis la ce anume faceam referire si sunt absolut sigur ca ea si-a dat seama de asta deoarece nu vad sa se fi suparat pe mine . Spuneam ca si-a transformat viata , ca si-a abandonat visele si mai ales rostul ei in viata pentru , rolul de menajera si….nu spuneam in nici un caz ca asta ar fi ceva reprobabil . Ce alta cariera poate fi mai importanta decat propria familie ? Neurochirurg !!! Cardiolog !!! Oftamolog !!! Preot al lui Cristos ! Orice poate alina suferintele oamenilor din jur .

  • Nu mi-am abandonat visele, doar mi le-am calibrat 😉 Vorba unei prietene tare scumpe, intr-un fel sint neurochirurg, fac operatii pe creier, dar nu de felul cum fac doctorii in spital, ci operatii pe creier fara instrumente medicale dar cu invataturi adevarate.Acesta este rostul meu in viata.

   PS> Intrebare: ce inseamna sa fii un avocat bun?

   • Pai ti-asi raspunde citandu-l pe Radu Banciu : ” Sa sti sa minti fara sa clipesti si chiar daca adevarul este evident precum lumina zilei , tu sa reusesti prin minciuna sa demonstrezi tuturor, in ciuda evidenteleor ca de fapt … acest adevar nu exista ci doar „adevarul ” demonstrat de tine ” este real , palpabil si …adevarat ! A fi un avocat bun inseamna si sa fi ” copilul Tatalui Minciunii ” . Nu-ti mai tastez numele acestuia ca-l sti in mod sigur 🙂 ! A fi un avocat bun inseamna sa poti manca zilnic …”.rahat ” insa gura sa-ti miroasa a parfum de ….tei ! Fara suparare dar…ai intrebat ” ce inseamna un avocat bun ” ….nu ce inseamna un avocat corect ! 😉 O seara cat mai buna iti doresc si dumitale si familiei ! De fapt am o intrebare la randu-mi : dumneata si familia dumitale sinteti acum in Romaia sau …. in USA ?

   • Dar poti sa le faci toate astea, ca avocat, daca nu esti prezent la curtea de judecata?

    Nu, nu sintem in Romania, nu e pe lista noastra pentru un timp foaaaarte indelungat. 😉

 15. Cuuuuum !!!! Vrei sa spui ca pana acum a ” dialogat ” cu tine, eu fiind aici in Romania iar mataluta tocmai in….Michigan sau Maryland ori poate Ohio ????? Voi rupe gura tagului atunci cabd ma voi lauda cu …..relatiile mele 😉 🙂 !!!!

 16. Super articol! M-a incurajat mult! Multumesc Cristina! Pot sa te intreb ce curriculum folosesti te rog? Eu vreau sa incep cu baiatul meu (va implini 4 ani in August) din Septembrie dar inca nu sunt hotarata. Ma gandeam la Sonlight dar inca nu stiu.
  Domnul sa te binecuvanteze!
  Catalina

  • Ma bucur ca ai găsit incurajare in experiența mea.

   Sonlight este o programa bogata in literatura si cere citire multă. Dacă baiatului tau ii place sa citească, Sonlight este potrivită. Eu nu folosesc materiale doar de la o companie, ci le combin, in funcție de stilul de învățat al copilului.

   Nu stiu care sint legile unde stai, eu cred ca nu este necesară o programa completa in primii ani.

   Dacă mai ai întrebări, oricind sint binevenite.

   • si eu zic tot ca Cristina, sa combini…mix and match. In functie de cum invata copilul fiecare materie. Eu la ai mei am combinat mai multe, n-am folosit unul anume. 🙂

   • Multumesc pentru raspunsuri Cristina si A.T.
    Parca si mai mult inima ma indreapta sa incep mai puternic, cu basic-ul: alfabetul, literele, etc., sa-i citesc in continuare (oricum am facut multe cu el si stie de la asa zisa ‘gradinita’ pe care o faceam si o fac in continuare cu el acasa, dar totul a fost relaxat, l-am introdus deja in lumea literelor, numerelor, etc,.) si sa mai astept un an si de la 5 ani sa incep sa-i cumpar materiale, asa cum m-ati sfatuit in functie de inclinatia lui.
    De la 4 ani copii aici (sunt in UK) incep PreSchool si de la 5 ani incep scoala. E legal sa homeschool aici si parintii pot alege sa faca aproape ce vor ei atata timp cat copii sunt pregatiti macar la un nivel minim. Am intalnit parinti care fac si ‘unschooling’!
    Mai am o intrebare: voi cum faceti cu limba? Invatati copii in paralel Ro. si En. sau numai En. si aveti ore de Ro.(ca limba ‘straina’ 🙂 )? Va intreb pentru ca numai eu vorbesc Ro. cu copii mei si fiul meu, desi ma intelege foarte bine, i-mi raspunde in En., eu trebuie sa insist sa repete dupa mine raspunsul in Ro. (fiica mea a inceput sa spuna cuvinte in En.).
    xx

   • @Catalina…noi vb romaneste cu fata ( ala mic e prea mic inca, are 19 luni si rupe din ambele limbi) si ea rasp in engleza. Dar scrie si citeste in lb romana. De fapt eu asa am inceput : cu alfabetul si cititul in lb rom. Apoi cind s-a prins ea de figura, cum se leaga literele intre ele si a inceput sa citeasca in rom , i-am explicat regulile de citire in engleza.

   • Catalina, si noi vb rom cu fata si ea rasp in engleza, dar stie sa citeasca si sa scrie in lb rom. De fapt eu asa am si inceput : am invatat-o sa citeasca in rom, prima data, dupa un abecedar din Ro. Cind s-a prins ea cum se leaga literele intre ele si a inceput sa citeasca, abia atunci i-am explicat regulile de citire in lb engleza. In casa vb rom cu copiii si le spun poezii sau cintecele in lb rom. Ca limba straina la scoala fac spaniola, nu lb romana.

   • Eu nu am insistat prea tare pe limba romana. Eu vorbesc cu ele in engleza, doar unele cuvinte le spun in romaneste. Ele inteleg cuvintele de baza. cele simple, dar nu prea mult. Pentru mine nu a fost chiar asa important sa invete romaneste, a prins din zbor ce stie, nu am insistat.

    Lol, Anca, la mine in casa este interzisa spaniola. Pentru tine e mai usor, poate, ca tu deja o stii. 😉

 17. multumesc pentru articol. A acoperit toate intrebarile mele!

  Ca o concluzie, eu am inteles homeschooling-ul ca acopera 2 componente: instruirea(educatia informationala) si educatia emotionala. La a 2a componenta, este de departe cea mai buna solutie care am studiat-o: copilul se simte bine in atmosfera casei, se imbraca cum vrea, sta cum vrea la masa, nu e deranjat de 20 copii, face in bioritmul lui, are pauze si libertati si alegeri proprii ce il fac confident, calm, matur si linistit.

  La instruire, sunt multe de spus. Pt copii in medie si sub medie(evaluarile psihologice spun ca acestia sunt 90%, criteriu definitoriu fiind ca au nevoie de stimulare pt a prinde noi informatii, a aborda noi subiecte, noi interese), afirm inca o data ca homeschooling este pe de parte cea mai buna solutie, metodele abordate sunt personalizate, astfel incat si un copil slab la matematica va reusi sa inteleaga si sa isi insuseasca notiuni. Imi aduc aminte ca lucram cu un vecin cu probleme ( acu 20 ani nu stiam de ADHD) si i-am explicat fractiile..cu niste mere ce le taiam .. ( eram cocotzatzi pe o banca sub ramurile unui copac) – o mare diferenta intre regulile rigide ale scolii.

  Pe de alta parte, eu am fo clar un copil peste medie la cateva materii (nu toate). Ma bucur ca nu am facut homeschooling si ca am fo la scoala, si am avut parte de cei mai buni profesori din oras, asta mi-a dat sansa sa am rezultate remarcabile in liceu si reusita de a face studii post-universitare.

  Eu cred ca orice parinte dedicat face home-schooling, in continuarea scolii. Nu scoala se ocupa de copil, scoala se ocupa de o mica fractiune a timpului si instruirii copilului, si lucrului in echipa. Chiar daca are forme diferite.
  De ex: – momentul cand am cautat oras/locuinta/scoala la copil dupa modul de predare si programa.
  -cand am facut evaluare la muzica
  -cand am dus copilul la un grup de dans pt 4 sedinte
  -in fiecare seara cand ii citesc si inventez povesti
  -cu fiecare activitate in bucatarie/flori etc

  Parintii care lucreaza nu sunt mai putin parinti. Timpul acordat copilului e doar mai redus cu 20%. Dar mai concentrat. In plus, exemplu de a vedea parintele mergand la un job pasionat, parinte echilibrat, ce se iubeste si se respecta, venind in contact cu zeci-sute de oameni zilnic, si returnandu-se la copil cu informatii de calitate si bine sintetizate – compenseaza.

  • Homeschooling-ul poate fi orice doreste un parinte sa fie. Asa cum am spus, la inceput mi s-a parut partea academica foarte importanta si am cheltuit foarte multi timp pentru a o „hrani”.CU timpul, insa, am modificat prioritatile si am inteles ca partea academica joaca un rol secundar. Pentru noi, mai important a fost ca copiii nostri sa fie oameni, sa inteleaga valorile necesare dupa care sa-si calauzeasca viata.

   Fiecare parinte are propriile prioritati si are dreptul sa hotarasca orice scop doreste pentru familia sa. Stiu parinti care investesc mult timp si bani pentru ca copiii lor sa fie acceptati la Harvard sau Yale, altii sa le fie acceptate fetele in vreun film la Hollywood.

   Profesorii buni din oras sint cunoscuti. Oriunde. Chiar si in cercurile de homeschool. Cunoastem profesori de universitate care sint dispusi ca sa predea ore copiilor educati la domiciliu. De exemplu, in clasa 12-a, fata mea a facut fizica cu un profesor care se ocupa de cercetare la firma Ford. In timpul lui liber preda fizica si matematica copiilor educati acasa. A avut posibilitatea ca sa-i duca pe copii la acele laboratoare care se testeaza motoarele si alte componente ale masinilor. Nu toti copiii din scoli au aceleasi posibilitati. De aceea spun ca chiar daca educatia are loc sub indrumarea parintilor, copiii pot avea acces la profesorii cei mai buni.

   Dupa parerea mea, scoala ocupa un timp indelungat al copilului. Dupa timpul petrecut la scoala, temele pentru acasa, parintii au foarte putin timp ca sa dezvolte o relatie cu copiii lor.

   Eu spun ca un avocat care este 25% in salile de judecata nu este un avocat bun, chiar daca isi cunoaste meseria. Ca sa fie bun, trebuie sa fie prezent si sa cistige cazuri. Faptul ca merge la lucru doar o zi pe saptamina nu il face mai putin avocat.

 18. Buna,
  Sunt foarte curioasa cum ar fi fost disputat subiectul Expozitia Human Body in State? Nu stiu daca ai aflat despre disputele de la noi din tara, in special Min Educatiei care a interzis copiilor sa mearga la Muzeul Antipa la Expozitia Human Body.
  Personal, nu sunt de acord cu reactia ministerului si cred ca o astfel de expozitie nu face decat sa informeze si sa deschida la minte romanii care traiesc vesnic in subiecte tabu.

  • Aceasta expozitie a fost facuta in multe orase din America si nimeni nu a fost impotriva a asa ceva.

   Mi se pare foarte aroganta atitudinea ministrului educatiei. Copiii Romaniei nu sint ai lui, iar daca parintii au considerat ca e bine ca copiii lor sa mearga la aceasta expozitie ei au ultimul cuvint, nimeni din minister nu are dreptul sa spuna cuiva unde sa mearga si ce sa vada.

 19. Buna ziua! Avand in vedere ca puneti atat de mult accent pe educatie si credeti ca scoala este un fel de conspiratie sau o forma de indoctrinare as dori sa va intreb un lucru.Citind lucrurile postate de dumneavoastra, am impresia ca citesc un scenariu demn de un film psihologic, in care caracterul principal traieste in mintea sa si nu accepta alte conceptii, pareri sau idei, chiar si cu medicamentatia si tratamentul respectiv bolii.
  As avea o intrebare cat se poate de simpla. Nu vreau sa dezbat subiectele scrise de dumneavoastra deoarece nu as ajunge la niciun compromis. De ce in loc de „â” din a, folositi „î” din i, cand acest lucru s-a schimbat de mai bine de 20 de ani ? Si mai rau… De ce in loc de „u” folositi „î” (ex: „sînt” in loc de „sunt”) ?

   • Stimata Cristina,

    Am citit cu interes postarea dvs (si majoritatea comentariilor) si marturisesc ca am fost putin bulversat de ce am aflat….

    Desi va felicit pentru reusita personala, mesajul ascuns, transmis poate fara voie, este ca „in SUA sistemul educational nu mai face nici doi lei, sau cel putin ca nu se bucura de increderea unei mari parti a populatiei care are nevoie de el”.
    Disparitia invatamantului obligatoriu, chiar daca lasa impresia variantei alternative, a educatiei de acasa, lipseste o mare parte a copiilor de un avantaj care ar putea sa ii ajute sa inteleaga lumea in care traiesc. Asta pentru simplu motiv ca nu toti parintii pot face ceea ce ati facut dvs, din diverse cauze, chiar daca ei nu inteleg acest lucru, nu isi cunosc nivelul intelectual, sau nu il recunosc ca fiind slab or cel mult mediocru.

    Nu mi-ar fi de mirare ca la un moment dat sa „evoluam” spre situatia secolului XXVIII, cand doar unii stiau sa citeasca, aveau dreptul sa voteze, sa aiba in proprietate teren… altfel se vor vinde mai greu cele 28 de vaccinuri si caca-cola…

    Stiu ca nu puteti schimba nimic din toate acestea, dar as vrea sa va intreb la final daca ati dori sa va ocupati de educatia copiilor mei, acum cand copii dvs vor pleca la casele lor, avand in vedere ca ati invatat atatea lucruri in acesti ani si aveti atata experienta (lucruri pe care toti le acceptam cu sinceritate!)????

    Ei bine, nu conteaza raspunsul dvs. pentru ca eu nu pot avea incredere in dvs asa cum dvs nu aveti in educatori sau scoala, EXPERIENTA DVS si TOT CE ATI INVAT dvs NU FAC DOI BANI PENTRU NOI, PARINTII, iar „profesia de profesor” poate fi declarata moarta si ingropata cu tot cu efortul dvs, care ar putea fi de folos acum si altora.

    Daca imi veti spune totusi ca oricum aveti solicitari sa educati alti copiii, atunci recunoasteti inca o data ca de fapt „supliniti cum puteti, intr-un mod mai putin formal, ceea ce statul nu mai poate (sau nu mai are interes…) sa va asigure”.

   • Mesajul meu „ascuns” este ca părinții au dreptul si autoritatea de a-si educa copiii. Dar prin educatia copiilor si părinții sint schimbati in mai bine. Deci si copiii si parintii sint in avantaj.

    Eu nu am spus nimic împotriva profesorilor, pentru ca nu as putea face acest lucru. Știți de ce? Pentru ca copiii mei au avut si încă au (încă nu e timpul sa plece la casele lor 😉 ) profesori. Eu am profesori. Diferența dintre sistemul obligatoriu de stat si homeschool este ca parintele își alege profesorii pentru el si copiii săi, parintele alege materialele pe care sa le predea profesorii, pentru ca parintele este in controlul educației copiilor săi. Așa ceva nu este posibil intr-un sistem de stat si copiii pierd.

    Nu sint nici împotriva şcolilor publice atita timp cit este control local. Adică parintii dintr-un oraș, sau citeva sate adunate, sa stabilească mersul educației copiilor lor. Un ministru al invatamintului care sta in București habar nu are de nevoile fiecărui copil din România. Este imposibil ca sa știe nevoile educationale ale copiilor din satele din județul Olt sau celor din Cluj. Si nu putem spune ca ministrul asta nu știe si nu înțelege lumea in care trăiește?

    Ultima fraza nu am înțeles-o. Ce nu mai poate statul sa-mi asigure? In afara de justiție si apărare, ce altceva ar trebui sa-mi asigure statul?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s