Copiii nu vor invata daca nu-i face cineva sa invete

scan0002

Din discutiile purtate privind educatia la domiciliu am vazut ca exista intrebari care se bazeaza pe anumite presupuneri si credinte care foarte putini le pun sub semnul intrebarii. Multe din intrebarile puse si din raspunsurile primite se bazeaza pe ipoteze si convingeri care, de fapt, sint false. Si eu am crezut multe dintre aceste minciuni atunci cind am inceput educatia acasa, care m-au condus la cheltuirea multor bani si timp pe lucruri de care nu am avut nevoie, dar mi s-a spus ca sint necesare. Aceste minciuni au pus presiune asupra mea si a copiilor mei rezultind in multe frustrari si atitudini negative.

Prima minciuna este ca un copil nu poate invata fara un profesor. Prin acest lucru ma refer la acea persoana care da o insarcinare unuia pe care trebuie s-o finalizeze pentru a primi o nota, un certificat sau o diploma. Este foarte adevarat ca putem invata lucruri de la altcineva, problema apare cind cineva spune ca:

Oamenii pot invata lucruri de la altcineva (partea adevarata), deci nu pot si nu vor invata lucruri fara a avea un profesor. (partea ilogica)

Astfel putem spune ca oamenii pot cinta la vioara, dar nu pot cinta daca nu au o vioara.

Invatarea este o activitate naturala a fiintei umane. Este la fel de natural ca a minca, a merge si a vorbi. Cite lucruri au invatat copiii inainte de a fi trimisi la scoala? Da, ca parinte i-ai invatat multe lucruri, dar la cite din lucrurile care i-ai invatat a trebuit sa le dai „tema pentru acasa” sau proiecte de facut? Nu i-ai ajutat cind ei au incercat sa invete pe cont propriu? Au fost teme pentru acasa si testari atunci cind au invatat sa mearga, sa vorbeasca, sa se imbrace, etc.?

In realitate, invatarea este un produs natural al unei persoane care doreste sa stie ceva si dorinta acesteia de a detine abilitatea de a face acel ceva.

* Poza de sus arata indicatiile pentru parinti din cartea de matematica care o folosim. Adica elevii sa incerce sa rezolve problemele fara ajutorul parintilor. Acest manual abordeaza matematica cu totul diferit de ceea ce stim noi. Nu exista definitii, teoreme, ci prin istorioare arata cum matematica se impleteste cu lucruri cu care te intilnesti zilnic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s