Manualele sint pentru beneficiul copiilor

IMG_8524[1]-1
.

Deoarece multi cred ca copiii nu vor invata daca nu-i face cineva sa invete, aproape fiecare parinte cauta o programa de studiu dinainte pregatita. Parintii cred ca programa scolara pe care o cauta sint spre beneficiul copiilor lor.

Invatarea este un proces natural de care se bucura copiii atunci cind li se ofera timp, un mediu propice si unde filmele, jocurile video sint mentinute la minim.

Cele mai multe programe incearca sa ofere instructie pas cu pas. Dar daca copiii nu trebuie ca sa fie obligati sa invete pentru a invata, atunci pentru ce exista curicula?

Este adevarat, copiii trebuie sa faca „scoala”, iar pentru asta este buna o programa. Dar, asa cum stim, scoala si invatarea nu este acelasi lucru. De fapt, curricula este pentru beneficiul mamei.

1. Curicula face ca parintele sa simta ca este organizat si ca a realizat ceva. Astfel, parintele bifeaza pe orar lectiile facute in acea zi.

2. Curicula invata parintele lucruri interesante, pentru ca nu a avut sansa ca sa invete acele lucruri la scoala.

3. Curicula o ajuta pe mama sa fie disciplinata si sa se concentreze asupra subiectului.

4. Curicula amelioreaza temporar temerile parintelui. Cind cineva intreaba parintele despre educatie, acesta poate sa spuna ca au facut „x” capitole la matematica si ca mai au de invatat „x” declinari la limba latina.

5. Mamele vor ca curicula sa le faca scolarizarea mai usoara. Care parinte nu a intrebat pe altii daca stiu o programa usor de facut? Sau una pe care copilul o poate invata independent?

Aceste 5 moduri arata modul in care parintele foloseste programa pentru a-si satisface propriile nevoi, sub pretextul de a le folosi pentru binele copiilor. Insa mai exista un mod, cu o abordare diferita.

6. Curicula ajuta mama sa invete cum sa-si incurajeze copiii sa invete.

Cind copiii invata ceva, trebuie sa-i incurajam si sa-i ajutam sa invete. Uneori stim sa-i ajutam, alteori nu stim. Cind copiii vor sa invete sa mearga pe bicileta sau sa prajeasca un ochi de ou, noi deja stim aceste lucruri si putem sa-i ajutam. Le aratam cum se face, ii incurajam in procesul de invatare si i-am corectat unde a fost nevoie. Nu avem nevoie de o curicula ca sa-i ajutam si nici ei nu au nevoie de o curicula atita timp cit sintem noi acolo ca sa le aratam cum se fac toate astea.

Cind fata mea a vrut sa invete ca sa scrie compuneri, am cumparat o curicula care sa-mi arate MIE cum sa o ajut si ce trebuie facut. Dupa ce m-am uitat la dvd-urile programei si dupa ce am citit instructiunile, mi-am facut o idee despre ceea ce era necesar. Am inteles care este mecanica necesara diferitelor forme de compunere si tot ce a trebuit sa fac eu a fost sa ii canalizez si sa ii directionez gindurile. Programa a fost pentru mine! Acum, cu fata cea mica nu mai am nevoie de programa, pentru ca deja mi-am insusit abilitatea necesara.

Folosim carti si programe necesare sa ne invete anumite lucruri, dar nu sintem legate de orarul stabilit de carte. Ori de cite ori gasim ceva interesant de cercetat, nu mergem mai departe cu lectia doar pentru ca asa spune orarul, ci mergem la biblioteca, cautam pe internet, intrebam alti cunoscuti si ne informam mai mult despre subiectul care ne intereseaza.

Acest fel de a folosi o programa este bun si adecvat. Un parinte trebuie sa se foloseasca de programa pentru a invata el, pentru ca mai apoi sa invete pe copiii sai si astfel sa poata devia de la programa pentru ca educatia sa devina independenta. Scopul unui parinte este de a face un schimb natural cu copiii sai, la fel cum a facut atunci cind si-a instruit si incurajat copiii sa invete sa mearga, sa se imbrace singuri si cum sa foloseasca cutitul si furculita.

Daca continui sa crezi ca programa este pentru benficiul copiilor tai, vei continua sa-l ingradesti in a completa paginile manualuilui precum prescrie programa. Va fi nevoie de timp si energie pentru asi completa sarcinile artificiale in loc sa fie capabil sa cerceteze si sa se lanseze in subiectele care-l intereseaza. Pe masura ce copiii trebuie sa indeplineasca sarcinile trasate de programa, acestia vor fi impiedicati sa invete lucrurile pe care doresc ei sa le invete, sa fie creativ.

In loc de a-ti scolariza copilul, ai putea ca sa-l ajuti ca sa dezvole o dragoste pentru a invata pe tot parcursul vietii lui. Ca parinte, trebuie sa investesti in propria ta educatie pentru ca sa-ti dezvolti abilitatile necesare pentru a-ti antrena si incuraja copiiiin procesul lor unic si natural de invatatre.

*La miroscop se vede o sectie dintr-o papila gustativa a unui iepuras 🙂

.

44 de gânduri despre „Manualele sint pentru beneficiul copiilor

 1. man…traiesti o suta de ani pt postarea asta. Deci nu sunt singura care are cam aceeasi parere 🙂 Cind ii aud pe toti care mai de care mai stresat de programe si curricule scolare,ce sa aleaga, cit costa, cum se face, cite ore are, etc etc ma gindesc mereu daca-s io mai dusa cu vaca la pascut ca nu ma stresez atita si fac totul din mers, fara atita planificare. Adica, da, imi fac un oarecare plan,in linii mari: „anul asta vreau sa invatam cam asta”…dar am iesit din liniile alea de nenumarate ori . Si daca copilul imi spune : ”vreau sa invat despre x” , pot eu zice nu, pt ca nu vine in manual,la rind? No way, ii zic bucuroasa da si incepem sa cautam, exact cum ai zis tu, la biblioteca, pe net, in carti, etc.

  • Este asa de multa libertate outside the box, nu?? Pai interesul nostru este ca ei sa invete, nu sa completeze intrebarile de la 5 capitole, nu? Unde mai pui ca la istorie eu i-am dat lui Damaris manualul profesorului din care sa invete, ca avea mai multe explicatii. Ce conteaza de unde invata, daca invata ce ii place?

 2. Este important ca dascalul si parintele sa aiba teluri comune. Copilul sa invete, sa cerceteze, sa exploreze teme care prezinta interes.Niciodata sa nu-i fie ingradita creativitatea.Sigur ca ne propunem itemii si avem o planificare ,dar aceasta nu trebuie sa fie rigida ci flexibila.Astfel il vom incuraja pe copilsi-i vom starni dorinta de a invata pe tot parcursul vietii.

 3. si eu ma uit dupa programe si recomandari. Ca sa ma inspir din ele, si sa construiesc jocuri pe langa/pornind de la ele. Cine le-a elaborat -sunt persoane cu experienta, cu lucru cu sute de copii, eu trebuie doar sa gasesc potrivitul noua…

   • Nu, GOP-ul este format din conservatori si din establishment. Astia ultimii, de exemplu, nu agreaza cu Tea Party. Dar știm ca definitiile din America cu cele din Europa nu coincid. Sint curioasa cine face parte din extrema dreapta radicala? Ca aici eu m-as afla printre aia. M-as afla si in Europa?

   • Pai, eu cred ca daca nu faci ceea ce a vrut sa faca tanarul militar francez atunci nu cred ca te-ai afla chiar in randul extremei drepte radicale… Ideea e ca daca musulmanii respecta legea, atunci totul ar trebui sa fie in ordine. Criticile? Astea-s cu totul altceva, si in Franta Dreapta a exprimat critici. Insa sa stii ca unii sunt foarte vehementi… Asa ca nu stiu daca nu cumva ar fi chiar si radicali.Posibil…

   • Francezii au o lege care dateaza din 1905, a laicitatii care stipuleaza separatia Bisericii de Stat. Spre exemplu Statul n-ar avea voie sa finanteze Bisercile, intelegand prin asta orice cult religios, deci nici constructia de lacase de cult. Finantarea unei constructii de lacas de cult trebuie sa fie privata.
    Din cate am inteles eu Statul nu a prea respectat legea asta, nici pe vremea lui Sarkozy si nici acum, pe vremea lui Hollande… Adica s-au mai acordat subventii pentru constructii de moschei.
    Dreapta din Franta nu e impotriva religiei, niciunei religii… Insa a criticat Islamul in sensul ca, spre exemplu, Sarkozy vedea un Islam al Frantei si nu un Islam in Franta. Erau critici deoarece erau valori diferite: cele ale Statului Francez si cele ale Islamului.
    S-a dat si o lege, la care oamenii legii nu trebuie sa faca totusi exces de zel, si anume ca femeile sa nu poarte voal care sa le acopere fata. Pe francezi i-a deranjat manifestarile religioase in plina strada ale mahomedanilor: spre ex., la anumite ore, pe strada, sa stea in genunchi si sa se roage…
    Cu toate acestea Dreapta nu a fost chiar asa de dura cu musulmanii, din cate am inteles eu, in ciuda criticilor exprimate. Insa unii s-au aratat foarte nemultumiti ca nu s-a respectat legea din 1905.

   • Nu e bine ce a facut tanarul militar francez. Si nici ce propovaduieste Marine Le Pen si Frontul National. Sunt musulmani in Franta care isi vad de treaba lor, invata la scoli si universitati de prestigiu. Nu toti sunt teroristi. Si cred ca teroristi sunt putini… De teroristi se ocupa Politia si celelalte organe abilitate. Asa ca nu Marine Le Pen sau Frontul National sau altcineva trebuie sa se ocupe de chestiunea asta, legata de terorism. Luari de pozitie, in mod pasnic, e altceva…

   • Se pare ca poliția nu si-a făcut treaba, altfel musulmanii nu blocau străzile in mod repetat de a fi nevoie ca doamna asta sa comenteze. Rugaciunile lor de 5 ori pe zi nu erau mitinguri legale.

   • Interesant, doamna asta vrea imigratie redusă, e împotriva casatoriilor între gay, împotriva avorturilor si a eutanasiei. Hmmm, ce de extrema radicala dreapta e!!! Ca mine 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s