Educatia la domiciliu ar trebui sa fie interzisa…

– Pentru ca nimic nu motiveaza copiii sa invete ca un test national!

– Pentru ca daca am aloca mai multi bani, scoala de stat va avea succes!

– Pentru că nu vom avea condiții de concurență echitabile atita timp cit copiii educati acasa sint prea ambitiosi!

– Pentru ca agresiunea intareste caracterul!

– Pentru ca copiii educati acasa nu sint sociabili, ei arata un interes scazut pentru sex, droguri si alcool!

– Pentru ca cine va autoriza vizitele la baie?

– Pentru ca a invata sa stai jos, sa taci din gura si sa urmezi instructiunile este esential in orice societate libera!

– Pentru ca George Washington , Benjamin Franklin și Abraham Lincoln au fost educati acasa, dar Clinton, Bush si Obama au mers la scoala!

– Pentru ca daca copiii nu-si petrec tot timpul facindu-si lectiile, parintii lor care nu sint in sindicat ar putea avea un impact in viața lor într-un mod neautorizat !

– Pentru ca NU este o prostie ca sa faci mereu acelasi lucru, asteptind un rezultat diferit!

– Pentru ca cum altcumva vor invata copiii sa ridice doua degete sus?

– Pentru ca este singura cale in care guvernele se pot asigura ca copiii invata „adevarul”!

– Pentru că nimic nu ajută copiii să crească în adulți maturi decit daca petrec tot timpul cu alti copii imaturi.

– Pentru că ca daca Guvernul te obliga să faci ceva, tu știi că e pentru binele tău .

– Pentru ca Dumnezeu comanda statului, nu parintilor, ca sa creasca copiii in Domnul!

– Pentru ca mai multi parinti pot intra in „cursa sobolanului” atunci cind guvernul ofera babysitting pe gratis!

– Pentru că nu poti avea incredere ca părinții iresponsabili sa le ofere copiilor lor prezervative gratuite!

– Pentru ca in Rusia, China si Coreea de Nord e indoctrinare, dar cind o facem noi este educatie!

– Pentru ca birocratilor guvernamentali le pasa mai mult de copiii nostri decit noua!

– Pentru că nimic nu pregătește un copil pentru lumea reală decit fiind exclusi din ea!

– Pentru că marii lideri, cum ar fi Hitler, Marx și Stalin sint de acord că educația la domiciliu este foarte proasta!

.

Anunțuri

48 de gânduri despre „Educatia la domiciliu ar trebui sa fie interzisa…

 1. Vad ca ati adus „argumente” pentru interzicerea educatiei la domiciliu. Ce faceti, vă subminati singura? Glumesc. Cred ca ati inteles pozitia mea din articolul pe care l-am scris. Foarte bine ca va permiteti si aveti pregatirea intelectuala sa faceti hs, dar ganditi-va si la cei care nici nu-si permit si nici nu au pregatirea necesara. De fapt nu imi mai reiau argumentele de pe blogul dlui Cruceru….

 2. Nu. Eu v-am spus doar ce nu mi se pare ok. Nu mi se pare ok ca atunci cand drumurile celor din hs si al celor din scolile de stat se intersecteaza, cei din hs sa fie avantajati. Atat. In rest, din partea mea fiecare parinte are dreptul sa-si educa copii cum il priveste.

  • Dar atunci trebuie sa nu fiti ok nici cind cei care maninca caviar isi intersecteaza drumurile cu cei care nu maninca. De cei sa fie avantajati atunci cind maninca numai delicatese si alti copii din Africa mor de foame?

   In plus, puteti sa-mi spuneti in ce fel sint avantajati cei care sint educati acasa?

 3. Dna, trebuie sa reiau toate argumentele pe care le-am dus pe celalalt blog? E vorba de examenele in urma carora se fac partajari. Am obosit sa mai repet aceleasi chestii. E ca si cum ai participa la un concurs de atletism sa zicem si unii ar transpira pentru medalii, iar altii le-ar primi gratis, fiindca au bani si isi permit.

  • Dar asta este problema. Nu exista examene in urma carora se fac partajari. V-am intrebat si atunci si nu ati raspuns. Ce paratajare se face intre fata mea si un copil care a terminat liceul la stat pentru ca diploma de absolvire este semnata de persoane diferite? Comparatia cu atletismul nu este valida.

 4. In Romania v-am explicat cum merge sistemul. Toti elevii dau niste examene nationale si in functie de notele primite ocupa locuri la licee sau facultati. Si educatia e un fel de competitie in Romania. De asta comparatia cu atletismul e cat se poate de valida. Pentru ca trebuie sa muncesti din greu sa intri la un liceu bun sau la o facultate buna. Dar voi cu hs nu sunteti de acord cu astfel de examene si nu le dati si cu toate acestea va asteptati sa ocupati si voi locuri la licee si facultati si chiar pe spinarea celor care au dat examenele impuse de stat. Vreti „medalii” nerespectand regulile stabilite de organizator, care este statul.

  • Ca peste tot in lumea asta, legile care nu sint bune se schimba. De aceea se discuta despre acest aspect. Trebuie realizat ca guvernul nu are dreptul sa impuna standarde in educatie si trebuie sa faca legi care respecta dreptul parintilor de a-si educa copiii. Nimeni nu cere „medalii” pe gratis, cere dreptul sa participe la aceeasi cursa de atlestism, dar vrea sa se pregateasca diferit decit restul alergatorilor. Oare in atletism, toti sportivii se antreneaza la fel?

 5. Pai sa se pregateasca diferit, dar sa respecte regulile cursei atunci cand vor participa la ea. La atletism nu vedem pretentii ca unii sa ia startul cu cativa metri mai incolo decat ceilali, fiindca ei asa s-au „antrenat”. Eu am spus si o mai repet. Nu ma intereseaza cum te pregatesti. Poti sa fii si autodidact daca te tine, dar sa nu ai pretentia ca sa dai examen diferentiat.

 6. Pai voi aveti pretentia sa dati examen diferentiat din moment ce nu vreti sa respectati programa nationala. Vreti ca dupa ce terminati studiile in regim de hs sa urmati o scoala de stat, fie ea liceu sau facultate, atunci respectati aceleasi reguli ca ceilalti. Daca ceilalti dau examen de inginerie cand ei vor sa dea la medicina, atunci trebuie sa dati si voi, ca nu sunteti mai nu stiu cum decat restul. Asta e la stat. Nu va place, atunci creati voi licee ale voastre, universitati ale voastre si decideti reguli cum va place.

  • Si acel „oximoron” este fortat. Stiti cerintele statului si alegeti sa faceti cum va place si tot voi va plangeti ca trebuie sa dati examene pentru care nu v-ati pregatit. E ca si cum ati vrea sa obtineti un grand slam la tenis (ca sa aleg tot exemplul sportului) si voi va antrenati pentru handbal.

   • Nu, nu asta este problema. Stim cerintele statului si nu vrem sa ne supunem cerintelor statului, pentru ca sint cerinte proaste. Problema este ca statul ma obliga sa ma supun cerintelor lui. Eu vreau ca statul sa ma lase in pace sa-mi educ copiii cum cred eu. Nu vreau nici sa imi impuna nimic, nici sa imi ceara nimic. Absolut nimic. Sa ma lase in pace.

  • Nu, ai inteles gresit, noi nu vrem sa dam un examen diferentiat. Vreau ca dupa ce copilul termina liceul in sistem de hs sa poata sa aplice la o facultate. Daca aceasta facultate cere examen de admitere, toti sa dea examen de admitere, necontind unde a terminat liceul. Daca facultatea respectiva nu cere examen de admitere, atunci facultatea sa aiba autoritatea sa accepte pe cine doreste, indiferent de locul unde a terminat liceul. Ce vezi gresit in asta?

   Apoi, sint licee care vor sa fie private si totusi statul isi impune standardele. Deci daca o scoala este privata, statul nu are absolut nici un drept in a spune ceva cu privire la educatia din scoala respectiva. Deci de ce inca isi impune legile?

 7. Problema e ca pentru a da la o facultate in Romania, chiar daca facultatea aplica sistemul examenului de admitere, pentru a participa la acest examen automat trebuie sa ai bacalaureatul. Si deci bacalaureatul este un examen in care conteaza programa nationala. Si deci programa nationala e esentiala oricum.

  • Asta pentru ca statul o cere. De aceea sint discutii, ca sa se lase la latitudinea facultatilor private cum vor sa accepte studenti. Normal, facultatile de stat vor fi sub cerintele statului, dar din cele private ar trebui sa iasa.

  • Am vrut sa spun ca din moment ce bacalaureatul ramane obligatoriu, sunteti obligati sa respectati programa impusa de stat. Si asta indiferent daca e vorba de liceu privat, profesional sau mai stiu eu cum. Asta e situatia.

   • Pai asta este problema. Statul nu are voie sa impună standarde in educatie sectorului privat. Astfel dovedește ca nu are interesul ca sa respecte drepturile părinților. Acest lucru trebuie schimbat dacă spune ca este interesat de educatia copiilor.

 8. Ideea e ca statul nu poate sa faca astfel de concesii doar pentru unii. Trebuie sa le faca pentru toti, fie ei privati sau publici. Ca daca le face doar pentru cei din sectorul privat, oare cati ar mai ramane sa respecte regulile lor ? Nu ar pleca cei mai multi inspre sectorul public? Deci nu e in interesul statului. Personal nu cred ca ar renunta statul asa de usor la o astfel de autoritate.

  • Exact!! Deci interesul statului nu este sa aibă o populație educata, ci una sub control. Deci inca un motiv ca sa lupti sa se schimbe legile, pentru ca aici nu mai este vorba despre educație, ci despre libertate.

 9. De acord, dar trebuie sa luptam pentru drepturile tuturor. Nu trebuie sa luptam pentru o libertate totala pentru hs fara sa ne pese de restul, fiindca am spus, invatamantul primar este obligatoriu. De multe ori nu se pune problema de optiune.

  • Asta este pentru drepturile tuturor. Cine dorește, își trimite copiii la centrele statului, cine dorește își timit copiii la școlile private, iar cine dorește își educa copiii acasă. Nimeni nu este oprit sa aleagă orice dorește. Dar in sistemul prezent, numai o treime a părinților au drepturile respectate, doua treimi le are incalcate.

 10. Eu nici nu am sustinut altfel. Din partea mea fiecare poate sa aiba dreptul sa-si aleaga forma de educatie. Pe mine ma intereseaza atunci cand drumurile celor care isi aleg diferite forme de educatie se intalnesc. Daca concureaza pentru un loc la un liceu sau la o facultate de stat sau privata, trebuie sa aplice aceleasi reguli pentru toti. Ar fi altceva daca statul ar lasa mana libera macar facultatilor sa decida cum vor sa primeasca studentii. Daca ar lasa mana libera facultatilor, atunci toata lumea ar fi fericita si nimeni nu ar fi dezavantajat si nici avantajat.
  Oricum, ma bucur ca in final m-am facut inteles.

  • Aici nu vorbim de liceu. Aici vorbim de facultate, pentru ca si liceul poate fi făcut acasă. In prezent, statul impune reguli peste toate formele de invatamint. Ceea ce trebuie schimbat este ca statul sa impună legi doar peste ce este de stat, nu si pentru ce este privat. Este exact ce spun cei care vor sa-si educe copiii acasă, de ce trebuie sa dea examen de bacalaureat dacă intenționează sa meargă la o facultate privată??

 11. Daca intentioneaza sa mearga la o facultate privata care nu are pretentia sa ai bacalaureat, atunci eu personal nu vad nimic in neregula. Eu ma refeream la facultatile de stat. In Romania de fapt, cele mai bune facultati sunt cele de stat. Facultatile private nu au o reputatie prea buna pe piata muncii. Mie nu mi s-a parut ok gandul ca cineva cu hs vrea sa dea la o facultate de stat, dar fara sa respecte aceleasi standarde ca restul. Daca decide sa dea la o facultate privata, e alta poveste. Respecta regulile acelei facultati si nu ma mai priveste pe mine unul care am dat la stat.

  • Nimeni nu a avut aceasta pretentie. Cel puțin in România. Aici in SUA sint recunoscute si diplomele de liceu date de părinți de către facultatile de stat. De unde arata ca statul recunoaște acest drept al părinților. In Europa nu se recunoaște.

   Aștept acel articol despre Constitutie 🙂

 12. Ok, bine ca ne-am facut intelesi. Ideea e ca dvs. ati privit lucrurile din prisma a ceea ce are loc in SUA, eu in schimb le-am judecat dupa contextul mioritic si de aici si polemica.
  Nu am zis ca o sa scriu un articol despre Constitutia SUA, ci despre americani in general. E prea plictisitor un astfel de subiect 🙂 . In facultate chiar am pregatit o comparatie intre Constitutia SUA si cea franceza din 1791 si stiti la ce concluzie am ajuns? Cea din 1791 proclama mai multe drepturi si libertati decat cea americana. Mai am si acum acea comparatie. Nu o sa o public pe blog, fiindca nu mi-am propus sa fie un blog cu pretentii academice. Dar asta nu inseamna ca nu putem discuta.
  Deci o sa pregatesc acest articol zilele astea.

  • Eu am trecut dincolo de data prezenta si de locul prezent si m-am dus la principiu. Statul nu are voie sa impună un standard in educație. Nu acesta ii este rolul. Școlile trebuie sa aibă control local, pentru acei care nu-si permit sa facă hs. Oricum fără intervenția statului.

   Cit despre Constitutia SUA si a Franței, eu cred ca gresesti enorm. Deci se vede ca nu ai înțeles-o. As fi foarte interesata de ceea ce ai scris. Dacă nu o publici pe blog, trimite-mi pe email.

 13. Ati studiat Constitutia franceza din 1791? cu a ei Declaratie a drepturilor omului si cetateanului?
  Eu cred ca am dreptate, mai ales ca acea lucrare a fost notata de un specialist in acest domeniu si am folosit si o bibliografie destul de variata.
  Dar studiati si dvs. Constitutia franceza din 1791 si o sa vedeti si dvs.

 14. Nu o sa o public pe blog, fiindca v-am spus nu e in „targetul” blogului 😀 . Insa daca doriti sa vedeti cum am ajuns la concluziile astea, va pot trimite lucrarea pe mail si sa o cititi in voie. Numai ca nu va cunosc mailul.

 15. de unde ai textul asta? Cine a gandit toate ineptiile astea?
  Orice om cu minte si suflet e constient, ca inclusiv copiii ‘instruiti’ in scoala (sa le spunem scolarizati in masa) au educatia de acasa – niciun profesor/societate/om nu poate anula acel exemplu de acasa, nu regasit doar in sfaturi si povete, ci in gesturi, fapte, atitudine, reactii.

  • Acestea sint scuzele sau acuzatiile aduse celor care sint educati acasa si nu in masa, asa cum spui tu. Sint multi oameni care spun ca statul educa copiii mai bine decit parintii. Si sint parinti care sint de acord. Altfel, de ce isi trimit copiii la scoala?

 16. Pentru ca tatal este aproape tot timpul in stare de ebrietate, iar mama are deja alti 4 copii mici. Si maximum 4 clase!
  Nu contest importanta educatiei oferita de familie, cei 7 ani de acasa mi se par foarte importanti pentru fiecare copil.
  Insa scoala ofera o sansa importanta unora.
  In plus, cine-i impiedica pe cei care doresc sa se ocupe de educatia copiilor si acasa?

  • Pentru parintii iresponsabili exista scolile publice. Asta nu inseamna insa sa interzici parintilor responsabili sa se ocupe de educatia copiilor proprii. Stii cine-i impiedica pe parinti sa-si educe copiii, in toata Europa, deci si in Romania? Statul. Statului ii este frica ca vor fi copii pe care nu ii va putea controla.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s