Care este identitatea noastra?

Ce fel de societate este aceea care cere unui parinte cu copilul pe moarte sa dovedeasca ca acesta nu poate fi suspus unui test standardizat?? Pledoaria disperata a acestei mame spune totul. Ea spune, „Aceasta nebunie trebuie sa se opreasca. Va rugam sa ne ajutati.”

Why does Florida — and other states, as well as the U.S. Department of Education — force kids with impaired cognitive ability to take standardized tests? Because, they say, nearly every child can learn something and be assessed in some fashion. Even, apparently, a boy born without a brain.Aici

Este important de mentionat ca acest lucru arata ce inseamna testele PISA si cit de mult inseamna aceste rezultate pentru multi. In SUA sint obligati absolut toti copiii sa fie testati, indiferent daca au creierul functionabil sau nu.

Dar cel mai important lucru care trebuie sa-l intelegem este ca „specialistii” care spun ca copiii trebuie testati, cica pentru binele lor, de fapt nu are nimic de a face cu binele copiilor. De ce insista Ministerul (ne)Educatiei ca un copil care este in coma sa fie evaluat? Ce nevoie avea un copil pe moarte sa stie daca este pe drumul bun pentru viitoarea cariera? Cum au fost aceste teste pentru „binele” lui? Din pacate, copilul a decedat vineri, lasind in urma intrebarea:

Oare pentru stat, un copil este doar o nota la un test standardizat?

.

20 de gânduri despre „Care este identitatea noastra?

 1. „In SUA sint obligati absolut toti copiii sa fie testati, indiferent daca au creierul functionabil sau nu. „

  Dupa parerea mea, daca este asa cum zici atunci e o absurditate. Cred ca incalca si Constitutia pentru ca nu-mi da libertatea sa aleg. Cu alte cuvinte, un copil intre 15 si 16 ani (ca e vorba de teste PISA ) e obligat, nu poate avea nimc de spus, nu poate fi impotriva testarii si parintii lui la fel: sunt obligati sa accepte testarea.
  Dostoievski spunea undeva ca nu era de acord cu o afirmatie a lui Diderot, si anume ca (citez din memorie): „omul este supus naturii exact cum clapele unui pian se supun degetelor ce le ating”. Dostoievski spunea ca omul, omul insusi, nu poate fi asa si ca va veni un moment in care se va revolta impotriva „degetelor”, adica a naturii, care-l apasa, chiar daca asta ar insemna sa se transforme intr-un nebun!!
  Articolul din Washington Post spune:

  „Why does Florida — and other states, as well as the U.S. Department of Education — force kids with impaired cognitive ability to take standardized tests? Because, they say, nearly every child can learn something and be assessed in some fashion. Even, apparently, a boy born without a brain.”

  Nu e chiar asa, sa stii. Ma uitam si pe Wikipedia la scopul acestor teste PISA – „Comparison of education attainment across the world”. Lucrurile nu stau chiar asa!! Iti recomand sa citesti acest interviu cu marea actrita romanca Liliana Tomescu, din Formula AS. Desi a cazut de doua ori la Conservatorul de arta dramatica, asta nu a impiedicat-o sa ajunga o mare actrita! Deci nu trebuie sa exacerbam rolul unei testari (examen) si nici sa fim obsedati de testarea in sine. Este fara indoiala o greseala sa fie fortati copiii sa dea astfel de teste doar pentru compararea educatiei facuta pe plan mondial. Si apoi daca este obligatoriu – deci trebuie sa te supui fara cracnire – dispare orice ambitie de a promova un examen: executi un ordin, ca la armata. Or, asta nu mai e educatie… Aici nu e vorba doar de copiii bolnavi, ci si de cei sanatosi. Un astfel de sistem nu poate fi nici spre binele celor sanatosi!
  Mai mare rusinea, intr-un stat – Florida – condus, din cate inteleg, de republicani…

  • Pai aici nu mai este vorba de „daca”, ci se chiar întîmplă. Articolul arata acest lucru foarte clar.

   Cit despre încălcarea constituției….am mai discutat despre asta. Se pare ca asta nu mai este o problema de mult timp. Radicalii astia…

   Citatul tau arata clar ca nu este vorba numai de copiii bolnavi din Florida, ci aceste direcții de la Washington sint valabile pentru toată tara.

   Aici este vorba de copii născuți cu probleme mentale si motorii care sint obligați sa se supună unor teste standardizate chiar si in cazul in care sint in coma.

   Deci, ce însemnătate au acești copii pentru stat? Sint mai mult decit o nota in catalog?

   • Din ce spune Washington Post deduc faptul ca sunt state care nu permit lucruri din astea. Deci nu toate statele sunt de acord si la unison cu U.S. Department of Education, cel putin cu practica asta despre care vorbim. Pe mine ma frapeaza niste abordari din astea radicale. Si asta e tot o abordare radicala: toti copiii, chiar si unul, saracul de el, fara creier, sunt obligati sa dea teste standardizate!
    Mie mi-e dificil sa raspund la aceasta intrebare – ce insemnatate au acesti copii pentru stat? – intrucat nu traiesc acolo. Poate ca cei care fac asta, cei de la US Department of Education n-au intentii rele fata de copii. Nu trebuie sa consideram ca ar dori sa le faca un rau. Eu cred ca e vorba de altceva, si anume de utopia potrivit careia ‘statistica rezolva totul’. Pentru ca toate aceste teste – ziceai de teste PISA – au relevanta statistica si poti pe baza lor sa tragi niste concluzii si sa cauti sa imbunatatesti un sistem – in sensul asta e „spre binele lor”. Utopia este ca se absolutizeaza relevanta asta statistica sau, poate mai bine zis, statistica. Este evident o greseala!

   • Toate statele trebuie sa execute ordinele neconstituționale ale ministerului (ne)educației.

    Testele PISA nu sint folosite pentru „binele copiilor”, ci pentru binele politicienilor. Este foarte ușor de văzut ce însemnătate are un copil in coma. Atit cita are o nota in catalog. Dovezile arata acest lucru.

   • Pentru ca astfel pot striga sus si tare ca trebuie sa investim mai mult in educație, ca sa nu mai fim pe locul 46 (număr inventat de mine, habar n-am pe ce loc e SUA) si astfel sa facă un punct in platforma, motiv sa taxeze mai mult si sa atragă cit mai multe voturi, ce părinte nu vrea ca copilul sau sa fie catalogat ca „deștept” mai ales comparat cu alte tari??

   • Eu am pus un link catre ce scrie Wikipedia despre testele PISA… Uite-te, te rog. Pe primul loc e Republica Populara Chineza? Pai, stai putin, ce facem aici? Intrecerea socialista intre state, pe plan mondial? „[…] ce părinte nu vrea ca copilul sau sa fie catalogat ca “deștept” mai ales comparat cu alte tari?” – pe o astfel de logica functioneaza si utopia!! La fel si cu cinstea: cum sa fie Germania mai cinstita decat Franta? Vai, se poate? 😉

   • Contează cine e pe primul loc la PISA? Nicidecum. Sint multe variabile care intra la aceste teste. Doar SUA isi testează TOȚI copiii, chiar si cei fără creier. Nici o alta tara nu face acest lucru. Apoi, testele sint formulate intr-un anumit fel in care majoritatea țărilor socialiste sint familiare. Ministrul educației din Singapore, cred, a spus ceva interesant, o sa pun exact vorbele lui cind ajung acasă. Dar in mare, a spus ca acești copii sint invatati sa completeze aceste teste timp de multi ani la rind, dar acești copii nu știu sa fie antreprenori, nu au imaginație, inventivitate. Acești copii sint robotei care regurgiteaza informațiile băgate pe git. Asa ca, testele PISA nu valorează doi bani in lumea normala. Numai in Utopia contează.

   • Pentru a intelege lumea occidentala si probabil ca nici SUA nu face exceptie, trebuie sa avem in vedere ca in aceasta lume au aparut multe utopii care au fost cu dragoste imbratisate de unii. Gandeste-te ca socialismul a pornit tot de la o utopie – socialismul utopic, nu? Asa si cu darwinismul. Asa si aceasta utopie ca societatea poate fi pusa in grafice, cu alte cuvinte sondajele statistice ar trebui sa caracterizeze complet societatea, ceea ce e, oare, adevarat? E fals, bineinteles. Insa de aici apare ideea ca ‘statistica e totul’ si lucrul asta genereaza abordari de genul celei despre care discutam. Adica se ajunge la absurditati, la aberatii.

   • Eu o sa-ti spun parerea mea, care s-ar putea sa nu fie foarte corecta, foarte stiintifica… Lumea occidentala a functionat asa de multa vreme, chestia asta nu-i de ieri, de azi. Uite, spre exemplu, o alta utopie – probabil, de inspiratie vechi – testamentara – este ca daca se aplica legea si oamenilor le va fi frica sa incalce legea, toti oamenii vor fi cinstiti, toti oamenii nu vor mai fi pacatosi.

   • Ah, normal ca utopia nu e de azi, de ieri. Doar cind a scris Plato Republica sa?? Dar de ce tot mai multi oameni o imbratiseaza.

    Interesat, eu nu am ajuns la aceasta concluzie citind Vechiul Testament. Ce te face sa crezi ca e asa?

   • E clar ca e vorba de o reactie de respingere a Catolicismului, care domina, religios, lumea occidentala. Evident, exista si Protestantismul, dar si acesta a fost respins. Si in felul asta s-a ajuns la Vechiul Testament si la Lege, cu respectarea ei. Insa uite, sa luam spre exemplu porunca: „Sa nu furi!” – are aceeasi semnificatie in Crestinism ca si cea din Vechiul Testament? Eu cred ca nu are aceeasi semnificatie. Insa utopia actuala se bazeaza pe ideea ca daca respecti legea in mod automat esti si moral, bun etc. Asemanarea, similitudinea cu Vechiul Testament exista. Este o nevoie de moralitate exprimata in termeni si in stil vechi-testamentar, respingand atat Catolicismul cat si Protestantismul, respingand, in general vorbind, Crestinismul si tot ce e legat de el (ne referim insa la lumea occidentala). Sigur, asta nu e singura viziune ca reactie la Catolicism, insa e una importanta!

 2. Education Minister Tharman Shanmugaratnam from Singapore replied: „We [copii din Singapore si SUA] both have meritocracies. Yours is a talent meritocracy, ours is an exam meritocracy. There are some parts of the intellect that we are not able to test well – like creativity, curiosity, a sense of adventure, ambition. Most of all, America has a culture of learning that challenges conventional wisdom, even if it means challenging authority. These are the areas where Singapore must learn from America.”

  Asta inseamna testele PISA de care se folosesc politicienii. De fapt, chiar tu ai spus, scopul scuza mijloacele. Astfel, copiii handicapati mintal sint obligati ca sa fie testati. Iar daca vreun copil indrazneste sa fie in coma, are guvernul grija ca sa trimita o profesoara la spital care sa-l traga de deget sa vada daca ar putea colora bulinele de la test. La asta sintem redusi de catre guvern, o statistica.

 3. Eu nu vad asta ca respingere a vreunei denominatii crestine, ci ca o respingere a Crestinismului in general.

  Eu cred ca, dimpotriva, ceea ce se intimpla azi nu are absolut nici o legatura cu Vechiul Testament

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s