Exercitii stupide la matematica

Doua exemple care arata ca guvernul nu are interesul sa ofere educatie:

.
stupid

.
In primul rind, figurile respective nu sint cuburi, ci patrate. Nici macar atita lucru nu cunosc cei care au facut manualul? In al doilea rind, ce sint acesti „parteneri ascunsi” care trebuie aratati pe degete?

.
stupid2

.
Se cere ca sa se scrie 5 nume ale numarului ales. Copilul a ales numarul 100. Care sint cel putin 5 nume ale numarului 100?

Bill Gates finanteaza aceasta reforma educationala. Credeti ca nu stie ce se intimpla in scoli? El as spus:

Gates a comparat aceste standarde educaționale naționale cu stabilirea convențiilor la nivel mondial privind software-ul pentru internet, cu standardul in ecartamentul căilor ferate și configurarea prizelor electrice. După ce se determina dimensiunea prizei, a spus el, oamenii pot crea dispozitive cu care să se conecteze la rețea.

Asta este lumea in care crede Gates. Copiii nostri nu sint mai mult decit niste sine de cale ferata, prize electrice sau aparate care urmează să fie conectate la o anumită rețea.

Copiii nostri NU sint niste lucruri care sa fie urmariti si expediati prin posta ca un pachet la destinatia finala….un loc de muncă în economia globală.

.

Reclame

96 de gânduri despre „Exercitii stupide la matematica

 1. Eu cred ca el asta si urmareste: ca oamenii sa se conecteze la retea! 🙂 El e om de afaceri, filantrop… Eu cred ca are si un interes deoarece inteleg ca e vorba si de tehnologie in acest Common Core si atunci el e interesat sa vanda, sa aiba contracte cu statul… Insa n-as crede ca stie tot despre Common Core, spre exemplu despre astfel de manuale cu exercitii ciudate, poate gresite sau chiar gresite!! Ar trebui ca cineva sa-i atraga atentia, nu cred ca stie. El finanteaza pentru ca el crede ca e bine si are incredere in stat si, pe de alta parte, pentru ca programul asta ii permite sa vanda tehnologie.

  • Asa crezi, poate pentru ca nu ai urmarit tot ce spune el. Da, e interesat sa vinda, dar este si interesat de control. Nu, pe el nu-l intereseaza astfel de exercitii, pe el il intereseaza ceea ce ajung copiii facind astfel de exercitii. De nenumarate ori a exprimat acest lucru, ca el doreste ca populatia sa fie niste robotei care executa fara cricnire tot ce spune o elita „superioara”. El a semnat un acord cu ONU pentru controlul populatiei. El a recunoscut ca, sub forma de anticonceptionale pentru femeile africane, interesul lui este sa le faca incapabile sa aiba copii, sterile, pentru ca oamenii saraci sint o povara pe societate.

   Intr-un fel, el a aplicat aceeasi mentalitate in compania sa, aceeasi mentalitate pe care vrea s-o implementeze in scoli, prin common core. Nu de mult a iesit un raport in care Gates a trebuit sa recunoasca ca nu merge ceea ce a crezut el ca merge. Dar angajatii lui erau deja adulti, cu propriile idei, cu propriile valori, vrea sa-si faca viitori angajati doar daca ii dreseaza de mici. Apoi, nu statul a facut standardele, deci nu are cum sa aiba „incredere in stat”, el cu prietenii lui s-au adunat si au decis ce sa stabileasca aceste standarde. Iar aceste standarde nu sint pentru imbunatatirea educatiei, ci pentru a prosti populatia ca sa fie mai usor de controlat. Scopul scuza mijloacele. Tie trebuie sa-ti placa, doar esti de acord cu metoda asta. Ti se pare corect ca doua companii private sa detina patentul standardelor educationale a scolilor publice? Ti se pare corect ca doua companii private sa decida viitorul tuturor copiilor?? Ca sa nu mai intram la partea constitutionala….

   • @Cristina
    Chiar nu-mi place si nu sunt de acord cu metoda asta!

    Pentru mine e o chestiune cu care… nu sunt obisnuit… Spre exemplu, spui asa:

    „Ti se pare corect ca doua companii private sa detina patentul standardelor educationale a scolilor publice? Ti se pare corect ca doua companii private sa decida viitorul tuturor copiilor??”

    Pai, bine, bine… Dar Departamentul Educatiei, ca inteleg ca exista asa ceva, ce spune? E de acord?

   • Sa-ti spun pe scurt povestea. Un grup de prieteni cu influența au format o organizație, Achieve. Bill Gates, Coleman, au fost printre ei. Ei au dezvoltat niște standarde. Oricine poate decide standarde, deci nu e mare lucru. Insa acești oameni au planificat cum aceste standarde sa fie aplicate in toată tara. Gates a decis ca el finanteaza, mituieste, orice tine de bani ca aceste standarde sa fie implementate. Coleman a preluat compania care developeaza testarile. Altul, ministrul educației, care sa le legalizeze. Si ce au mai făcut? Le-au patentat. Deci statul care semnează ca le aplica, nu poate schimba o litera din directiile stabilite.

    Deci, si ce-i daca exista Departamentul Educației? Si asa exista neconstituțional, de ce atunci nu ar implementa ceva neconstituțional? Pentru putere. Un grup de oameni dețin controlul asupra vieților copiilor de aici. Ce conteaza ca cuiva nu-i place? Ce conteaza ca parintii nu-s de acord? Get in line! Heil Hitler!

   • @Cristina
    Da, dar uite ce spune aici:
    http://www.bloomberg.com/news/2014-03-16/bill-gates-says-common-core-standards-helpful-to-u-s-schools.html

    Se arata, printre altele, ca:

    „Gates, who tops the Bloomberg Billionaires Index, said Common Core “isn’t a curriculum, it doesn’t tell you how to teach.” There will be a transition where failure rates may be high, which may show “the way we’ve been teaching math isn’t good enough,” he said. “To meet these high standards, we need to do it in a smarter way.” „

    Ce parere ai? Cum comentezi?

   • Semantics. Nu iti spune „cum” sa predai, dar iti spune „ce” sa predai, asa cum ai vazut in nenumarate exemple. Apoi, aceste standarde nu sint „high”, statul Massachusetts, de exemplu, a avut standarde mult mai „high”. Alt lucru de luat in considerare este ca mint, mituie si fac orice ca sa se implementeze aceste standarde. Asa canu ma bazez eu pe grupul lor ca sa spuna adevarul.

    Iar daca cineva este in dubiu, e simplu de rezolvat: e neconstitutional.

   • Dar de ce se procedeaza asa? Si de ce numai cateva state au luat atitudine impotriva Common Core… Eu credeam ca e mai mult nonconformism in America… Chiar asa trebuie sa ne conformam cu totii …?

   • Nici un stat nu a luat atitudine impotriva Common Core, unele state doar si-au luat mai mult timp de implementare, altele au implementat doar standardele la engleza, nu si la matematica, ca Minnesota etc. De exemplu Texas, nu au aprobat oficial, dar folosesc aceleasi materiale ca si cind ar fi aprobat.

    Smecheria care au facut-o ei, pentru ca se lupta de ani de zile si au esuat, au implementat prin departamentele educationale din fiecare stat, nu prin legislatie asa cum trebuia. Sindicatele profesorilor din fiecare stat sint detinute de democrati, si deci s-a implementat fara ca sa fie timp de dezmeticire. In Michigan s-a aprobat in 2 saptamini, in 2010. De atunci se cheltuie bani pentru a dresa profesorii, acumulare materiale, etc. Asta vara, cind oamenii au cerut sa se supuna legislatiei, cum este legal, stii care a fost argumentul lor? De 3 ani s-au cheltuit milioane de dolari, doar nu o sa renuntam si totul sa se duca pe apa simbetei…apoi multi legislatori au fost cumparati, Gates, Jeb Bush i-au dus la palatul guvernorului (republican) si au avut grija sa ii joace cum au vrut. Pina atunci se parea ca implementarea CC nu trece, dar cind au venit de acolo, legislatorii au suspus la vot din nou, dar prin voce, fara ca sa poata fi inregistrat fiecare cum a votat si asa s-a voatat CC in MI. Deci nici nu stiu reprezentantii districtului meu cum au votat. Pe cine trag la raspundere?

    Si uite asa se face politica in SUA. Oamenii vor una, dar elita crede ca stie ce e mai bine pentru noi.

   • Nu este bine sa fie un singur manual, o singura metoda de predare pe tot cuprinsul unei tari, fie ea si SUA. Nici in comunism, la noi, nu a existat un singur manual, sa zicem la matematica (geometrie, algebra etc) din 1947 si pana in 1989.
    Dupa parerea mea, e mai bine sa ai alternative pentru ca te poti uita si acolo, si acolo: nu exista manualul perfect, dar pot exista manuale mai bune decat altele si unele chiar foarte bune! Iar Romania, dupa ’47, a avut norocul unor profesori mari, formati la scoala aceea de dinainte de comunism, altminteri… tare mi-e ca era vai si amar…!!

    E destul de ciudat ce faceti voi… Cu un singur manual, o singura metoda de predare – Common Core, ca inteleg ca asta e – nu se poate stimula competitivitatea. Sau… se poate stimula, oare?

   • Se pare ca nu intelegi. Toate astea nu au nimic de a face cu educatia. Aici nu este vorba de cite manuale exista, daca toate promoveaza aceeasi agenda, ce conteaza numarul?? Aici nu este vorba de alternative, de metode, etc. Nu intelegi ca nu este vorba de competitie? Nu se vrea competitie. Totul trebuie sa functioneze in asa fel incit sa produca „caramizi”. Asa cum spune in citat, Gates vrea frigidere, aragaze, roboti de bucatarie. Ele nu gindesc, ele nu au visuri! Ni se spune clar ca se doreste ca copiii nostri sa fie ca frigiderele, sa nu gindeasca, sa nu simta nimic, sa faca ceea ce au fost formate sa faca, sa nu aiba visuri. Eu nu vreau ca fetele mele sa fie frigiderul lui Gates! Eu vreau ca fetele mele sa isi croiasca drumul in viata asa cum doresc ele, nu asa cum vrea Gates! Adica eu, ca parinte, nu am voie sa le spun fetelor mele ce sa devina, dar le spune Gates si acolitii lui??

   • Nu eu spun, Gates spune, ti-am dat citatul. http://www.huffingtonpost.com/2014/03/13/bill-gates-washington_n_4952725.html?utm_hp_ref=education&ir=Education

    Buna dimineata!!! De ce crezi ca scriu astfel de articole din 2010???? Nu ar trebui sa ma intereseze, pentru ca eu nu implementez nici un common core in familia mea! Dar vad ce inseamna o astfel de societate! Am vazut ce au facut comunistii din romani! Zici ca nu vor fi niciodata roboti? Uita-te la Romania. Ce se face in privinta educatiei? Se fac ceva reforme in care guvernul sa nu controleze ce gindeste populatia?? Nicidecum! Majoritatea romanilor gindesc in cutia acceptata de guvern!

   • Pai, in Romania a si cazut comunismul! 🙂

    Guvernul sa controleze ce gandeste populatia? In Romania? „Majoritatea romanilor gindesc in cutia acceptata de guvern!” – n-as crede…

   • A cazut partidul comunist, dar oamenii inca gindesc cum au fost conditionati. Oh, nu crezi ca oamenii gindesc cum vrea guvernul? Ok, sa vedem: guvernul spune ca fara ca el sa hotarasca standardele educationale, nu va exista educatie. Spune-mi citi parinti sint care ignora aceste standarde si isi educa copiii conform propriilor standarde. Citi oameni gindesc ca statul trebuie sa aiba grija de ei? Citi ar refuza serviciile guvernului? Citi ar refuza alocatia? Concediul de maternitate? Pensia? Alte ajutoare sociale??

   • Ceea ce ai enumerat nu inseamna ca oamenii gandesc precum vrea guvernul. Pot avea simpatii fata de un partid sau altul, asta se intampla peste tot. Dar nu inseamna ca gandesc precum vrea guvernul. Bine, cel putin nu toti. Proportiile pot sa difere in timp, de la un guvern la altul, de la un partid la altul care se perinda pe la Putere…

   • Aici nu este vorba despre simpatii. Oamenii sar in sus daca le-as spune ca as dori o lege in care statul sa iasa din invatamint. SAu sa stopeze alocatia. Sau alt program social. Exista vreun partid care este impotriva monopolului statului in invatamint? Care sa fie impotriva ajutoarelor sociale? Cum se face ca toate pleaca de la premiza ca este de datoria statului sa ofere aceste servicii? Pentru ca asa vrea guvernul sa gindesti.

   • Pentru ca in Romania nu e un sector privat puternic, bine dezvoltat, capabil sa produca o consistenta crestere economica si sa absoarba puternic forta de munca. Gandeste-te si tu: in 25 de ani de la Revolutie si pana acum (se fac in decembrie 25 de ani) au fost doar 8 ani (2000-2008) de crestere economica semnificativa, asta inseamna 32% din intreaga perioada. Privatizarile au esuat in proportie de 80% (N. Vacaroiu), multe locuri de munca au disparut intrucat intreprinderile s-au distrus. Din asta a rezultat doar o emigratie masiva in Occident, care acum, dupa cum se vede, nu prea e dorita acolo si s-ar putea sa fie intr-un viitor nu prea departat probleme destul de mari cu oamenii acestia care s-au dus sa munceasca in afara…

    Sunt si unitati de invatamant private.

   • Nu este pentru ca nu se vrea.Statul nu vrea sa isi lase puterea din mina chiar asa de usor. Daca vorbesti despre sitemul de invatamint privat din SUA, tin sa te anunt ca prin faptul ca li s-a cerut sa dea testele standardizate au fost nevoiti ca sa modifice programa si sa accepte invataturi din ce in ce mai socialiste. Iar acum cu Common Core vor fi supuse aceluiasi tratament. Daca vorbesti despre Romania, si sistemul privat este controlat de stat.

   • Eu ma mir ca exista companii private in Romania, stiind cite legi sint care distrug sectorul privat, nu-l ajuta. Si noi am vrut sa deschidem o brutarie, dar cind am vazut cite legi timpite sint, ne-am dat seama ca de fapt, guvernul nu vrea ca sectorul privat sa se dezvolte.

   • Dar ce sa mai spunem de SUA, unde oamenii nu au fost cautionati sa gandeasca in stil comunist si vad ca nu se grabesc sa refuze serviciile guvernului, alocatia, concediul de maternitate, pensia, alte ajutoare sociale… Si asta intr-o tara mult mai avansata, mai dezvoltata economic decat Romania. In Romania, de pilda, e imposibil sa refuzi pensia: un pensionar nu ar avea din ce sa traiasca. Poate ca oamenii nu ar gandi ca statul trebuie sa aiba grija de ei, insa aici sectorul privat e slab dezvoltat. Pe mine ma mira ca in America oamenii gandesc asa. Repet, in Romania nici nu e de mirare!! Dar in America?? E naucitor!! In general vorbind, refuzi sau ai putea sa refuzi alocatia, concediul de maternitate, pensia, alte ajutoare sociale cand nu ai nevoie de asa ceva. Or, in Romania ai nevoie de asa ceva! Insa pe mine ma mira ce spui ca se intampla in America… O tara care nu a cunoscut comunismul si unde a fost altfel si decat in Europa… Asta e de mirare! Nu ce e in Romania, ca pe mine zau daca ma mira in legatura cu ceea ce spui …

   • Cum sa nu fie conditionati sa gindeasca? De mai bine de o suta de ani se lucreaza la conditionarea gindirii, am postat mai jos astfel de citate care dovedesc acest lucru.

    Apoi, in SUA nu exista alocatie, concediu de maernitate, asa ca asta nu se aplica. Da, romanii nu realizeaza ca guvernul nu are interesul sa dezvolte economia, pentru ca altfel nu ar mai putea controla oamenii prin ajutoare sociale. Si-au dat seama si democratii de asta, de ce crezi ca promoveaza programele sociale, pentru ajutorul oamenilor? Da de unde, ca sa-i tina cu mina intinsa toata viata lor! Au fost oameni care au venit din Europa cu idei comuniste/marxiste/etatiste. Au fos toameni care au plecat din SUA si s-au dus in Rusia sa invete metodele lor de splare pe creier al copiilor. S-a copiat modelul prus de scolarizare. Au fost oameni care au imbratisat comunismul et all si l-au implementat incetul cu incetul in scoli!

    Iar cind vad aceste lucruri, cind scriu despre ele, sint luata la misto si insultata!

   • „Da, romanii nu realizeaza ca guvernul nu are interesul sa dezvolte economia, pentru ca altfel nu ar mai putea controla oamenii prin ajutoare sociale.”

    Sa stii ca nu e chiar asa!! Cei care vorbesc asa nu cunosc sistemul din Romania…

    Si oricum, n-ai de unde sa dai ajutoare sociale daca nu se dezvolta economia!!

   • Sa fim seriosi, rolul ajutoarelor sociale nu este sa ajute omul, ci sa ajute guvernul. Mi se pare ca Lyndon Johnson a spus, ca in urma legii date pentru ajutoare sociale, a spus ca asta le va asigura votul negrilor pentru urmatoarea suta de ani. Asa ca nu mai gindi cum vrea guvernul, sa crezi ca ajutoarele sociale sint pentru oameni, pentru ca nu sint.

   • Dar nu-i vorba de asa ceva! Aici e exact pe dos de cum a spus Johnson! Ajutoarele sociale ajuta omul! Ca omul obisnuit e sarac! Chestiunea e alta cu sectorul de stat, cu faptul ca „nu se vrea” etc, si anume: satisfacerea clientelei politice!! Asta e sistemul clientelar, bazat pe coruptie sau capitalismul de cumetrie, cum i s-a mai spus, care s-a manifestat preponderent in sectorul de stat, e adevarat. El se manifesta si in sectorul privat. E vorba de nepotism, cumetrii. Nu prea e asa cum e in America… Nu spun ca e bine!

   • Come on, doar stii destula economie ca sa stii ce inseamna sa iei un ban din sectorul privat, sa iti tii un procent si apoi sa-l dai sub forma de ajutor social. Este imposibil sa nu stii ca daca o firma plateste taxe mari nu mai are bani de investit si deci de angajat muncitori. Economia se dezvolta atunci cind omul produce ceva, nu cind primeste ajutoare sociale! Pentru un om este mai de ajutor un loc de munca decit un ajutor social!

   • Da, dar sa stii ca si cu taxele astea e o chestiune despre care nu se prea vorbeste. Pai, sa luam acciza la carburanti, a fost convenita cu FMI. Eu nu cred ca s-ar fi pus taxele astea, dar sunt datorii de platit la FMI si conditiile Acordului cu ei.

   • Nu e vorba numai de mentalitate. Eu cred ca, din acest punct de vedere, lucrurile s-au mai si schimbat destul de mult… E vorba de posibilitati materiale ca sa poti face ceva pe cont propriu. Ceva care sa insemne ceva mai mult, ceva semnificativ, ceva care sa poata contribui semnificativ la dezvoltare…

   • De ce sa faci ceva daca te ajuta guvernul sa stai degeaba? Din nou spun, nu exista posibilitati materiale pentru ca guvernul pune legi care distruge posibilitatea de a avea posibilitati materiale. De ce?

   • Dar tu stii ce inseamna Guvernul in Romania? Pe langa definitia legala, inseamna presiuni ale baronilor locali, ale clientelei, care isi urmareste doar propriile interese! In general vorbind, cetateanul e ignorat, nu prea e grija fata de om… Foarte putin, deloc…

   • Peste tot e asa. Deci esti de acord cu mine ca ajutoarele sociale nu au nimic de a face cu ajutorarea oamenilor. Li se arunca si lor niste firmituri, atita timp cit voteaza pentru ei. Problema nu e ca cetateanul e ignorat, problema e ca cetateanul e ignorant din cauza lenei intelectuale. Daca eu vin in RO si candidez pentru Senat sau Camera, si propun o lege (nu stiu in RO cine propune legi) care sa faca sa dispara gradual programele sociale, sa zicem ca in 15 ani. Citi crezi ca ar vota cu mine?

   • Da, cunosc site-ul si abordarea.

    Eu am vrut sa-ti arat ca guvernul primeste ceea ce a dorit: votul cetatenilor. Guvernul stie ca atita timp cit oamenii depind de programele sociale, acestia vor avea puterea asigurata.

   • Lucrurile nu sunt chiar atat de simple! Nu e vorba de lene intelectuala (depinde ce intelegi prin asta…) ci de lipsa de posibilitati, adica de capital, de bani (capital financiar).

    Da, e interesant site-ul si, de asemenea, si abordarea, nu? 🙂

   • Nu accept asta pentru ca nu exista nici o dovada ca acesta este motivul. Prin lene intelectuala inteleg faptul ca oamenii nu sint interesati ca sa afle cum trebuie sa functioneze o societate care se vrea libera. Nu sint interesati cum sa faca sa fie mai bine, ci cum sa primeasca ei cit mai multe ajutoare de la guvern. Indiferent prin ce cai.

   • Exista astfel de dovezi, cum sa nu! Bine, poti sa accepti sau nu, asta e altceva!
    Eu cred ca gresesti: oamenii sunt interesati cum sa faca sa fie mai bine. Macar pentru el sa fie mai bine. Interes e! Eu asa zic!

   • Oh, da, este interes cum sa-i fie bine lui, personal, chiar daca prin hotie si furt.

    Nu, nu lipsa de capital al guvernului face omul sa fie dependent de guvern. Exista destui oameni care muncesc din greu, si se ridica financiar fara ajutorul guvernului. Totul e sa vrei. Majoritatea romanilor nu vor.

   • Dar poti sa-mi spui si mie de unde sa aiba romanul obisnuit, deci vorbim de ordinary people , bani ca sa cladeasca o fabrica. Ca din munca cinstita nu s-a imbogatit nimeni, nici chiar Kennedy!! Poti sa muncesti din greu si sa nu te imbogatesti. Or, ca sa poti sa faci o intreprindere libera importanta, semnificativa economic, ai nevoie de bani. Si atunci ce sa faca, sa fure? Mai ales ca Romania venea din comunism, unde nu aveai cum sa faci avere, totul fiind de stat, al statului si unde domnea un egalitarism impus de catre stat, toata lumea era salariata. Or, cum sa faci ceva individual, dar ceva semnificativ, ca pentru asta iti trebuie bani!! Multi bani!! Asa poti munci in sectorul bancar, ca salariat si sa castigi foarte bine, adica „sa te ridici” fara ajutorul guvernului. Insa nu despre asta e vorba!! Spuneam ca Romania a venit din comunism. Pai, pe mine ma frapeaza ce spui despre SUA, care are o traditie, o cultura in acest sens, al economiei libere, al libertatii etc de peste 200 de ani!! Si care nu a cunoscut comunismul!

   • Dar ce, crezi ca oamenii pe care ii cunosc eu care nu se folosesc de programe sociale au cladit fabrici? Citi din Romania s-au imbogatit primind ajutoare sociale? De ce nu exista fabrici private? Pentru ca guvernul da legi care distrug orice initiativa privata. Nu trebuie neaparat sa construiesti fabrici imense intr-o luna. America nu a evoluat cu fabrici uriase care sa angajeze mii de muncitori! Problema este ca guvernul nu da voie ca companiile mici sa se dezvolte si sa ajunga mari! Asa ca, in loc sa cerem ca guvernul sa ne asigure ajutoare sociale, mai bine am cere ca sa ridice toate legile care impiedica sectorul privat sa prospere. Dar nu, guvernul nu vrea asta, iar nevazint acest lucru nu se rezolva problema niciodata.

    Imi pare rau, multi oameni s-au imbogatit muncind cinstit! SUA nu a devenit puternica economic pe furt si pe hotie! Ei, uite ca America incepe sa cunoasca etatismul de 5 ani incoace ni se tot serveste cu polonicul!

   • Exista fabrici private. Insa asta nu inseamna ca e dezvoltat bine sectorul privat! Eu nu as fi atat de sigur ca „problema este ca guvernul nu da voie ca companiile mici sa se dezvolte si sa ajunga mari!”. Altceva ar trebui inteles: ce fel de deal e acesta in ceea ce priveste ruinarea unei tari! Asta ar trebui inteles! Restul explicatiilor, ca „guvernul vrea…” sau „guvernul nu vrea…” sunt naive…

    Apropo de a doua parte a comentariului, sunt convins ca asa e! Insa corect ar fi, dupa parerea mea, in felul urmator: „SUA nu a devenit puternica economic numaipe furt si pe hotie!” Parerea mea!

   • Imi pare rau, nu am inteles ce vrei sa spui cu „deal-ul in ruinarea unei tari”

    Ai dreptul al propria parere, chiar daca nu exista dovezi. 😉

   • Pai, tu ce parere ai: exista intotdeauna dovezi? 😉

    N-ai inteles ce am vrut sa spun? Vai, eu credeam ca esti mai educata decat mine! 🙂 Milton Friedman, daca nu ma insel, spunea undeva (citatandu-l pe Adam Smith, daca nu ma insel la ora asta; te rog sa nu ma pui sa caut acum), deci citez din memorie:

    „Exista intotdeauna un deal in ruinarea unei tari (natiuni)”

    Or, tocmai asta e lucrul dificil de aflat: care e (sau care a fost) deal-ul ? 😉 Ca, iti dai seama, sunt chestii care stau prin arhive, clasificate strict secret, si 50 de ani, fara sa le cunoasca decat putini oameni…

   • LOL, eu abia mi-am inceput educatia de citiva ani…am mult de recuperat. 😉

    Eu nu cred ca guvernul roman vrea sa ruineze Romania, lor le place sa aiba putere si sa faca ce le taie capul. In schimb, cred ca Obama vrea sa ruineze America.

    PS. Mie imi place ca atunci cind imi fac o parere sa o fac bazata pe ceva dovezi, nu pe ce viseaza unul sau altul.

   • Nu pe ce viseaz aunul sau altul… Eu ti-am spus ca romanii il privesc cu simpatie pe Friedman! 🙂 Si nimeni nu e naiv… Evident, si acolo, in America, trebuie sa fie un deal…
    „Eu nu cred ca guvernul roman vrea sa ruineze Romania” – si tu ai dreptul la o parere! 😆

   • Eu cred ca in Romania oamenii vor privi intotdeauna cu simpatie ce au scris, spus un Ludwig von Mises sau Milton Friedman, desi li se va parea, poate, ciudat… Poate pentru ca nu sunt obisnuiti asa, poate din cauza comunismului, cine stie…? Dar vor privi cu simpatie! Pentru ca ei le vorbesc oamenilor despre Libertate. 🙂

   • Da, privesc ca si cum ar citi o poveste, ar viziona un film. Nici prin gind nu le da sa se informeze si sa vada cum poate sa aduca libertatea si la ei in tara. Lor daca li se maresc ajutoarele sint multumiti, privesc la libertatea din articolele scrise de Mises sau Friedman ca ceva nostalgic….

   • Dar sa stii ca nu toata lumea traieste din ajutoare. Pe mine ma deranjeaza ca e blamata Romania cand procentul din PIB alocat pentru aceste ajutoare sociale e mult mai mic decat in Germania sau Franta!! De ce nu zici de Germania si Franta? In Romania e cam la jumatate din PIB (din PIB-ul Romaniei) decat in Germania (unde e vorba de PIB-ul Germaniei!!!). Asa ca n-ar trebui cautata aici problema!

    Basescu a pus si el, si nu numai el, aceasta problema a ajutoarelor sociale insa nu a scos o vorba despre faptul ca in Romania se laoca cu mult mai putin decat in tari dezvoltate! Pai, din punctul asta de vedere, chiar daca e o tara saraca, e mai libera sau, poate mai corect spus, mai liberala decat multe tari occidentale si, cred, si fata de SUA!! Atunci de ce e blamata asa Romania de catre liberali? Auzi, „lene intelectuala”. Pai, atunci de ce nu zici asa referitor la francezi, la germani, daca legi lenea intelectuala de ajutoarele sociale? Exact asta a facut si „dasteptul” asta de Basescu, desi stia situatia!! Impreuna cu „dasteptul” celalalt de Baconschi, care spunea ca romanul nu munceste.Tu, cel putin, esti la mii de km departare… Dar ei sunt aici!! Observa ca spune ca romanul nu munceste, dar nu spune cum s-au distrus fabricile si de ce!! Ce fel de deal a fost acela? Ca asa, romanul obisnuit de unde sa aiba bani sa cladeasca o fabrica? Ce sa faca, sa fure? De unde? Asta nu a spus-o analistu’ lu’ peste!!

   • Pai cind vorbesc despre Romania, de fapt spun Europa, ca nu este mare diferenta. Da, numerele poate ca sint un pic diferite, dar nu exista nici o tara europeana care sa nu ofere programe sociale. Principiul este acelasi:guvernul trebuie sa ofere ajutoare sociale. Absolut toata lumea care primeste bani de la stat sub forma de scolarizare, concedii de maternitate, boala, alocatii, ajutor de inmormintare, pensii si cite alte programe sociale mai exista, traieste din ajutoare. Eu cunosc multa lume care nu ia nici un ban de la guvern sub forma aratata mai sus. Tu citi oameni cunosti care nu se folosesc de nici un program social enumerat??

   • Cunosc si eu! 😉

    E mare diferenta, sa stii! Ca in Romania poate ar fi mai multa nevoie de ajutoare decat in Franta sau Germania! Sau, poate mai corect spus, ar fi mai multa nevoie de ajutor!

   • In primul rind trebuie educata populatia! Trebuie sa inteleaga ce trebuie facut. Stind cu mina intinsa la guvern nu rezolva nimic. Romanii ar trebui sa renunte la ajutoarele sociale si abia atunci au speranta de mai bine.

   • Dar atunci sa renunte toata lumea! Ca Romania se poate spune ca a renuntat fata de alte tari, de unde vin astfel de teorii precum cele pe care le spui tu, dar care maresc ajutoarele sociale! Si atunci eu stau si ma intreb ce se urmareste prin asta…

   • Noi nu vorbim din perspectiva intregii lumi! Ar fi fain ca toata lumea sa respecte Constitutia SUA, de exemplu. Ar fi libertate. Dar noi vorbim despre Romania pentru ca tu traiesti acolo, si de SUA pentru ca eu traiesc aici. Eu vorbesc despre principii, nu despre fiecare detaliu in parte. Pentru ca daca intelegem principiile care trebuie aplicate, detaliile se aseaza ca un puzzle la locul lor. Dar daca principiul nu e bun…orice se face nu se face pentru binele omului.

   • Daca vorbim despre principii eu credeam ca, tocmai, tari precum SUA, Franta, Marea Britanie, Germania s.a. de genul acesta ar trebui sa dea exemplu, nu Romania, o tara saraca din Est…

   • SUA a fost exemplu, dar a venit secolul XX cu etatistii lui. Eu nu mai uit la Romania ca sa fie un exemplu. Si nici nu astept ca Franta sau Germania sa fie un exemplu. Eu inteleg ca este de datoria fiecarui om sa se informeze si sa actioneze in asa fel incit societatea sa inainteze, nu sa regreseze. Ca omul traieste in Germania, SUA sau Romania nu conteaza.

   • Bine, daca oamenii sunt diferiti, asta e o alta chestiune… Oamenii mai sunt si diferiti, ca doar n-om fi toti la fel…

    De ce sa fie? Pentru ca sunt tari dezvoltate, capitaliste, si ar trebui ca intr-o tara dezvoltata de genul asta sa se aplice mult mai bine libertatea individuala, inclusiv pe taram economic. Ar trebui sa ai, ca individ vorbesc, mai multe posibilitati, inclusiv in invatamant. Unde ai vrea sa le ai: in Somalia??? Accentuez putin ca sa fiu cat mai clar inteles. Or, iata ca in astfel de tari, dezvoltate, incepe ca etatismul sa fie in floare…

   • Hai sa ne uitam in contextul discuției noastre: controlul cetățenilor de către guvern. Exista asa ceva in Europa? In absolut toate țările. Deci guvernul are ceea ce si-a dorit, control. Si intenționează sa il păstreze.

    Nu mai exista tari capitaliste.

   • Daca ai citit la mine pe blog eu chiar m-am intrebat, am pus problema asta, a privatizarilor… Gandeste-te la ce gaura neagra e asta: 12,75 miliarde de euro!! Cum s-o rezolvi? Privatizarea, una de succes, ar fi o solutie. E clar ca guvernele care s-au tot perindat nu si-au facut datoria. Si gandeste-te ca nici la capitolul investitii nu se sta prea grozav si atunci unde ajungem…? Am scris si despre Oltchim, si despre CFR Marfa, ultimile privatizari ratate (sau amanate?!). Bineinteles ca nu merge la nesfarsit cu mariri de taxe si impozite si sa nu se vada un progres economic semnificativ. Am scris si despre coruptia de la intreprinderile de stat. Sunt dosare la DNA…
    E vorba de o realitate complexa…

   • Gindeste-te ca SUA e peste $100 TRILIOANE in gaura neagra!! Toate astea le-a facut statul! De unde trebuie sa deducem ca statul nu se pricepe sau nu are interesul….

   • Da… dar acolo, in SUA, capitalismul e dezvoltat, sectorul privat e dezvoltat, e o tara care are un PIB foarte mare, are o bursa extraordinara, cea mai mare din lume si multe altele. Si e o tara mare! Pe cand in Romania toate acestea nu sunt asa. Speram ca va fi mai bine…

   • A fost asa pentru ca statul nu s-a bagat, in general. Cu cit s-a bagat statul mai mult, cu atit a scazut. Iti dai seama cit de puternica economie avea SUA daca se respecta Constitutia????????????

   • Daca Statul s-ar implica in economie si ar face-o cum trebuie, lasand, bineinteles sectorul privat in pace, deci fara sa-i faca probleme, ar fi bine. Gandeste-te ca aici „gaura neagra” din sectorul de stat se ridica, dupa o evaluare facuta de Gandul (am scris pe blog despre asta!!), la 12,75 miliarde de euro!! Astea sunt pierderile companiilor de stat…

   • Este un oximoron sa zici ca statul se implica in economie dar sa lase sectorul privat in pace. Pai daca il lasa in pace, in ce economie se mai implica? Companiile de stat sint scheletele comunismului, nici nu ar trebui sa existe. Nu exista companii de stat intr-o tara libera. Singurul lucru pe care trebuie sa il faca statul cu privire la sectorul privat este sa dea legi care sa asigure corectitudinea si sa asigure cadrul de dezvoltare.

   • Exista economii mixte care functioneaza foarte bine. In alta parte. Oximoron sau nu, exista economii mixte care chiar si in conditiile unui nivel ridicat de impozitare functioneaza foarte bine!

   • Nivel ridicat de impozitare inseamna nivel ridicat de socialism si de asteptare ca guvernul sa ofere anumite servicii contra cost. Asa ca ne intoarcem de unde am plecat. Din nou mentalitatea ca guvernul trebuie sa aiba grija de noi. Cum este un cetatean din Danemarca mai liber daca plateste mai multe taxe la guvern si asteapta ca statul sa aiba grija de el? Atita timp cit omul depinde de stat nu este liber. Iar prin ajutoare sociale statul te tine prizonier.

   • Si Romania are presa mai libera ca SUA. Eu nu spun ca in SUA e mai bine, mai ales in ultimii 5 ani SUA a cazut din toate punctele de vedere la un subnivel ingrijorator. Noi vorbim de principii. Degeaba presa e mai libera, daca educatia nu e, sau sectorul privat. Si la astea sint vinovate si SUA.

   • Iti place sau nu de Danemarca, acolo treburile se pare ca merg bine, uite-te ce PIB au, nivel de trai ridicat, protectie sociala foarte bine pusa la punct! In general, Tarile Scandinave. Si culmea e ca Danemarca, desi are, din cate stiu, cel mai mare nivel de impozitare din Europa, e o tara preferata de investitori, dupa cate bag eu seama… S-a dezvoltat si sectorul privat in ultima perioada, daca nu ma insel chiar l-a depasit in pondere pe cel de stat… Era invers pana nu foarte demult…

   • Da, merg bine din perspectiva statului, nu al omului liber. Eu vreau ca statul sa nu ma impoziteze, sa ma lase in pace sa fac cu banii mei ce vreau. Educatia nu este libera de monopolul statului, deci si lor li se spune ce sa gindeasca. Mie nu mi se pare asta ca e libertate. Tot controlati de guvern sint.

   • Eu cred ca merge bine si din perspectiva omului, a omului liber… Ca e mult mai avantajos sa-ti deschizi acolo o afacere, ca altminteri de ce atrage investitori privati, companii mari, multinationale?

   • Nu stiu daca taxarea in Danemarca reprezinta libertate. Poate ajunge pina la 56% taxare numai pe venit, plus restul taxelor. Asta e numai la taxare, care se pare ca e marxista, plus libertatea intelectuala…. Eu nu m-as considera libera acolo, dimpotriva, am mai multa libertate aici, asa de rau cum e.

   • Si nu trata usor problema cu pierderile companiilor de stat si cu sectorul de stat, nu trata usor problema asta sociala pentru ca e vorba de o bomba sociala si nu e de dorit sa faca explozie!!

   • Nu tratez usor. Dar nu se vede nici macar o intentie sa se rezolve aceste lucruri. Nu vezi nici o lege, nici in SUA, nici in Romania, care sa intarce oamenii ca sa mai suga de la guvern. Dimpotriva, tot mai multe promisiuni de salarii bugetare mari, pensii mai mari, alocatii mai mari. Intr-un cuvint, ajutoare sociale mai mari. Nu vezi intentie care sa dovedeasca ca vor ca oamenii sa fie independenti si sa poata sa se descurce singuri. Nu, ajutoarele sociale nu ajuta pe nimeni altcineva decit guvernul!

   • Nu stiu specificul fiecarui stat, dar sint unele state care nu au putut implementa totul dintr-o data, oamenii faceau prea mare scandal, asa ca se implementeaza bucata cu bucata. Exista standarde in engleza, matematica, istorie, stiinte. Nu toate sint implementate in toate statele. Destul ca statele sa semneze ca le accepta, contra cost, totul e vorba de bani, si le vor implementa pe rind. Departamentul de Educatie in Michigan, ca si in alte state, nici nu au vazut standardele si ei au semnat ca le vor implementa. Guvernatorul a fost democrat, ministrul educatiei a fost democrat, standardele venite de la niste democrati nu aveau ce sa strice, nu?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s