33 de gânduri despre „Homeschooling

   • Ai intrebat:

    Care crezi ca ar fi motivul ca o familie sa-si creasca copilul in spiritul acestei valori?

    Adica despre ce motiv vorbesti, despre ce valori?

   • Inteleg romaneste, sper. Ca sa refrazez, vrei sa spui:

    Care crezi ca ar fi motivul ca o familie sa-si creasca copilul in spiritul patriotismului?

    Asta ai vrut sa spui? daca da, nu am inteles sensul. Poate poti sa reformulezi…

   • Da, ok, asta am vrut sa spun. 🙂 Reformulez: „Care crezi ca ar fi motivul ca o familie sa-si creasca copilul in spiritul patriotismului?”

    Dar nu am zis asa la inceput pentru ca eu am vrut sa accentuez ca patriotismul e o valoare si nu, de exemplu, o emotie, cum poate ar considera unii, sau altceva dar nu o valoare. Pentru ca s-ar putea pune problema: este patriotismul o valoare? De asta am considerat ca trebuie accentuat: „in spiritul acestei valori”.

   • Ok, am citit articolul tau si am vazut legatura. Ai comentat la poza mea despre homeschool si nu am vazut legatura. Sper ca ma intelegi de ce nu am inteles 😉

    Nu stiu daca este valoare sau o emotie. Ca sa fi patriot inseamna sa-ti iubesti tara. Ca sa-ti iubesti tara trebuie ca aceasta sa-ti fi dat motive ca s-o iubesti, nu? Probabil elita comunista si-a iubit tara pentru ca au putut sa-si atinga scopurile.

    Si eu simt patriotism fata de America pentru ca a fost construita pe ceva ce eu iubesc. Azi, nu prea pot sa spun ca sint mindra cind vad caderea libera la care este suspusa. Nu sint mindra de guvern si de oamenii care l-au ales. In schimb, de Romania nu am fost mindra niciodata, deci nu pot sa spun ca am simtit patriotism fata de Romania.

    Se doreste ca patriotismul sa devina o valoare si un sentiment? Atunci trebuie sa se faca motive pentru care poti fi mindru. Are sens?

   • Da, mi se pare ca are sens…
    Dar de ce nu ai fost mandra de Romania…? Ai putea, cred, sa nu fii mandru de tara ta (daca n-ai motive si cateodata s-ar putea sa n-ai motive), dar sa fii patriot – mi se pare ca are sens…

   • Dar sa stii ca nu numai la noi s-a intamplat treaba asta:

    „Probabil elita comunista si-a iubit tara pentru ca au putut sa-si atinga scopurile. „

    In Cehoslovacia a fost la Plzeň, in 1953, o revolta din cauza unor nemultumiri de ordin economic. Politia si armata au inabusit revolta. Dar iata ce spunea Directorul CIA din acea vreme, Dl. Allen W. Dulles (citez din Wikipedia):

    „The Director of the United States’ Central Intelligence Agency, Allen W. Dulles, was subsequently recorded as having told an associate in a private conversation, “The horrible thing in that Czechoslovakian thing was that nobody got killed. I’d have felt much better about that, and the Czechoslovakian people would have stood much higher in the world’s estimation, if there had been a thousand or ten thousand people killed in that. We kill more people on the roads every day for no purpose.””

   • Da, se intimpla peste tot. Este un exemplu. Oamenii care vor ajutoare sociale mari probabil ca sint mindri de tara lor daca aceasta le asigura ajutoarele. Dar pentru mine altceva a fost important. Romania m-a indoctrinat in loc sa ma educe. Romania mi-a distrus copilaria. Ma uit azi la romani si vad majoritatea oamenilor cu aceeasi mentalitate. Comunismul roman a distrus generatii de oameni si o sa rebuiasca sa treaca zeci de ani, daca nu mai mult, ca oamenii sa nu mai fie subjugati de mentalitatea etatista. Deci, eu nu am motiv de mindrie.

   • Pentru neajunsuri, pentru orele copilăriei petrecute la cozi de mincare in loc la parc, pentru mentalitatea societății care a dat apa la moara la multe nedreptati….

    Poate ar fi multe de spus, dar nu am analizat prea adinc pentru ca nu-mi mai folosește la nimic.

   • Uite un exemplu:

    Tatăl meu a fost bețivan. Ne-a bătut oridecite ori nu a avut destul de băut. Mama mea a căzut in depresie si atunci nu erau specialiști pentru a diagnostica si trata asa ceva. Cind după ani buni de delăsare, am internat-o la spital la Timișoara pentru ca bolile s-au adunat si ea nu a fost interesata sa le trateze, ia ghiceste, ce s-a întimplat? Spitalul nu a avut medicamente ca s-o trateze!! A murit la 46 de ani.

    Poți găsi un motiv de mindrie pentru tara in situația asta? Ca eu nu găsesc.

   • Multumesc. Poate intr-un fel m-a ajutat sa vad viata altfel. Nu las problemele sa ma aduca la nivel de depresie. Ma bucur de viata, rid cu fetele mele, sotul meu, ne distram, glume si prostioare!

    Dumnezeu mi-a mai dat o sansa la relatia mama-fiica, de data asta in calitate de mama si mi-am luat jobul in serios! Am o relatie cu fetele mele de care sint mindra! Totul e deschis, este incredere, orice probleme apar vin la mine fara ascunzisuri.

    De aceea nu mai uit inapoi, decit sa invat si sa nu fac ce nu e bine.

   • Oh, se intimpla. Dar daca oamenii vor rezolvare exista multe cai de a le rezolva. In Romania nu a existat absolut nici o alta cale. Si nu neaparat din cauza oamenilor, cit din cauza guvernului. In Romania nu poti sa traiesti responsabil, ci trebuie sa depinzi de stat. E diferit in America.

  • Cum a spus Cristina mai sus, iti trebuie motive ca sa fii patriotic. Cel putin pentru mine e vorba de PAMANT . Desigur ca oamenii sunt indoctrinati la maxim chit ca Cristina se inseala cand spune ca sunt indoctrinati de comunism. De fapt, ei sunt indoctrinati de socialism. Ca putini romani astazi ar mai vrea comunismul.Socialismul e altceva. Atata tot ca astia au schimbat definitia si nu-i spun socialism ci liberalism.Dupa 89′ romanii au dorit doar fructele capitalismului(bunurile) dar nu si planta din care a venit.
   Insa Mihai giurgea, i-a explicat clar si raspicat unui socialist de ce el si altii ca el nu vor sa paraseasca ROmania: Pentru terenuri. Pentru pamant. Terenul e o resursa, care poate sa fie exploatata si nu ai nevoie neaparata de romani indoctrinati ca sa o exploatezi.Ca poti aduce orice natie sa iti lucreze pamantul.

   • Oamenii au fost indoctrinati de comunisti, ceea ce nu e mare diferenta intre socialism si comunism, tot fara libertate ramii.

    Exact, fiecare are un motiv anume pentru care se poate simti mindru. Pentru mine, degeaba ai pamint daca nu ai oameni cu care sa te intelegi, ca nu poti vorbi cu pamintul.

   • Este totusi o diferenta intre comunism si socialism. In comunism nu exista proprietate privata. In socialism poti sa ai proprietate privata dar uzufructul trebuie sa-l imparti cu altii.

    Daca nu te simti legat, nici nu merita sa te declari patriot. Nu uita ca in razboiul de independenta patriotii erau doar 40%. Restul erau ori loialisti ori neutrii.

   • DEX-ul spune asa:

    SOCIALÍSM s. n. 1. Ansamblul doctrinelor social-politice care urmăresc reformarea societăților umane prin desființarea proprietății private asupra mijloacelor de producție și de schimb și punerea acestora sub controlul statului.

    Deci nu exista proprietate privata in socialism. Totul apartine statului. CHiar si din definitia ta reieise acest lucru. Cind esti obligat sa imparti ceva cu altcineva inseamna ca nu este al tau sa faci ce vrei cu acel lucru.

    Eu nu ma simt legata de America pentru ca am pamint, ci ma simt legata pentru ca au fost oameni care au facut legi care arata respectul pentru om. Azi am oameni care ma inspira sa devin mai buna, ceea ce in Romania greu gasesti. Am invatat aici lucruri pe care nu stiu daca le-as fi invatat daca eram in Romania.

   • Nope. Comunismul inseamna disparitia claselor. Socialismul inseamna ca exista bogati doar ca acestia sunt fortati sa dea si la saraci. In comunism, te bagau in lagare doar pentru ca esti bogat. In socialism nu te baga in lagare. In comunism, daca erai bogat, iti luau proprietatea si o dadeau la altii. In socialism e drept ca platesti taxe dar proprietatea ramane de jure pe numele tau. Deci exista diferenta. Comunismul e socialismul dus la extrem. Dar amandoua sunt penibile ca sisteme.

    Ma rog. Fiecare de ce e legat. Cu toate ca nu sunt de acord ca in SUA de astazi exista oameni care au facut legi care arata respectul petnru om. Patriot act nu-ti dau dreturi ci ti le iau. Si SISPA, NSAul etc…
    SI in ROmania sunt oameni care te insipra sa fii mai bun. Trebuie doar sa-i gasesti. SAu daca nu ,sa-i importi. De aia e important pamantul Cristina. Pentru ca daca detii pamant, poti sa muti pe el oameni de care-ti place si sa-i inlocuiesti pe cei care nu-ti place. De aia tin eu la pamant, nu din alte cauze.

   • Normal ca exista diferente, dar in the end, toate ingradesc libertatea omului.

    Nu, astazi in SUA nu mai sint oameni care fac legi care arata respectul pentru om, dar au fost, exemplu Constitutia, lucru cu care Romania nu se poate mindri.

    Nu poti detine o tara, iar cind te duci la spital si doctorii iti taie ce nu trebuie, sau nu sint medicamente pentru tratament, sau te duci la primarie si dai peste oameni care habar nu au de ce sint acolo, sau politianul te opreste doar ca sa-si arate muschii, sau compania de gaze vine sa-ti taie gazul doar pentru ca nu folosesti cit vor ei, sau cind profesorii din scoli sint niste dobitoci si-ti frustreaza copiii, sau cind vezi cum oamenii voteaza ca sa se fure si mai mult, etc, etc….I’m sorry, dar nu vad ce folos ai ca ai o palma de pamint……

    PS Oamenii care to pot inspira sint atit de rari…ca eu nu am gasit pe nici unul care sa ma trezeasca la realitate….

   • Oamenii care to pot inspira sint atit de rari…ca eu nu am gasit pe nici unul care sa ma trezeasca la realitate

    I know. that’s why i’m libertarian. Noi ne trezim singuri. 🙂

 1. Insa apropo de ceea ce ai comentat la mine pe blog, as dori sa-ti spun ceva… Nu cred ca intelegi prea bine (cel putin asa reiese din comentariile pe care le-ai facut) problema Romaniei. Tu vorbesti de oameni cu 6-8 clase, dar gandeste-te ca ceea ce Romania a dat la export in cei aproape 25 de ani de la Revolutie a fost forta de munca – de aici o emigratie numeroasa, care acum nu mai este dorita in Europa. In SUA e si mai greu, ca trebuie sa ai viza. Distrugerile din economie care au avut loc in acesti ani reprezinta, desigur, cauza principala a acestui exod. Oamenii astia au plecat spre zari mai bune, dar acum se vede ca nici acolo nu e bine. In locul a ceea ce s-a distrus a crescut consumul pe datorie si, in orice caz, ceea ce a rasarit nu e indestulator. Partea proasta este ca acum e un numar foarte mare de firme care dau faliment…Creditarea merge greoi in continuare. Gandeste-te unde poate sa duca astfel de stari de lucruri (bine, punem si coruptia la socoteala)… Daca vor conduce spre refacerea economiei de stat, sa nu te mire prea mult… Eu de asta am si spus ca in tara asta trebuie sa vina investitii straine. Ele n-au venit nici in urma cu 20 de ani asa cum au venit in alte parti… Nu ca in acele parti ar fi nemaipomenit de bine la ora actuala sau ca acolo n-ar exista coruptie. Paradoxal, dar situatia e exact invers…

  • Nu, nu ai înțeles. Am spus ca sint oameni care au 6 clase si stiu sa poarte discuții mai inteligente decit fata asta cu un an de facultate. Adică fata asta a dovedit o lipsa de intelepciune mai tare decit un om fără nici o clasa. Si noi avem pretenții sa spunem ca acestia sint oameni calificati. Nu este absolut nici o crima cind cineva nu stie ceva, este imposibil ca cineva sa cunoască totul. Problema este ca nici măcar nu a interesat-o alta opinie. Ea a zis ca continua sa învețe din cărți si atit conteaza.

   Aici nu este vorba despre oameni Calificați cu o meserie. Un doctor poate sa facă cele mai grele operații din lume fără nici o greutate, daca nu stie sa înțeleagă societatea, lumea, dincolo de bisturiul sau, cum poate înainta o societate?

   Uita-te la oamenii din guvern, eu cred ca majoritatea au o facultate, dar daca ii intrebi ce este educatia si cine trebuie s-o ofere, nu stiu sa-ti răspundă dincolo de propaganda invatata pe de rost. Dau aceeași definitie din DEX ca fata asta.

   Oamenii care votează si care au absolvit o facultate nu stiu sa treacă de „asta e părerea mea, nu ma interesează daca nu am dreptate, nu conteaza oricum”.

   Eu as fi frustrata doar sa vin si sa trăiesc in România, dar ce sa mai vorbesc sa si investesc!!

   • Fata asta reprezintă societatea pe care vrei sa refaci o tara. Vrei investiții fără o capacitate intelectuala in stare sa le administreze. Oricite investiții ar veni in România, se va ajunge la același rezultat.

 2. Cred ca ai observat ca eu n-am emis pareri impotriva homeschooling-lui… Insa, cel putin din perspectiva din care privesc eu lucrurile, asta e o chestiune, ca sa zic asa, secundara. Ai vazut ca nu ma opun…Pentru ca eu cred, ca idee de principiu, ca oamenii trebuie sa fie liberi si sa aleaga liber forma de educatie pe care vor s-o urmeze! Insa la cat de doritori sunt elevii nostri ca sa invete… mi-e teama ca vor gasi in felul acesta prilejul de a nu se mai ocupa deloc de scoala si de a nu mai invata ceva… Invatamantul public macar ii mai disciplineaza putin, desi se vede ca nici in scolile publice nu se prea omoara ei cu cartea… Dar macar le da o ocupatie, si celor care vor sa invete le deschide cai pentru a merge mai departe. Dar gandeste-te ca daca, sa presupunem, invatamantul public ar intra in colaps in Romania (vorbim de Romania, nu de SUA), chiar ca ar fi o catastrofa atat sociala cat si economica de proportii si cu consecinte pe termen lung… Or, eu nu doresc asta…

  • Homeschoolingul poate părea o chestiune secundara, insa la baza ei sta un principiu foarte important: autoritatea. Homeschoolingul recunoaște ca statul nu are autoritatea sa stabilească standarde educationale si nici sa le implementeze. Oamenii nu înțeleg asta, așteaptă de la guvern sa le rezolve toate problemele, dar asta este imposibil. Guvernul trebuie sa ma educe, guvernul trebuie sa ma ajute sa-mi cresc copiii, guvernul trebuie sa-mi dea mincare, îmbrăcăminte, locuința, etc. Asta este problema, indiferent cite diplome de facultate ar avea cineva, daca nu înțelege care este autoritatea statului si care este autoritatea cetateanului, nu o sa fie niciodată mai bine.

   Problema este ca prea multi oameni țin prea tare la ideile lor, indiferent daca nu sint bune si ca prea multi sint indiferenti. Statul le-a inoculat ideea ca asa trebuie sa fie, niște marionete in mina statului si ei se supun.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s