Libertatea in educatie

.

O analogie simpla care ajuta la intelegerea rolului guvernului in educatie.

Sa spunem ca ne uitam la o comunitate numita Fifty Estates. Locuitorii ei se mindresc cu casele lor, in special cu gradinile lor. O companie locala care se ocupa cu ingrijirea gradinilor isi ofera serviciile locuitorilor in functie de cerintele si dorintele fiecaruia.

De exemplu, gradina doamnei Bailey are mult soare si era perfecta pentru a planta flori, de aceea a plantat flori peste tot. Gradina domnului Sinclair era linga un piriu si pentru ca pamintul era mai umed era necesar sa o taie la fiecare 5 zile. Gradina lui Jim a avut nevoie de ingrasamint special din cauza buruienilor din gradina vecina.

Conditiile diferite au necesitat atentii diferite si cunoasterea propriei gradini a facut ca lucrurile sa decurga destul de bine.

Dar, vara trecuta, Steve, presedintele comunitatii s-a hotarit sa decida un standard comun de ingrijire al gradinilor. La inceput a hotarit cit de inalta trebuie taiata iarba si frecventa udarii. Dar, in fiecare luna regulamentele s-au inmultit. In scurt timp s-au stabilit standarde privind taierea pomilor, plantarea florilor si chiar folosirea ingrasamintelor.

Din cauza acestor regulamente, doamna Bailey nu a mai putut planta flori, iarba domnului Sinclair crestea prea mare intre taierea planificata, iar gradina lui Jim s-a umplut de buruieni.

Dar astea nu erau singurele probleme…

In primul rind, serviciile de ingrijire al gradinilor au crescut la pret. In al doilea rind, compania nu mai era responsabila fata de proprietarii de case, in schimb, cele mai mici decizii privind ingrijirea gradinilor erau luate de catre Steve, aprobarea durind saptamini sau chiar luni de zile. Asa ca ingrijirea gradinilor era la cheremul lui Steve.

De exemplu, Steve a observat intr-o dimineata cit de frumos a aratat un flamingo roz in fata casei, asa ca luna urmatoare toata lumea trebuia sa-si puna un flamingo roz in fata casei. Mai tirziu au fost bai pentru pasari, apoi flori de floarea-soarelui sau tufisuri sculptate.

Steve nu-si dadea seama ca regulamentele au facut mai mult rau decit bine, iar locuitorii nu erau deloc incintati cu schimbarile.

Va suna familiar aceasta povestire? Daca esti un parinte sau platittor de taxe ar trebui. Constitutia SUA prevede educatia ca fiind sub autoritatea parintilor sau a statului. Dar incepind cu 1960s guvernul federal a preluat controlul sistemului educational. Astazi exista mai mult de 151 programe educationale federale. Acestea controleaza calificarea profesorilor, frecventa testelor si chiar si ce mincare se serveste la scoala.

Inapoi la povestirea noastra. Din fericire, locuitorii s-au intilnit si au votat in unanimitate ca sa se renunte la standardele impuse si controlul sa se intoarca la proprietari. Azi, lucrurile au revenit la normal.

Cum se va sfirsi povestirea ta?

Reclame

11 gânduri despre „Libertatea in educatie

 1. O gândire extrem de simplistă. Educația de astăzi se bazează pe învățământul centrat pe elev, nu pe colectivul de elevi, așa cum era înainte. Așadar, fiecare elev este tratat individual.

  • In scoli, educatia nu se bazează pe elev, ci pe ceea ce dorește statul sa facă din elev. Un elev nu poate fi tratat individual atunci cind toți elevii dintr-o clasa invata aceeași materie si dau același test. Un elev nu este tratat individual atunci cind toti trebuie sa invete in acelasi ritm. In scoala este imposibil ca un copil sa fie educat intr-un mod individualizat.

   • Adică vreți sa spuneti ca il invățați pe fiecare copil in funcție de dorințele si interesele fiecăruia?? Vreți sa spuneti ca nu toți copiii din clasa dau aceleași teste? Ca nu toți dau bacalaureatul? Unde e școala aceasta?

   • Cel puțin la nivel de învățământ primar toți copiii dau aceleași teste, dar structurate diferit și cu grade diferite de dificultate. În ce privește bacul de anul acesta a fost introdus bacul diferențiat, în funcție de profil.

   • Este imposibil sa nu intelegeti la ce ma refer.

    Sa luam un exemplu clar: O clasa de 20 de elevi de clasa IV-a. Sa zicem ca 5 din ei vor sa se faca medici, 10 vor sa se faca ingineri si 5 fete vor sa devina casnice. Vreti sa spuneti ca cei care vor sa se faca medici dau un fel de test, cei care vor sa se faca ingineri dau alt fel de test iar cele care vor sa fie casnice vor da alt fel de test?

    Dintre acestia poate ca sint elevi crestini. Asta inseamna ca crestinii vor da un fel de test iar ateii vor da alt fel de test? Sau poate ca 10 dintre ei nu au prins lectia si mai au nevoie de exercitii, ce se intimpla, cei care au prins lectia dau test iar cei care mai au nevoie de timp nu dau test?

    Apoi, in privinta bacalaureatului, cei care vor sa-l dea, e bine pentru ca se potriveste a ceea ce vrea statul. Dar daca ce a invatat copilul vine in direct contradictie cu ce doreste statul? Daca, de exemplu eu nu cred ca statul are voie sa decida standardele educationale ale copiilor, de ce ma penalizeaza?

    Sau daca copiii sint invatati ca pamintul nu e de milioane de ani, cum o sa fie marcati la bacalaureat daca spun asa? Sau daca la istorie nu cred asa cum zice statul, ci a cercetat si a aflat ca s-a intimplat altfel?

    Nu stiu de ce ziceti ca invatamintul se face personalizat, pentru ca nu este asa. Ori va pacalesc cei de sus, ori dvs nu vreti sa vedeti adevarul. Daca nu faci ce zice statul, nu vei putea merge la facultate sau nu vei putea gasi un loc de munca. Asta se numeste libertate?

   • Bine, credeți ce vreți. Știu că oricum nu vă voi putea schimba modul de a gândi. Și oricum gândiți mult prea departe… decât ar trebui. A fost o reală plăcere vizita pe blogul dumneavoastră!

   • Aici nu era vorba de a schimba modul de gindire ci de a recunoaște ca statul nu are ce cauta in educație pentru ca nu poate generaliza standardele educationale. Copiii invata diferit, au abilitati si dorințe diferite, statul nu este in stare sa facă legi care sa se potrivească cerintelor fiecărui copil.

   • Nu se poate ca sa fie asa daca scopul părinților nu se potriveste cu al statului. Sau ca sa iau exemplul din articol, poate ca unora le-a placut sa aibă flamingo roz in fata casei. Dar ce facem cu aceia care nu au dorit acest lucru?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s