Libertatea in educatie

https://www.youtube.com/watch?v=Ebf1HLiZeyY

 

.

O analogie simpla care ajuta la intelegerea rolului guvernului in educatie.

Sa spunem ca ne uitam la o comunitate numita Fifty Estates. Locuitorii ei se mindresc cu casele lor, in special cu gradinile lor. O companie locala care se ocupa cu ingrijirea gradinilor isi ofera serviciile locuitorilor in functie de cerintele si dorintele fiecaruia. 

De exemplu, gradina doamnei Bailey are mult soare si era perfecta pentru a planta flori, de aceea a plantat flori peste tot. Gradina domnului Sinclair era linga un piriu si pentru ca pamintul era mai umed era necesar sa o taie la fiecare 5 zile. Gradina lui Jim a avut nevoie de ingrasamint special din cauza buruienilor din gradina vecina.

Conditiile diferite au necesitat atentii diferite si cunoasterea propriei gradini a facut ca lucrurile sa decurga destul de bine.

Dar, vara trecuta, Steve, presedintele comunitatii s-a hotarit sa decida un standard comun de ingrijire al gradinilor. La inceput a hotarit cit de inalta trebuie taiata iarba si frecventa udarii. Dar, in fiecare luna regulamentele s-au inmultit. In scurt timp s-au stabilit standarde privind taierea pomilor, plantarea florilor si chiar folosirea ingrasamintelor.

Din cauza acestor regulamente, doamna Bailey nu a mai putut planta flori, iarba domnului Sinclair crestea prea mare intre taierea planificata, iar gradina lui Jim s-a umplut de buruieni.

Dar astea nu erau singurele probleme…

In primul rind, serviciile de ingrijire al gradinilor au crescut la pret. In al doilea rind, compania nu mai era responsabila fata de proprietarii de case, in schimb, cele mai mici decizii privind ingrijirea gradinilor erau luate de catre Steve, aprobarea durind saptamini sau chiar luni de zile. Asa ca ingrijirea gradinilor era la cheremul lui Steve.

De exemplu, Steve a observat intr-o dimineata cit de frumos a aratat un flamingo roz in fata casei, asa ca luna urmatoare toata lumea trebuia sa-si puna un flamingo roz in fata casei. Mai tirziu au fost bai pentru pasari, apoi flori de floarea-soarelui sau tufisuri sculptate.

Steve nu-si dadea seama ca regulamentele au facut mai mult rau decit bine, iar locuitorii nu erau deloc incintati cu schimbarile.

Va suna familiar aceasta povestire? Daca esti un parinte sau platittor de taxe ar trebui. Constitutia SUA prevede educatia ca fiind sub autoritatea parintilor sau a statului. Dar incepind cu 1960s guvernul federal a preluat controlul sistemului educational. Astazi exista mai mult de 151 programe educationale federale. Acestea controleaza calificarea profesorilor, frecventa testelor si chiar si ce mincare se serveste la scoala.

Inapoi la povestirea noastra. Din fericire, locuitorii s-au intilnit si au votat in unanimitate ca sa se renunte la standardele impuse si controlul sa se intoarca la proprietari. Azi, lucrurile au revenit la normal.

Cum se va sfirsi povestirea ta?   

3 gânduri despre „Libertatea in educatie

  1. Libertatea in educatie”
    Chiar titlu e un oximoron. Nu mai exista libertate in educatie. Ori se baga guvernul, ori se baga comunitatea locala.Ca individ, ti-ai cam pierdut libertatile.

      • Stiu Cristina dar eu ma refeream la presiuni exercitate iar aici nu vorbim numai de guvern. Ca si domnii si doamnele din marketing si publicitate fac destule presiuni asupra educatiei nu doar guvernul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s