Asta se numeste educatie?

Se spune ca oamenii au avansat in multe domenii. Intr-adevar, automobilele, telefoanele, industrii diferite au devenit din ce in ce mai performante. Dar ce am putea spune daca ar fi sa comparam materialele educationale de astazi cu cele de acum 135 de ani? Sa luam un exemplu dintr-un manual de citire de clasa a 4-a de astazi. Aici. Aceasta este o lectie care descrie în șase paragrafe condițiile meteorologice, vegetația, și produsele unei păduri tropicale. Paragraful se încheie astfel:

Rainforests contain some of Earth’s greatest biological treasures. Many medicines are made from plants found there. Scientists have used them to make some promising drugs for treating cancer and AIDS. Food sources are very rich, too. There are over 3,000 fruits alone. Rainforests also grow the vegetables and grains that make up most of the world’s daily diet. You can find corn, potatoes, rice and squash there. Spices like ginger, cinnamon, and chocolate grow alongside coffee and a variety of nuts. The rainforests produce all this in addition to providing oxygen for Earth. The rainforests are very valuable to the planet.

Am lasat paragraful in engleza pentru claritate. Întrebările puse pentru verificarea intelegerii textului sint:

1. Cum este numita bolta pădurilor tropicale?
2. De ce un om de știință ar putea fi interesat de pădurile tropicale?
3. Crezi că ai putea supraviețui singur într-o pădure tropicală? De ce, sau de ce nu?
4. Descrieți condițiile care fac o pădure tropicală un loc bun pentru multe lucruri vii.
5. Lîngă ce linie imaginară sînt găsite pădurile tropicale?

Al doilea exemplu vine dintr-o carte folosita in 1879, Fourth Eclectic Reader.Aici.Lectia este scrisa in 11 paragrafe, unde o matusa isi invata nepotii o lectie de perseverenta prin inaltarea unui zmeu. Doua fragmente ca exemplu:

We presently found a nice grassplot, at one side of which I took my stand; and all things being prepared, I tossed the kite up just as little John ran off. It rose with all the dignity of a balloon, and promised a lofty flight; but John, delighted to find it pulling so hard at the string, stopped short to look upward and admire. The string slackened, the kite wavered, and, the wind not being very favorable, down came the kite to the grass. ‘O John, you should not have stopped,’ said I. ‘However, try again.’ …

‘Yes, dear children, I wish to teach you the value of perseverance, even when nothing more depends upon it than the flying of a kite. Whenever you fail in your attempts to do any good thing, let your motto be, –try again.

Intrebarile puse la lectie sint:

1. Care este subiectul acestei lecții?
2. De ce a fost John descurajat în încercările sale de a zbura zmeul?
3. Ce i-a spus mătușa lui?
4. Ce putem învăța din asta?
5. Care ar trebui să fie motto-ul nostru, dacă vrem să avem succes?

Exista lucruri bune in fiecare lectie, dar ce putem observa mai atent?

Lectia din secolul nostru, bazat pe noile standarde comuniste Common Core:

– Se folosesc propoziții simple.
– Predă o lecție prin insiruirea de fapte într-o manieră uscata.
– Aplică o lecție care să încurajeze succesul dacă cineva se pierde într-o pădure tropicală.

Lectia din secolul 19, din cartea McGuffey Reader:

– Utilizeaza propoziții cu structura complexa, inclusiv cu semicolon (punct și virgulă) și dialog.
– Predă o trăsătură de caracter intr-un format de poveste de neuitat.
– Aplică o lecție care încurajează succesul în toate domeniile vieții.

Ce crezi? Care lecție pare a fi mai dificila? Care lecție este mai eficientă în a încuraja învățarea pe termen lung? Oare lectiile de astăzi prostesc intentionat copiii?

17 gânduri despre „Asta se numeste educatie?

 1. Familia de americani a fost amendată cu 500 de dolari pentru grădină
  Publicat pe Jun 4, 2014 în E doar un început?, Incredibil
  amenda pentru gradinaUn cuplu din Florida a fost amendat cu 500 de dolari pentru faptul că a început cultivarea legumelor pe propriul lor teren, pe care îl deține mai mult de 20 de ani. Ei au trebuit să lupte pentru dreptul lor la un produs alimentar curat, și în urma mai multor audieri în instanța de judecată fanii alimentației regenerabile au reușit să câștige, transmite Beforeitsnews.com.
  Oficialii din Florida au acuzat proprietarii terenului de grădină că aceștia încalcă aspectul estetic al străzii, deși terenul a fost amenajat la maxim. Deși problema a constat în faptul că familia a decis să se hrănească în afară de cultura corporativă de alimentație și agricultură. Aceeași poveste s-a întâmplat în acest stat cu o femeie care a fost capabilă să instaleze în casa sa o centrală electrică verde și a refuzat complet la serviciile de gaz public, energie termică și electrică. După ce ea a câștigat în instanță, avocatul ei a adăugat acest caz în portofoliul său pentru a ajuta alte persoane care doresc să fie independente de aprovizionare cu energie impusă.
  Florida nu este singurul stat în care stilul de viață “verde” este ilegal. Recent în Texas forțele speciale au efectuat un raid în așezarea “Grădina Edenului” care este autosuficientă în energie și alimente. Toți locuitorii comunei au fost arestați pentru că au refuzat să fie vânduți în sclavie sistemului corporativ.
  Sursa: http://econet.ru/

  • Ca de obicei, se spun unele, dar nu tot. Fiecare oras are reguli privind aspectul orasului. Vrei sa spui ca in Romania oricine poate sa-si puna ce vrea in fata casei? Regulile despre care ai mentionat nu sint pentru ca, vezi doamne, unii sint impotriva cresterii legumelor. Oamenii sint amendati si daca lasa buruienile sa creasca peste o anumita inaltime. Se intimpla multe prostii astazi in America, nu este necesar sa inventam ceva rau acolo unde nu este.

   • Puteti ca sa construiti fara aprobarea guvernului? Puteti sa vindeti piine, de exemplu, fara aprobarea guvernului? Puteti sa va educati copiii fara interventia guvernului?

   • Păi parcă era vorba de curtea mea… Da, în curtea mea pot face exact ce vreau. Dacă vreau să construiesc o casă, da, trebuie aprobare de la urbanism și schiță de la un arhitect, dar pentru un coteț sau un grajd nu-ți cere nimeni socoteală. Pâinea nu o vând, o dau celui flămând dacă am. Copii nu am, îi am doar pe cei de la școală pe care îi tratez ca pe propriii mei copii.

   • Da, daca ati vrea sa va contruiti o camera linga casa dvs, care este in curtea dvs, este nevoie de aprobare. Daca doriti sa va deschideti o brutarie in curtea dvs, ca sa vindeti piine, va trebuie aprobare. Daca ati vrea sa va educati copiii acasa, nu aveti aprobare de la guvern. Aici vorbim despre faptul ca nu puteti sa faceti CE VRETI.

   • Da, astea da. Dar ne refeream la ce poți cultiva în curtea ta! Acolo nu ai opreliști (deocamdată). Până la urmă dacă fiecare ar face ce vrea ar fi haos, sincer!

   • Nu, eu m-am referit la faptul ca ati afirmat ca daca ar face fiecare ce ar vrea ar fi haos. De unde stiti ca va fi haos daca omul ar face ce vrea in curtea sa?

   • Le amestecați! Aici vorbeam ĂN GENERAL, în societate. Tocmai am spus mai sus un pic că fiecare poate face ce vrea în curtea lui, dar și acolo m-ați contra zis. Aveți așa un duh de contrazicere… În fine, cred că mă retrag că nu are rost discuția, așa o ducem la infinit!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s