Partidele sint cluburi private

Pentru ca la alegerile de anul acesta nu am avut de gind sa votez nici cu Partidul Republican nici cu Partidul Democrat, am avut mai mult timp ca sa citesc despre partide si rolul lor. Dictionarul defineste partidul ca fiind:

PARTÍD, partide, s. n. Grup de indivizi asociați în vederea apărării unor opinii sau interese comune. ◊ Partid politic = organizație al cărei scop este câștigarea controlului asupra aparatului de conducere.

Deci partidele nu sint parte din guvern/stat. Partidul Republican nu este guvernul/statul. Partidul Republican este un club privat. Partidul Democrat nu este guvernul/statul. Partidul Democrat este un club privat. Noi confundam cluburile private cu guvernul/statul. Daca intelegem acest lucru vom avea o perspectiva corecta fata de alegeri.

V-ati gindit vreodata cit de absurd este faptul ca un club privat sa decida ce fel de legi sa avem? V-ati gindit vreodata cit de scandalos este faptul ca un club privat poate determina cine va fi senatorul si presedintele nostru?

Acest lucru este greu de inteles pentru ca oamenii au fost tot timpul loiali fata de partide politice pentru ca partidele politice conduc guvernul/statul. Ia ginditi-va, cite legi sint dezbatute in functie de platforma de partid? Cite decizii sint luate in guvern/stat bazate pe politica de partid? Cei alesi trebuie sa respecte Constitutia, nu sa isi avanseze agenda lor si/sau a partidului lor.

De ce, atunci, ne consumam timpul si energiile pe cine va fi ales pentru postul de presedinte?

Raspunsul? Pentru ca nu este vorba despre rolul guvernului de a pedepsi pe cei care incalca drepturile cetatenilor, ci este vorba despre consolidarea puterii. Un club privat consolideaza toate puterea guvernului in cadrul conducerii lor, iar celalalt club privat isi asteapta rindul. Nu este nimic altceva decit prostituare pentru putere.

Fondatorii Americii au fost republicani, cu „r.” Nu, nu Republicani ca Trump sau Bush. Ei au fost republicani dpdv filozofic. Adica ei au crezut ca pentru ca un guvern/stat sa aiba succes, interesele personale trebuie subordonate bunastarii societatii. Ei au crezut ca procesul politic este menit pentru identificarea binelui comun, nu pentru concurenta si dispute. Politica este un proces in care oamenii trebuie sa aleaga reprezentanti care servesc cel mai bine intreaga comunitate. Rezultatul final nu a fost o tabara de cistigatori si alta de invinsi, cit intregul electorat unit in spatele unei viziuni comune.

Ca buni republicani ce au fost, Fondatorii au crezut ca partidele ameninta acest proces rational, de colaborare. Atunci cind comunitatea se imparte in grupuri, sub forma de partide, angajate in propriile lor interese inguste, atingerea bunastarii comune ar fi compromisa. Astfel, politica s-ar dezintegra in lupte dintre viziuni contradictorii care genereaza diviziune, nu consens.

De aceea, cred, cetatenii trebuie sa renunte la a mai vota in functie de partid, ci ar trebui sa voteze cu persoana cea mai capabila de a pedepsi pe aceia care incalca drepturile cetatenilor.

29 de gânduri despre „Partidele sint cluburi private

 1. De fapt, „parintii” fondatori americani au crezut ca interesele personale contrare se regleaza reciproc servind in final interesul general, in baza reglementarilor consfintite de constitutia americana.
  Dar, binenteles, se poate afirma ca au fost nistre precursori ai marxism-leninismului – nimic nu mai este imposibil in ziua de azi!

  • Banii nu conteaza la oamenii informati, numai la cei neinformati. Important este sa intelegem ca aceste cluburi nu ar avea nici o putere fara noi, oamenii. Noi sintem responsabili pentru alegerile facute.

 2. Nu stiu ce ora-i la dumneata insa , in Ajunul Nasterii Mantuitorului Christos da-mi voie sa urez familiei dumitale , si dumitale in special sa aveti parte d e cat mai multe bucurii , fericire si tot ce va doriti de la Dumnezeu . Pentru ca pe la Bucuresti se-aude ca sanatatea este mai buna decat orice…VA UREZ MULTA , MULTA SANATATE si evident : MARRY CHISTMAS FOR EVERYBOADY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 3. Pingback: Discursul de adio a lui Obama si… demonizarea lui Donald Trump… « Motanul Incaltat

  • Asa cum este titlul acestui post, partidele sint cluburi private. Presedintele Americii nu are voie sa sa „preintimpine si sa respinga” atacuri cibernetice asupra cluburilor private, din partea oricarei tari.

   Apoi, l-ai inteles gresit pe Obama. Indiferent de afilierea politica, guvernul trebuie sa respecte Constitutia si sa o promoveze. Ca numai vorba e de el si el a incalcat Constitutia mai mult decit ceilalti presedinti la un loc e alta treaba. Dar a dori bunastarea tarii indiferent de afilierea politica nu inseamna ca se doreste partidul unic, unitatea de monolit. „Democratia liberala” este o prostie inventata de etatisti.

   • Numai ca problema acestor atacuri cibernetice este, din pacate, mai ampla. Ele sunt lansate impotriva NATO, au inregistrat o crestere cu 60% si provin din „institutii de stat din alte tari”, dupa cum spunea Jens Stoltenberg. Din pacate, problema e mult mai serioasa si reprezinta o agresiune a unor tari la adresa NATO, adica la adresa noastra. Este o ostilitate evidenta din partea unor tari printre care si Rusia, China sau Coreea de Nord, eu asa am inteles. E vorba ca sunt lansate de institutii de stat, nu de niste hackeri oarecare, ci actiune organizata. „Presedintele Americii nu are voie sa sa „preintimpine si sa respinga” atacuri cibernetice asupra cluburilor private, din partea oricarei tari. ” – asta este, dar el conduce executivul si trebuie sa ia masuri pe linie de aparare. Insa, sigur, noi trebuie sa ne aparam libertatile in fata unor astfel de agresiuni venite din partea unor regimuri dictatoriale.

   • Da, obama trebuia sa ia măsuri in privința atacurilor asupra departamentelor de stat. Nu a facut-o pentru ca nu l-a interesat securitatea naționala. Dar asta nu înseamnă ca trebuia sa faca ceva împotriva atacurilor partidului sau.

   • Dar si atacul cibernetic asupra unui partid politic e o problema spinoasa si importanta. Mai ales ca e organizat de un stat strain. Indiferent care ar fi acel partid politic, desigur. A fost un act ostil fata de America din partea Rusiei. Eu cred ca asa trebuie citit ce s-a intamplat. Rusia a urmarit nu doar influentarea alegerilor dar mai ales sa perturbe activitatea politica, activitatea economica, stilul de viata – aici a avut dreptate Obama. Din pacate, asta e regimul actual din Rusia, cel al lui Vladimir Putin.

   • Cit de spinoasa ar fi, nu este datoria președintelui sa faca ceva. Nu crede toate prostiile spuse de democrati. Ei dau vina pe ruși ca au pierdut alegerile pentru ca nu vor sa-si recunoască greselile. Rusia nu a avut nimic cu alegerile din America.

   • Nu, prostiile spuse nu le cred. Dar problema ramane spinoasa pentru ca nu e vorba de vreun hacker oarecare ci de actiunea unui stat – Rusia – indreptata asupra altui stat – SUA. Nu o chestiune ce tine de partea privata a lucrurilor, ca sa zic asa, ca un partid e un club privat. Sigur, daca ar fi o chestiune privata, altfel s-ar pune problema, fara indoiala. Ci o chestiune de stat.

   • Nu, Rusia nu a hacked nimic. Nu, descoperirea email-urilor partidului democrat NU a fost un atac asupra unui stat – SUA, ci asupra unui club privat. Unde președintele nu are un cuvint de spus. Obama trebuia sa o aresteze pe Hillary ca a avut server privat in wc cind era secretar de stat. Aia era chestiune de stat, nu ca wikileaks a dat pe fata email-urile unui partid.

 4. Deci ce parere ai despre Donald Trump? Cum ti s-a parut ceremonia de investitura a noului Presedinte al SUA? Cum comentezi discursul lui Trump? Parerea ta despre doctrina lui, despre protectionism. Despre viziunea lui. Cum vezi politica externa a SUA sub Donald Trump?

  Ma asteptam si ma astept in continuare la postari noi!

 5. Pingback: Misterioasa explozie… « Motanul Incaltat

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s