Ce spune Scriptura despre crima si omor (1)

Episcopul Ambrozie (337-397) a scris o scrisoare sorei lui, explicindu-i raspunsul lui dat imparatului Valentinian al 2-lea cind acesta i-a cerut sa-i predea biserica, Basilica, pe care o pastorea in acea perioada. La punctul 19 ne spune:

Nu este legal pentru mine ca sa o predau si nici bine pentru tine, imparate, ca sa o primesti. Tu nu ai nici un drept ca sa pingaresti casa unei persoane private. Crezi ca poti lua casa lui Dumnezeu de la El? Se spune ca tot ce face imparatul este legal, ca toate lucrurile sint ale lui. Raspunsul meu este: Imparate, nu te impovara cu ideea ca ai vreo putere asupra lucrurilor care ii apartin lui Dumnezeu. Daca doresti sa ai o domnie lunga, supune-te lui Dumnezeu.

Aici se vede clar aplicat in practica doctrina unui guvern limitat, guvern care trebuie sa se supuna acelorlasi reguli morale ca si restul oamenilor, chiar si atunci cind normele juridice ale societatii au dat guvernului o putere nelimitata. Ambrozie, constient de diferenta dintre dreptate si legislatie, a declarat ca nu se va supune legislatiei statului in locul dreptatii divine. El poate ca este printre primii care au declarat ca „Rezistenta in fata tiranilor este ascultare fata de Dumnezeu” si nu numai ca a declarat, ci a si actionat, riscindu-si viata.

Privind la ceea ce se intimpla in zilele noastre, putem spune ca sintem in aceeasi situatie. Exista o clasa de oameni carora le sint date privilegii speciale de a hartui, de a fura, de a ucide oameni fara nici un proces. De asemenea putem spune ca exista tot mai putini preoti/pastori care actioneaza ca si Ambrozie. Din contra, avem preoti/pastori care declara ca trebuie sa ne supunem statului pagin, care scuza crimele comise de politisti pe motivul ca „ei isi fac datoria” si „daca nu vrei sa fi omorit de politisti, nu opune rezistenta.”

Ideea este aceeasi: politia are privilegii speciale pentru a ucide, chiar daca este luata o viata inocenta, chiar daca sint furati bani pe nedrept sau un copil este desfigurat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s