Diferenta dintre crima si omor (3)

Partea 1, Partea 2

(3Desi dictionarele nu ne ajuta ca sa intelegem care este diferenta intre crima, omor, ucidere, etc. Biblia ne arata ca exista o diferenta. Numeri 35:16-28 ne arata ca distinctia este in intentia criminalului.

16 Dacă un om loveşte pe aproapele său cu o unealtă de fier, şi acesta moare, este un ucigaş: ucigaşul să fie pedepsit cu moartea. Dacă-l loveşte cu o piatră pe care o ţine în mînă, de care poate muri, şi moare, este un ucigaş: ucigaşul să fie pedepsit cu moartea. Dacă-l loveşte cu vreo unealtă de lemn pe care o ţine în mînă, de care poate muri, şi moare, este un ucigaş; ucigaşul să fie pedepsit cu moartea. Răzbunătorul sîngelui să omoare pe ucigaş; cînd îl va întîlni, să-l omoare. Dacă un om împinge pe aproapele său din ură, sau dacă-l pîndeşte şi aruncă ceva asupra lui şi moare, sau dacă-l loveşte cu mîna din vrăjmăşie, şi moare, cel ce l -a lovit să fie pedepsit cu moartea; este un ucigaş: răzbunătorul sîngelui să omoare pe ucigaş, cînd îl va întîlni.

Deci cum poate cineva sa cunoasca intentia altei persoane? Din moment ce nu putem citi gindurile cuiva, legea ne da solutia: uita-te la ce este in mina criminalului si la modul in care este folosit.

Daca un om foloseste un obiect cu intentia de omori pe cineva, acesta trebuie adus in fata instantei si judecat pentru crima. Spun „judecat” pentru ca exista cazuri de folosire legala a armelor/obiectelor pe care le voi aborda mai tirziu. Daca un om nu foloseste neaparat un obiect pentru a omori pe cineva dar miscarile lui au aratat intentia de a lovi, atunci el trebuie judecat pentru crima.

Partea a doua ne arata cazuri de ucidere neintentionata:

22 Dar dacă un om împinge pe aproapele lui fără veste şi nu din vrăjmăşie, sau dacă aruncă ceva asupra lui fără să-l fi pîndit, sau dacă aruncă asupra lui din nebăgare de seamă o piatră care-i poate pricinui moartea, şi moare, fără să-l urască şi fără să caute să-i facă rău:  Iată legile după cari va judeca adunarea între cel ce l-a lovit şi răzbunătorul sîngelui. Adunarea va izbăvi pe ucigaş din mîna răzbunătorului sîngelui, şi-l va face să se întoarcă în cetatea de scăpare unde fugise. Să locuiască acolo pînă la moartea marelui preot care este uns cu untdelemn sfînt. Dacă ucigaşul iese din hotarul cetăţii de scăpare unde fugise, şi dacă răzbunătorul sîngelui îl întîlneşte afară din hotarul cetăţii de scăpare şi ucide pe ucigaş, nu va fi vinovat de omor. Căci ucigaşul trebuia să locuiască în cetatea lui de scăpare pînă la moartea marelui preot; şi după moartea marelui preot, putea să se întoarcă la moşia lui.

Deci ce este in mina criminalului si modul in care este folosit determina intentia cuiva. In urma procesului se poate stabili daca este crima (ucidere intentionata) sau omor (ucidere neintetionata).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s